Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

gravid kvinna tränar framför teven

Förändrad livsstil hos överviktiga gravida kan påverka fostrets gener

I en studie där gravida kvinnor med ett BMI över 30 åt hälsosam kost samt började motionera såg forskare att de kunde påverka epigentiken hos de nyfödda barnen.

Forskare i Sverige, Danmark och Spanien samlade ihop 425 gravida kvinnor som hade BMI över 30, vilket är definitionen på fetma. Kvinnorna delades slumpmässigt i tre grupper.

Grupp 1 fick hjälp att förändra livsstilen genom att äta efter medelhavsdieten och mellan 1200 till 1675 kalorier per dag samt gå 11 000 steg varje dag.

 

Grupp 2 uppmanades att ägna sig åt fysisk aktivitet och grupp 3 var en kontrollgrupp.

Forskaren kunde konstatera att barnen till de mammor som ingick i grupp 1 eller 2 hade en ökad mängd muskelmassa vid födseln.

LÄS OCKSÅ: Varannan förälder till barn med övervikt ser inte viktproblemet

Förändring i 370 gener

Charlotte Ling, som är professor i epigenetik vid Lunds universitet och som ledde studien säger:

– Vi kan i vår studie inte visa på direkta orsakssamband, men resultaten tyder på att fysisk aktivitet och en hälsosam kost under graviditeten hos kvinnor med fetma kan påverka epigenetiken hos de nyfödda, och att det troligtvis även påverkar barnens kroppssammansättning och tillväxt även senare i livet.

Om en epigenetisk förändring skett så kan man se det via en metylering av arvsmassa. Det betyder att aktiviteten av närliggande gener ändras av molekyler som sätts på DNA:t (DNA-metylering).

Och när forskarna tittade på blodet på navelsträngen på 208 nyfödda barn såg de att epigenetiska förändringar hade uppstått i 370 gener och på totalt 379 olika ställen i arvsmassan. Alla dessa barn hade mammor som ingick i de två grupperna som gjort livsstilsförändringar.

LÄS OCKSÅ: Antibiotika påverkar barns BMI – för resten av deras liv

Påverkar barns vikt över tid

Bland de gener som förändrats epigenetiskt fanns gener som är kopplade till utvecklingen av fettvävnad, ämnesomsättningen och frisättningen av insulin. Flera av dessa gener vet man sedan tidigare hör ihop med typ 2-diabetes.

Forskarna ville följa barnens utveckling och hur de epegentiken förändringarna påverkat dem och tog prover under tre år. Man fann att 22 av förändringarna var kopplade till hur barnens BMI skulle komma att bli.

 

Den danska forskaren och överläkaren Kristina Renault, som var en av forskarna i studien har i tidigare studier kunnat visa att kvinnor ökar mindre i vikt under sin graviditet om de ägnar sig åt fysisk aktivitet, oavsett hur kvinnorna äter.

–  En ökad fysisk aktivitet och en hälsosam diet under graviditeten verkar öka muskelmassan hos barnen och att DNA från navelsträngsblodet visade epigenetiska DNA förändringar tyder på en potentiellt fördelaktig programmeringseffekt av hälsosam livsstil på barnens hälsa, säger Kristina Renault.

Av Inger Palm

Källa: Lunds universitet

Läs studien här.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!