Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Vattenglas fylls på med vatten från kran

För mycket PFAS i dricksvattnet hos 2 miljoner svenskar

Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp

Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.
Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.

Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt. 
(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fler än 2 miljoner människor i Sverige kan inte dricka sin dagliga mängd vatten utan att överskrida, eller riskera att överskrida, EU:s gränsvärde för vårt dagliga totala intag av hälsovådliga syntetiska kemikalier (PFAS), som finns överallt i vår miljö.

PFAS är en grupp på ungefär 5 000 syntetiska kemikalier som används i stor utsträckning i dagens samhälle. Utsläpp i samband med produktion och användning av produkter med PFAS går rätt ut i naturen och hamnar till sist i såväl maten vi äter, som i luften vi andas och i vattnet vi dricker. PFAS är svårnedbrytbara och nästan alla människor har därmed ämnena i kroppen där de lagras under lång tid.

Finns i allt från möbeltyg till smink
Till exempel finns PFAS i rengöringsmedel, impregnerade textilier och läder, pappersförpackningar för take away-mat, i möbeltyg samt i brandskum. De finns även i smink och solkrämer samt stekpannor med non stick-beläggning, bland annat. Ämnena är populära på grund av sin förmåga att bilda vatten-, fett- och smutsavvisande ytor och gör att exempelvis krämer och smink glider lättare på huden.

 

LÄS OCKSÅ: PFAS överförs från mamma till foster under graviditeten

Enbart vattenintag spränger gränsvärde
Naturskyddsföreningen har samlat in data över PFAS-halter från vattenverk på 42 platser i Sverige. På 16 av dessa hittades dricksvattentäkter med så höga halter PFAS att vissa grupper människor överskrider EU:s livsmedelsmyndighet EFSA:s gränsvärde för totalt intag av PFAS (via mat, vatten, inandning och hud) enbart genom att dricka sin dagliga mängd vatten.

Gränsvärdet i EU har nämligen sänkts då ny forskning visat att hälsorisken hos människor ökar vid lägre halter av PFAS än man tidigare trott. Dock har det nya gränsvärdet inte ännu implementerats av Livsmedelsverket i Sverige. Men, om Livsmedelsverket uppdaterar de svenska gränsvärdena kommer minst 25 av de 42 undersökta platserna att behöva åtgärda en eller fler dricksvattentäkter.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Oroväckande resultat
Resultatet av undersökningen är oroväckande menar Naturskyddsföreningen som understryker att situationen dessvärre kan vara ännu värre då de nya gränsvärdena enbart baseras på fyra PFAS-ämnen av de nästan 5000 som finns på marknaden. Den verkliga mängden som släppts ut i miljön och därmed finns i våra kroppar är därför antagligen ännu högre.

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Det finns idag inget förbud för företag att producera och sälja produkter med PFAS och bara ett litet antal PFAS är reglerade enligt lag. Men våra makthavare borde ha förbjudit alla PFAS-ämnen för länge sedan, menar Naturskyddsföreningen.

Flaskvatten inte bättre
Det går heller inte att undvika PFAS genom att rata kranvattnet till förmån för flaskvatten eller annan dryck på flaska. Allt vatten innehåller nämligen mindre eller större mängder PFAS , oavsett om det är kommunalt kranvatten, eget brunnsvatten eller sådant som ingår i exempelvis saft, läsk och öl.

 

PFAS-halterna i vattnet innebär inte någon akut fara, men på längre sikt kan negativa hälsoeffekter uppstå. Därför måste mängden PFAS vi får i oss minimeras, menar Naturskyddsföreningen.

Här kan du själv se ett diagram från Naturskyddsföreningens sammanställning över städer/orter och PFAS-halter i vattnet

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Carolina Eriksson

 


Fakta: Hälsoeffekter av PFAS-utsläpp

Vissa PFAS misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och orsaka leverskador. De har också visat sig försämra barns respons på vaccin. PFAS bryts ner oerhört långsamt, kanske aldrig, och halterna fortsätter därför att öka i naturen så länge vi släpper ut dem. Därför kallas de även för ”evighetskemikalier”.
Idag finns PFAS till och med i Arktis isbjörnar.

Går det att själv rena sitt vatten?
Det finns enligt Naturskyddsföreningen inga filter för hemmabruk som har bevisats få bort PFAS från dricksvattnet. Då det inte är lätt att rena vatten från PFAS, bör det göras vid vattenverken, där även analyser kan tas regelbundet för att försäkra att vattnet renas tillräckligt. 
(Källa: Naturskyddsföreningen)

Fakta: Var går gränsen för dig?

Eftersom vi får i oss stora mängder PFAS genom inandning och från mat bör bara 20% av den totala mängden PFAS vi får i oss komma från vatten, skriver Naturskyddsföreningen.

Så hur vet man om man överskrider gränsvärdet? Det hänger på personens vikt, vilken mat hen äter och hur mycket PFAS det finns i inandningsluften. Vilket innebär att barn behöver dricka mindre vatten innan de överskrider gränsvärdet, eftersom de väger mindre och dricker mer i förhållande till sin kroppsvikt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?