Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

För tidig utlösning förödande för mäns självförtroende och sexliv

Så mycket som var tionde man har problem med för tidig utlösning. Det visar en stor undersökning om sexualitet. Men vad är egentligen ”för tidigt”? Och vilken hjälp finns att få?

Det är det danska Projekt Sexus från 2019, som är världens största befolkningsundersökning om sexualitet, som slår fast att 10 procent av sexuellt aktiva män upplevt problematik med för tidig utlösning som återkommer ofta.

Förödande för självförtroendet

Och för tidig utlösning kan dessvärre vara helt förödande för många mäns självförtroende och sexliv. Både när de onanerar och är tillsammans med en partner.

 

– Det kan skapa så pass mycket skamkänslor hos mannen i fråga att han helst vill undvika sex helt och hållet, bara för att slippa det nederlag som upplevs vid för tidig utlösning,” berättar sexologen och parterapeuten Ditte Winkel i ett pressmeddelande från webbshoppen Sinful.

LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Hon menar vidare att män som lever i fasta förhållanden också upplever att deras partner helt kan ge upp tanken på ett sexliv, och att det till slut blir omöjligt att kommunicera om ämnet sinsemellan för att det är så präglat av frustration och vanmakt.

”För tidigt” – en tolkningsfråga

Enligt RFSU är den medicinska bedömningen av tidig utlösning att inte kunna genomföra ett samlag längre än 1-2 minuter. Men ”för tidigt” är samtidigt en tolkningsfråga, för en del kan det handla om att man kommer i stort sett direkt när man blir smekt eller i samband med penetration. För andra är det enbart kopplat till vaginala samlag och att man i de situationerna inte lyckas ha penetrerande sex så länge som man vill. Den tidiga utlösningen upplevs också av många som avhängig partnerns sexuella tillfredsställelse.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att värda din relation

Det är oftast heterosexuella par som söker hjälp för för tidig utlösning. Men många verkar ha en förutbestämt bild av hur långt ett genomsnittligt vaginalt samlag är och ”bör” vara, som kanske inte stämmer med verkligheten. Genomsnittssamlaget ligger snarare under 5 minuter än över 10, vilket kanske förvånar många.

Terapi kan hjälpa

Det finns olika hjälpmedel att ta till för män som lider av för tidig utlösning. Ett exempel är samtalsbehandling hos en behandlare/terapeut med kunskap om sexuella problem. I dessa samtal är teman som stress, prestation, självkänsla och relationer ofta viktiga att närma sig. Samtalsterapin kan också kombineras med råd och upplysningar för att öka kroppskontrollen genom ökad kroppskännedom. Det finns också ett godkänt läkemedel, ett så kallat SSRI-preparat, serotoninåterupptagshämmare.

 

LÄS OCKSÅ: Parterapi online ska rädda sexlivet efter prostatacancern

En "utlösnings-PT"

En nyhet som skulle kunna kallas en personlig tränare som motverkar tidig utlösning, kommer från en grupp spanska experter som efter fem års forskning utvecklat en ”appstyrd onanerare”. Myhixel är en onaniprodukt med värmefunktion och vibrationer vars effekt är vetenskapligt dokumenterad. Genom en tillhörande gratisapp ger den vägledning genom olika spelelement som sätter ihop personliga övningar att göra själv eller med sin partner, som ska ge mannen mer kontroll över sin utlösning och alltså få honom att hålla ut längre i sängen. Produkten testades av 500 män under fyra år och de senaste resulataten visar att 56 män i genomsnitt kunde tredubbla sin uthållighet genom att använda mojängen och undersökningen har publicerats i den internationella, medicinska tidskriften The Journal of Sexual Medicine.

Källa: RFSU och angiva källor i texten.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Poké bowl

Sväng ihop en exotisk poké bowl!

Recept

Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser! 

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

 

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

 

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

 

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!