För- och nackdelar med vassle

Vassleprotein
Vassle är en naturlig biprodukt vid tillverkning av ost där man använder kasein och lämnar vasslet. Man gör sedan vassleprotein genom att filtrera bort andra komponenter av vassle som laktos, fett, och mineral. Komjölk består av 6,25 procent protein. Av proteinet består 80 procent av kasein och 20 procent av vassle.
Vassle är ett komplett protein som innehåller alla essentiella och icke essentiella aminosyror, det har dessutom det bästa upptaget och biologiska värdet av alla proteinkällor. En stor orsak varför vassle har så högt biologiskt värde är att det innehåller stora mängder av grenkedjade aminosyror (ca 24 procent) samt glutamin. Dessa är speciellt viktiga för cellhälsan, muskeltillväxten och proteinsyntesen.

Beståndsdelar
Vassleprotein består till ca 70 procent av 2 små proteiner: beta-laktoglobulin och alfa-laktoglobulin. Vassleprotein innehåller också IgG, IgM och IgA immunglobuliner, glykomakropeptider, koserum-albumin, biopeptider, gamma-glutamylcystein, laktoperoxidas, laktoferrin och lysozym. Vissa vassleproteinpulver innehåller mer eller mindre av immunglobuliner, laktos och fett. Mikrofiltrerat vassleproteinisolat innehåller inget fett eller laktos.

Funktion
Vassleprotein bygger upp muskelmassa och är ett utmärkt komplement för dem som har för lite protein i sin kost eller behöver få i sig mer protein under vissa omständigheter eller perioder, t.ex. vid cellgiftsbehandling. Vassleprotein är en värdefull daglig dryck som kan drickas vid kataboliska sjukdomar som aids, cancer, m.m. Dessutom har vassleprotein visat sig öka glutationvärden och har därmed en antioxidant verkan och gynnar immunförsvaret.
Man har använt vassleprotein med framgång vid följande tillstånd: idrottsträning, ökande av fettförbränning och viktminskning, låg vikt, övervikt, dryck vid långdistanslopp, viktträning, förebyggande och förbättring av Parkinsons, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, m.m. Stress och trauma har visat sig öka kroppens omsättning av protein.

 

Vassleprotein är mycket bra att inta vid trauma, operationer, skador och stress. Det är ett överlägset alternativ till kaseinprotein i barnvälling. Det är lättupptagligt och bra för barnets immunförsvar. Proteinbrist minskar mängden av hjärnceller samt kognitiva funktioner. En proteinrik måltid eller kompletterande proteindryck på morgonen före skolan är mycket bra för barn och ungdomar. Djurstudier och några humanstudier har visat en skyddande effekt mot cancer och längre överlevnad vid cancer.
Vassleprotein kan användas som måltidsersättning vid viktminskning/viktkontroll. Den kan också användas som tilläggsdryck för dem som vill gå upp i vikt.

Följande är exempel på viktiga funktioner som olika beståndsdelar av vassleprotein har:
• Immunoglobuliner (Ig): är proteinmolekyler i vassle som fungerar som antikroppar mot mikrober.
• Alfa-laktoglobulin: stimulerar celldöd (apoptos) i cancerceller.
• Serumalbumin: ökar glutationvärden tillsammans med cystein och glutamin i vassle.
• Gamma-glutamylcystein: ökar glutationvärden tillsammans med cystein och glutamin i vassle.
• Laktoferrin: motarbetar eller dödar bakterier, candida och parasiter, verkar antiinflammatorisk.
• Laktoperoxidas: enzym som hjälper immunförsvaret och motverkar dysbios.
• Lycozym: bakteriedödande egenskaper.

Dosering
Som proteintillägg vid lågproteinkost, viktminskning, viktkontroll (man kan t.ex. byta ut 1 måltid mot 1 dryck samt ta 1 mellanmålsdryck) eller vid måttlig träning: 15–50 g per dag.
Som proteintillägg vid bantning/viktminskning, vid viktökning, för att bygga muskelmassa, vid AIDS och cellgiftsbehandling: 50–100 g per dag (ca 1 g per kilo kroppsvikt).
Som protein vid hårda idrottsprestationer, bodybuilding på elitnivå, m.m.: 100–200 g per dag.
All typ av ökning av träningsintensitet eller frekvens gör att man behöver mer protein. Varje gång du kör hårdare eller fler träningspass eller konditionspass så ökar kroppens behov av protein. Blodaminosyranivåer i blodet bestämmer muskeltillväxten. En hög koncentration av aminosyranivåer i blodet är nödvändig för att stimulera proteinsyntesen.

