Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

För tidig utlösning förödande för mäns självförtroende och sexliv

Så mycket som var tionde man har problem med för tidig utlösning. Det visar en stor undersökning om sexualitet. Men vad är egentligen ”för tidigt”? Och vilken hjälp finns att få?

Det är det danska Projekt Sexus från 2019, som är världens största befolkningsundersökning om sexualitet, som slår fast att 10 procent av sexuellt aktiva män upplevt problematik med för tidig utlösning som återkommer ofta.

Förödande för självförtroendet
Och för tidig utlösning kan dessvärre vara helt förödande för många mäns självförtroende och sexliv. Både när de onanerar och är tillsammans med en partner.

 

– Det kan skapa så pass mycket skamkänslor hos mannen i fråga att han helst vill undvika sex helt och hållet, bara för att slippa det nederlag som upplevs vid för tidig utlösning,” berättar sexologen och parterapeuten Ditte Winkel i ett pressmeddelande från webbshoppen Sinful.

LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Hon menar vidare att män som lever i fasta förhållanden också upplever att deras partner helt kan ge upp tanken på ett sexliv, och att det till slut blir omöjligt att kommunicera om ämnet sinsemellan för att det är så präglat av frustration och vanmakt.

”För tidigt” – en tolkningsfråga
Enligt RFSU är den medicinska bedömningen av tidig utlösning att inte kunna genomföra ett samlag längre än 1-2 minuter. Men ”för tidigt” är samtidigt en tolkningsfråga, för en del kan det handla om att man kommer i stort sett direkt när man blir smekt eller i samband med penetration. För andra är det enbart kopplat till vaginala samlag och att man i de situationerna inte lyckas ha penetrerande sex så länge som man vill. Den tidiga utlösningen upplevs också av många som avhängig partnerns sexuella tillfredsställelse.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att värda din relation

Det är oftast heterosexuella par som söker hjälp för för tidig utlösning. Men många verkar ha en förutbestämt bild av hur långt ett genomsnittligt vaginalt samlag är och ”bör” vara, som kanske inte stämmer med verkligheten. Genomsnittssamlaget ligger snarare under 5 minuter än över 10, vilket kanske förvånar många.

Terapi kan hjälpa
Det finns olika hjälpmedel att ta till för män som lider av för tidig utlösning. Ett exempel är samtalsbehandling hos en behandlare/terapeut med kunskap om sexuella problem. I dessa samtal är teman som stress, prestation, självkänsla och relationer ofta viktiga att närma sig. Samtalsterapin kan också kombineras med råd och upplysningar för att öka kroppskontrollen genom ökad kroppskännedom. Det finns också ett godkänt läkemedel, ett så kallat SSRI-preparat, serotoninåterupptagshämmare.

 

LÄS OCKSÅ: Parterapi online ska rädda sexlivet efter prostatacancern

En "utlösnings-PT"
En nyhet som skulle kunna kallas en personlig tränare som motverkar tidig utlösning, kommer från en grupp spanska experter som efter fem års forskning utvecklat en ”appstyrd onanerare”. Myhixel är en onaniprodukt med värmefunktion och vibrationer vars effekt är vetenskapligt dokumenterad. Genom en tillhörande gratisapp ger den vägledning genom olika spelelement som sätter ihop personliga övningar att göra själv eller med sin partner, som ska ge mannen mer kontroll över sin utlösning och alltså få honom att hålla ut längre i sängen. Produkten testades av 500 män under fyra år och de senaste resulataten visar att 56 män i genomsnitt kunde tredubbla sin uthållighet genom att använda mojängen och undersökningen har publicerats i den internationella, medicinska tidskriften The Journal of Sexual Medicine.

Källa: RFSU och angiva källor i texten.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.