Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp
Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.
Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt.
(Källa: Naturskyddsföreningen)
Fler än 2 miljoner människor i Sverige kan inte dricka sin dagliga mängd vatten utan att överskrida, eller riskera att överskrida, EU:s gränsvärde för vårt dagliga totala intag av hälsovådliga syntetiska kemikalier (PFAS), som finns överallt i vår miljö.
PFAS är en grupp på ungefär 5 000 syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. Utsläpp i samband med produktion och användning av produkter med PFAS går rätt ut i naturen och hamnar till sist i såväl maten vi äter, som i luften vi andas och i vattnet vi dricker. PFAS är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed ämnena i kroppen där de lagras under lång tid.
Finns i allt från möbeltyg till smink
Till exempel finns PFAS i rengöringsmedel, impregnerade textilier och läder, pappersförpackningar för take away-mat, i möbeltyg samt i brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. Ämnena är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.
LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten
Enbart vattenintag spränger gränsvärde
Naturskyddsföreningen har samlat in data över PFAS-halter från vattenverk på 42 platser i Sverige. På 16 av dessa hittades dricksvattentäkter med så höga halter PFAS att vissa grupper människor överskrider EU:s livsmedelsmyndighet EFSA:s gränsvärde för totalt intag av PFAS (via mat, vatten, inandning och hud) enbart genom att dricka sin dagliga mängd vatten.
Gränsvärdet i EU har nämligen sänkts då ny forskning visat att hälsorisken hos människor ökar vid lägre halter av PFAS än man tidigare trott. Dock har det nya gränsvärdet inte ännu implementerats av Livsmedelsverket i Sverige. Men, om Livsmedelsverket uppdaterar de svenska gränsvärdena kommer minst 25 av de 42 undersökta platserna att behöva åtgärda en eller fler dricksvattentäkter.
LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika
Oroväckande resultat
Resultatet av undersökningen är oroväckande menar Naturskyddsföreningen som understryker att situationen dessvärre kan vara ännu värre då de nya gränsvärdena enbart baseras på fyra PFAS-ämnen av de nästan 5000 som finns på marknaden. Den verkliga mängden som släppts ut i miljön och därmed finns i våra kroppar är därför antagligen ännu högre.
LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång
Det finns idag inget förbud för företag att producera och sälja produkter med PFAS och bara ett litet antal PFAS är reglerade enligt lag. Men våra makthavare borde ha förbjudit alla PFAS-ämnen för länge sedan, menar Naturskyddsföreningen.
Flaskvatten inte bättre
Det går heller inte att undvika PFAS genom att rata kranvattnet till förmån för flaskvatten eller annan dryck på flaska. Allt vatten innehåller nämligen mindre eller större mängder PFAS , oavsett om det är kommunalt kranvatten, eget brunnsvatten eller sådant som ingår i exempelvis saft, läsk och öl.
PFAS-halterna i vattnet innebär inte någon akut fara, men på längre sikt kan negativa hälsoeffekter uppstå. Därför måste mängden PFAS vi får i oss minimeras, menar Naturskyddsföreningen.
Av Carolina Eriksson
Fakta: Var går gränsen för dig?
Eftersom vi får i oss stora mängder PFAS genom inandning och från mat bör bara 20% av den totala mängden PFAS vi får i oss komma från vatten, skriver Naturskyddsföreningen.Så hur vet man om man överskrider gränsvärdet? Det hänger på personens vikt, vilken mat hen äter och hur mycket PFAS det finns i inandningsluften. Vilket innebär att barn behöver dricka mindre vatten innan de överskrider gränsvärdet, eftersom de väger mindre och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt.