Annons
Annons

För- och nackdelar med vassle

Vassle är en naturlig biprodukt vid tillverkning av ost där man använder kasein och lämnar vasslet. Man gör sedan vassleprotein genom att filtrera bort andra komponenter av vassle som laktos, fett, och mineral.

Redaktionen

6 augusti, 2012
Dela inlägget

Vassleprotein
Vassle är en naturlig biprodukt vid tillverkning av ost där man använder kasein och lämnar vasslet. Man gör sedan vassleprotein genom att filtrera bort andra komponenter av vassle som laktos, fett, och mineral. Komjölk består av 6,25 procent protein. Av proteinet består 80 procent av kasein och 20 procent av vassle.
Vassle är ett komplett protein som innehåller alla essentiella och icke essentiella aminosyror, det har dessutom det bästa upptaget och biologiska värdet av alla proteinkällor. En stor orsak varför vassle har så högt biologiskt värde är att det innehåller stora mängder av grenkedjade aminosyror (ca 24 procent) samt glutamin. Dessa är speciellt viktiga för cellhälsan, muskeltillväxten och proteinsyntesen.

Beståndsdelar
Vassleprotein består till ca 70 procent av 2 små proteiner: beta-laktoglobulin och alfa-laktoglobulin. Vassleprotein innehåller också IgG, IgM och IgA immunglobuliner, glykomakropeptider, koserum-albumin, biopeptider, gamma-glutamylcystein, laktoperoxidas, laktoferrin och lysozym. Vissa vassleproteinpulver innehåller mer eller mindre av immunglobuliner, laktos och fett. Mikrofiltrerat vassleproteinisolat innehåller inget fett eller laktos.

Funktion
Vassleprotein bygger upp muskelmassa och är ett utmärkt komplement för dem som har för lite protein i sin kost eller behöver få i sig mer protein under vissa omständigheter eller perioder, t.ex. vid cellgiftsbehandling. Vassleprotein är en värdefull daglig dryck som kan drickas vid kataboliska sjukdomar som aids, cancer, m.m. Dessutom har vassleprotein visat sig öka glutationvärden och har därmed en antioxidant verkan och gynnar immunförsvaret.
Man har använt vassleprotein med framgång vid följande tillstånd: idrottsträning, ökande av fettförbränning och viktminskning, låg vikt, övervikt, dryck vid långdistanslopp, viktträning, förebyggande och förbättring av Parkinsons, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, m.m. Stress och trauma har visat sig öka kroppens omsättning av protein.

Vassleprotein är mycket bra att inta vid trauma, operationer, skador och stress. Det är ett överlägset alternativ till kaseinprotein i barnvälling. Det är lättupptagligt och bra för barnets immunförsvar. Proteinbrist minskar mängden av hjärnceller samt kognitiva funktioner. En proteinrik måltid eller kompletterande proteindryck på morgonen före skolan är mycket bra för barn och ungdomar. Djurstudier och några humanstudier har visat en skyddande effekt mot cancer och längre överlevnad vid cancer.
Vassleprotein kan användas som måltidsersättning vid viktminskning/viktkontroll. Den kan också användas som tilläggsdryck för dem som vill gå upp i vikt.

Följande är exempel på viktiga funktioner som olika beståndsdelar av vassleprotein har:
• Immunoglobuliner (Ig): är proteinmolekyler i vassle som fungerar som antikroppar mot mikrober.
• Alfa-laktoglobulin: stimulerar celldöd (apoptos) i cancerceller.
• Serumalbumin: ökar glutationvärden tillsammans med cystein och glutamin i vassle.
• Gamma-glutamylcystein: ökar glutationvärden tillsammans med cystein och glutamin i vassle.
• Laktoferrin: motarbetar eller dödar bakterier, candida och parasiter, verkar antiinflammatorisk.
• Laktoperoxidas: enzym som hjälper immunförsvaret och motverkar dysbios.
• Lycozym: bakteriedödande egenskaper.

Dosering
Som proteintillägg vid lågproteinkost, viktminskning, viktkontroll (man kan t.ex. byta ut 1 måltid mot 1 dryck samt ta 1 mellanmålsdryck) eller vid måttlig träning: 15–50 g per dag.
Som proteintillägg vid bantning/viktminskning, vid viktökning, för att bygga muskelmassa, vid AIDS och cellgiftsbehandling: 50–100 g per dag (ca 1 g per kilo kroppsvikt).
Som protein vid hårda idrottsprestationer, bodybuilding på elitnivå, m.m.: 100–200 g per dag.
All typ av ökning av träningsintensitet eller frekvens gör att man behöver mer protein. Varje gång du kör hårdare eller fler träningspass eller konditionspass så ökar kroppens behov av protein. Blodaminosyranivåer i blodet bestämmer muskeltillväxten. En hög koncentration av aminosyranivåer i blodet är nödvändig för att stimulera proteinsyntesen.

