Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vattenglas fylls på med vatten från kran

För mycket PFAS i dricksvattnet hos 2 miljoner svenskar

Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp

Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.
Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.

Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt. 
(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fler än 2 miljoner människor i Sverige kan inte dricka sin dagliga mängd vatten utan att överskrida, eller riskera att överskrida, EU:s gränsvärde för vårt dagliga totala intag av hälsovådliga syntetiska kemikalier (PFAS), som finns överallt i vår miljö.

PFAS är en grupp på ungefär 5 000 syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. Utsläpp i samband med produktion och användning av produkter med PFAS går rätt ut i naturen och hamnar till sist i såväl maten vi äter, som i luften vi andas och i vattnet vi dricker. PFAS är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed ämnena i kroppen där de lagras under lång tid.

Finns i allt från möbeltyg till smink
Till exempel finns PFAS i rengöringsmedel, impregnerade textilier och läder, pappersförpackningar för take away-mat, i möbeltyg samt i brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. Ämnena är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

Enbart vattenintag spränger gränsvärde
Naturskyddsföreningen har samlat in data över PFAS-halter från vattenverk på 42 platser i Sverige. På 16 av dessa hittades dricksvattentäkter med så höga halter PFAS att vissa grupper människor överskrider EU:s livsmedelsmyndighet EFSA:s gränsvärde för totalt intag av PFAS (via mat, vatten, inandning och hud) enbart genom att dricka sin dagliga mängd vatten.

Gränsvärdet i EU har nämligen sänkts då ny forskning visat att hälsorisken hos människor ökar vid lägre halter av PFAS än man tidigare trott. Dock har det nya gränsvärdet inte ännu implementerats av Livsmedelsverket i Sverige. Men, om Livsmedelsverket uppdaterar de svenska gränsvärdena kommer minst 25 av de 42 undersökta platserna att behöva åtgärda en eller fler dricksvattentäkter.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Oroväckande resultat
Resultatet av undersökningen är oroväckande menar Naturskyddsföreningen som understryker att situationen dessvärre kan vara ännu värre då de nya gränsvärdena enbart baseras på fyra PFAS-ämnen av de nästan 5000 som finns på marknaden. Den verkliga mängden som släppts ut i miljön och därmed finns i våra kroppar är därför antagligen ännu högre.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Det finns idag inget förbud för företag att producera och sälja produkter med PFAS och bara ett litet antal PFAS är reglerade enligt lag. Men våra makthavare borde ha förbjudit alla PFAS-ämnen för länge sedan, menar Naturskyddsföreningen.

Flaskvatten inte bättre
Det går heller inte att undvika PFAS genom att rata kranvattnet till förmån för flaskvatten eller annan dryck på flaska. Allt vatten innehåller nämligen mindre eller större mängder PFAS , oavsett om det är kommunalt kranvatten, eget brunnsvatten eller sådant som ingår i exempelvis saft, läsk och öl.

 

PFAS-halterna i vattnet innebär inte någon akut fara, men på längre sikt kan negativa hälsoeffekter uppstå. Därför måste mängden PFAS vi får i oss minimeras, menar Naturskyddsföreningen.

Här kan du själv se ett diagram från Naturskyddsföreningens sammanställning över städer/orter och PFAS-halter i vattnet

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson

 


Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp

Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.
Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.

Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt. 
(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fakta: Var går gränsen för dig?

Eftersom vi får i oss stora mängder PFAS genom inandning och från mat bör bara 20% av den totala mängden PFAS vi får i oss komma från vatten, skriver Naturskyddsföreningen.

Så hur vet man om man överskrider gränsvärdet? Det hänger på personens vikt, vilken mat hen äter och hur mycket PFAS det finns i inandningsluften. Vilket innebär att barn behöver dricka mindre vatten innan de överskrider gränsvärdet, eftersom de väger mindre och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.