Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vattenglas fylls på med vatten från kran

För mycket PFAS i dricksvattnet hos 2 miljoner svenskar

Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp

Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.
Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.

Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt. 
(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fler än 2 miljoner människor i Sverige kan inte dricka sin dagliga mängd vatten utan att överskrida, eller riskera att överskrida, EU:s gränsvärde för vårt dagliga totala intag av hälsovådliga syntetiska kemikalier (PFAS), som finns överallt i vår miljö.

PFAS är en grupp på ungefär 5 000 syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. Utsläpp i samband med produktion och användning av produkter med PFAS går rätt ut i naturen och hamnar till sist i såväl maten vi äter, som i luften vi andas och i vattnet vi dricker. PFAS är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed ämnena i kroppen där de lagras under lång tid.

Finns i allt från möbeltyg till smink
Till exempel finns PFAS i rengöringsmedel, impregnerade textilier och läder, pappersförpackningar för take away-mat, i möbeltyg samt i brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. Ämnena är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

Enbart vattenintag spränger gränsvärde
Naturskyddsföreningen har samlat in data över PFAS-halter från vattenverk på 42 platser i Sverige. På 16 av dessa hittades dricksvattentäkter med så höga halter PFAS att vissa grupper människor överskrider EU:s livsmedelsmyndighet EFSA:s gränsvärde för totalt intag av PFAS (via mat, vatten, inandning och hud) enbart genom att dricka sin dagliga mängd vatten.

Gränsvärdet i EU har nämligen sänkts då ny forskning visat att hälsorisken hos människor ökar vid lägre halter av PFAS än man tidigare trott. Dock har det nya gränsvärdet inte ännu implementerats av Livsmedelsverket i Sverige. Men, om Livsmedelsverket uppdaterar de svenska gränsvärdena kommer minst 25 av de 42 undersökta platserna att behöva åtgärda en eller fler dricksvattentäkter.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Oroväckande resultat
Resultatet av undersökningen är oroväckande menar Naturskyddsföreningen som understryker att situationen dessvärre kan vara ännu värre då de nya gränsvärdena enbart baseras på fyra PFAS-ämnen av de nästan 5000 som finns på marknaden. Den verkliga mängden som släppts ut i miljön och därmed finns i våra kroppar är därför antagligen ännu högre.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Det finns idag inget förbud för företag att producera och sälja produkter med PFAS och bara ett litet antal PFAS är reglerade enligt lag. Men våra makthavare borde ha förbjudit alla PFAS-ämnen för länge sedan, menar Naturskyddsföreningen.

Flaskvatten inte bättre
Det går heller inte att undvika PFAS genom att rata kranvattnet till förmån för flaskvatten eller annan dryck på flaska. Allt vatten innehåller nämligen mindre eller större mängder PFAS , oavsett om det är kommunalt kranvatten, eget brunnsvatten eller sådant som ingår i exempelvis saft, läsk och öl.

 

PFAS-halterna i vattnet innebär inte någon akut fara, men på längre sikt kan negativa hälsoeffekter uppstå. Därför måste mängden PFAS vi får i oss minimeras, menar Naturskyddsföreningen.

Här kan du själv se ett diagram från Naturskyddsföreningens sammanställning över städer/orter och PFAS-halter i vattnet

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson

 


Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp

Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.
Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.

Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt. 
(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fakta: Var går gränsen för dig?

Eftersom vi får i oss stora mängder PFAS genom inandning och från mat bör bara 20% av den totala mängden PFAS vi får i oss komma från vatten, skriver Naturskyddsföreningen.

Så hur vet man om man överskrider gränsvärdet? Det hänger på personens vikt, vilken mat hen äter och hur mycket PFAS det finns i inandningsluften. Vilket innebär att barn behöver dricka mindre vatten innan de överskrider gränsvärdet, eftersom de väger mindre och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

 

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

 

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

 

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!