Toxicitet, kontraindikation
Ingen känd toxicitet förutom att extremt höga doser, mellan 2,3–6,5 g per kg och dag ofta ger lös avföring, illamående, trötthet, uppblåsthet, huvudvärk, törst eller nedsatt aptit.
Vassleprotein i överdos kan öka BUN-labbvärden med minst det dubbla. Vid intag av höga doser protein och/eller proteinpulver, gör regelbundna blodtester som bl.a. mäter BUN och kreatinin för att säkra att njurarna inte blir för hårt belastade.
Uteslut eller begränsa användningen, då försiktighet bör vidtas, vid njursjukdomar, surhet i kroppen och vid osteoporos. För stor dos vid långtidsanvändning kan öka dessa besvär. Största problemet för vassleprotein är oftast allergi och överkänslighet.

Allergi och överkänslighet
Många som är mjölkallergiska och laktosintoleranta tål vassleprotein bra men det finns också en grupp som inte tål det eller som utvecklar en överkänslighet mot det vid regelbunden användning. Om du har tendens eller konstaterad allergi eller överkänslighet mot mjölk prova dig fram med försiktighet. Om det går bra, rotera gärna med t.ex. risprotein eller sojaprotein. Ta ett IgG-allergitest efter ett tag av användande för att se om du börjar utveckla allergi. För att lättare tåla vassleproteindrycken kan man tillsätta acidofilus eller bifidobakterier och låta det stå 10–30 minuter innan det ska drickas samt inta några proteasenzymer.

Interaktioner med läkemedel
Det finns följande möjliga interaktioner med läkemedel vid regelbundet intag av vassleprotein med följande läkemedel: Fosamax, fluorokinolon, levadopa, tetracykliner. Vassleproteinintag samtidigt som läkemedelsintag kan minska absorption av läkemedlet. Inta vassleprotein minst 2 timmar före eller efter intag av dessa. Intag av vassleprotein som mellanmål under en cellgiftsbehandling har visat sig vara mycket effektivt för att minska behandlingens biverkningar, samt en hjälp att bibehålla muskelmassa.

Interaktion med näringsämnen
Intag av vassleprotein i samband med intag av mineral kan nedsätta upptag av mineral något. För optimal effekt inta vassleprotein minst 1 timme före eller efter intag av mineral.

Synergister
För muskeluppbyggnad: glutamin och kreatin är några av de nyckelnäringsämnen som passar mycket bra ihop med vassleprotein.
För att höja glutation: n-acetylcystein, cystein, glutation, antioxidantkomplex, högdos C-vitamin och glutamin är några näringsämnen som samarbetar med vassleprotein för att höja glutationvärdena.
För viktminskning: CLA, fiskolja, magnesium samt kromtillskott samarbetar bra med vassleprotein för att minska sockersug, öka fettförbränning, samt balansera blodsockret vid viktminskning.

Beredningsform
Vassleprotein finns främst i pulverform med en variation av olika smaker, t.ex. vanilj, choklad, hallon.
Högsta kvaliteten är känd för att vara mikrofiltrerat, jonutbytt vassleproteinisolat.
Andra former är vassleproteinkoncentrat och vassleproteinhydrolysat. Vissa preparat kan vara förstärkt med grenkedjade aminosyror eller glutamin. Att utsätta vasslepulvret för höga temperaturer vid produktion minskar dess verkan. Produkten måste isoleras vid låga temperaturer och innehålla betydelsefulla mängder av serumalbumin för att höja glutationvärden. Aktiviteten av immunoglobulinerna varierar beroende på framställningsmetod.

Exempel på studier

Vassleprotein höjer immunförsvaret och skyddar mot mikrober.
Bell SJ. “Whey protein concentrates with and without immunoglobulins: a review”. J Med Food, 2000;3:1:1-13.

Intag av vassleprotein verkar tumörhämmande och motarbetar cancerutveckling.
Bounous G. et al. “Whey proteins in cancer prevention”. Canc Lett, 1991;57:2:91-4.

Vassleprotein säkert och gynnsamt för HIV-patienter.
Engelson ES. et al. “Effect of a high protein diet upon protein metabolism in HIV-infected men and women”.
Int Conf AIDS, 1998;12:553.

Intag av vassleprotein är ett utmärkt komplement till cellgiftsbehandling.
Kennedy RS. et al. ”The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: a phase I-II clinical study”. Anticancer Res, 1995;15:6B:2643-9.

Annons
Annons