Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

För tidig utlösning förödande för mäns självförtroende och sexliv

Så mycket som var tionde man har problem med för tidig utlösning. Det visar en stor undersökning om sexualitet. Men vad är egentligen ”för tidigt”? Och vilken hjälp finns att få?

Det är det danska Projekt Sexus från 2019, som är världens största befolkningsundersökning om sexualitet, som slår fast att 10 procent av sexuellt aktiva män upplevt problematik med för tidig utlösning som återkommer ofta.

Förödande för självförtroendet

Och för tidig utlösning kan dessvärre vara helt förödande för många mäns självförtroende och sexliv. Både när de onanerar och är tillsammans med en partner.

 

– Det kan skapa så pass mycket skamkänslor hos mannen i fråga att han helst vill undvika sex helt och hållet, bara för att slippa det nederlag som upplevs vid för tidig utlösning,” berättar sexologen och parterapeuten Ditte Winkel i ett pressmeddelande från webbshoppen Sinful.

LÄS OCKSÅ: Så förändras sexlusten mellan 30 till 50

Hon menar vidare att män som lever i fasta förhållanden också upplever att deras partner helt kan ge upp tanken på ett sexliv, och att det till slut blir omöjligt att kommunicera om ämnet sinsemellan för att det är så präglat av frustration och vanmakt.

”För tidigt” – en tolkningsfråga

Enligt RFSU är den medicinska bedömningen av tidig utlösning att inte kunna genomföra ett samlag längre än 1-2 minuter. Men ”för tidigt” är samtidigt en tolkningsfråga, för en del kan det handla om att man kommer i stort sett direkt när man blir smekt eller i samband med penetration. För andra är det enbart kopplat till vaginala samlag och att man i de situationerna inte lyckas ha penetrerande sex så länge som man vill. Den tidiga utlösningen upplevs också av många som avhängig partnerns sexuella tillfredsställelse.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att värda din relation

Det är oftast heterosexuella par som söker hjälp för för tidig utlösning. Men många verkar ha en förutbestämt bild av hur långt ett genomsnittligt vaginalt samlag är och ”bör” vara, som kanske inte stämmer med verkligheten. Genomsnittssamlaget ligger snarare under 5 minuter än över 10, vilket kanske förvånar många.

Terapi kan hjälpa

Det finns olika hjälpmedel att ta till för män som lider av för tidig utlösning. Ett exempel är samtalsbehandling hos en behandlare/terapeut med kunskap om sexuella problem. I dessa samtal är teman som stress, prestation, självkänsla och relationer ofta viktiga att närma sig. Samtalsterapin kan också kombineras med råd och upplysningar för att öka kroppskontrollen genom ökad kroppskännedom. Det finns också ett godkänt läkemedel, ett så kallat SSRI-preparat, serotoninåterupptagshämmare.

 

LÄS OCKSÅ: Parterapi online ska rädda sexlivet efter prostatacancern

En "utlösnings-PT"

En nyhet som skulle kunna kallas en personlig tränare som motverkar tidig utlösning, kommer från en grupp spanska experter som efter fem års forskning utvecklat en ”appstyrd onanerare”. Myhixel är en onaniprodukt med värmefunktion och vibrationer vars effekt är vetenskapligt dokumenterad. Genom en tillhörande gratisapp ger den vägledning genom olika spelelement som sätter ihop personliga övningar att göra själv eller med sin partner, som ska ge mannen mer kontroll över sin utlösning och alltså få honom att hålla ut längre i sängen. Produkten testades av 500 män under fyra år och de senaste resulataten visar att 56 män i genomsnitt kunde tredubbla sin uthållighet genom att använda mojängen och undersökningen har publicerats i den internationella, medicinska tidskriften The Journal of Sexual Medicine.

Källa: RFSU och angiva källor i texten.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana och humle hjälper dig att somna.

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.