Toxicitet, kontraindikation
Ingen känd toxicitet förutom att extremt höga doser, mellan 2,3–6,5 g per kg och dag ofta ger lös avföring, illamående, trötthet, uppblåsthet, huvudvärk, törst eller nedsatt aptit.
Vassleprotein i överdos kan öka BUN-labbvärden med minst det dubbla. Vid intag av höga doser protein och/eller proteinpulver, gör regelbundna blodtester som bl.a. mäter BUN och kreatinin för att säkra att njurarna inte blir för hårt belastade.
Uteslut eller begränsa användningen, då försiktighet bör vidtas, vid njursjukdomar, surhet i kroppen och vid osteoporos. För stor dos vid långtidsanvändning kan öka dessa besvär. Största problemet för vassleprotein är oftast allergi och överkänslighet.

Allergi och överkänslighet
Många som är mjölkallergiska och laktosintoleranta tål vassleprotein bra men det finns också en grupp som inte tål det eller som utvecklar en överkänslighet mot det vid regelbunden användning. Om du har tendens eller konstaterad allergi eller överkänslighet mot mjölk prova dig fram med försiktighet. Om det går bra, rotera gärna med t.ex. risprotein eller sojaprotein. Ta ett IgG-allergitest efter ett tag av användande för att se om du börjar utveckla allergi. För att lättare tåla vassleproteindrycken kan man tillsätta acidofilus eller bifidobakterier och låta det stå 10–30 minuter innan det ska drickas samt inta några proteasenzymer.

Interaktioner med läkemedel
Det finns följande möjliga interaktioner med läkemedel vid regelbundet intag av vassleprotein med följande läkemedel: Fosamax, fluorokinolon, levadopa, tetracykliner. Vassleproteinintag samtidigt som läkemedelsintag kan minska absorption av läkemedlet. Inta vassleprotein minst 2 timmar före eller efter intag av dessa. Intag av vassleprotein som mellanmål under en cellgiftsbehandling har visat sig vara mycket effektivt för att minska behandlingens biverkningar, samt en hjälp att bibehålla muskelmassa.

Interaktion med näringsämnen
Intag av vassleprotein i samband med intag av mineral kan nedsätta upptag av mineral något. För optimal effekt inta vassleprotein minst 1 timme före eller efter intag av mineral.

Synergister
För muskeluppbyggnad: glutamin och kreatin är några av de nyckelnäringsämnen som passar mycket bra ihop med vassleprotein.
För att höja glutation: n-acetylcystein, cystein, glutation, antioxidantkomplex, högdos C-vitamin och glutamin är några näringsämnen som samarbetar med vassleprotein för att höja glutationvärdena.
För viktminskning: CLA, fiskolja, magnesium samt kromtillskott samarbetar bra med vassleprotein för att minska sockersug, öka fettförbränning, samt balansera blodsockret vid viktminskning.

Beredningsform
Vassleprotein finns främst i pulverform med en variation av olika smaker, t.ex. vanilj, choklad, hallon.
Högsta kvaliteten är känd för att vara mikrofiltrerat, jonutbytt vassleproteinisolat.
Andra former är vassleproteinkoncentrat och vassleproteinhydrolysat. Vissa preparat kan vara förstärkt med grenkedjade aminosyror eller glutamin. Att utsätta vasslepulvret för höga temperaturer vid produktion minskar dess verkan. Produkten måste isoleras vid låga temperaturer och innehålla betydelsefulla mängder av serumalbumin för att höja glutationvärden. Aktiviteten av immunoglobulinerna varierar beroende på framställningsmetod.

Exempel på studier

Vassleprotein höjer immunförsvaret och skyddar mot mikrober.
Bell SJ. “Whey protein concentrates with and without immunoglobulins: a review”. J Med Food, 2000;3:1:1-13.

Intag av vassleprotein verkar tumörhämmande och motarbetar cancerutveckling.
Bounous G. et al. “Whey proteins in cancer prevention”. Canc Lett, 1991;57:2:91-4.

Vassleprotein säkert och gynnsamt för HIV-patienter.
Engelson ES. et al. “Effect of a high protein diet upon protein metabolism in HIV-infected men and women”.
Int Conf AIDS, 1998;12:553.

Intag av vassleprotein är ett utmärkt komplement till cellgiftsbehandling.
Kennedy RS. et al. ”The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: a phase I-II clinical study”. Anticancer Res, 1995;15:6B:2643-9.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.