Förbjudet att sälja chiapudding | Kurera.se

Förbjudet att sälja chiapudding

Visste du om att försäljning av chiapudding är olagligt inom EU? Det är faktiskt sant. Det är det däremot få av de som säljer den trendiga puddingen som är medvetna om - och många kaféägare bryter således mot lagen. 
– Ja, så är det. Man får sälja chiafrön och man får sälja kokosmjölk. Det är inte förbjudet. Men blandar man ihop dessa två och gör chiapudding blir det till ett nytt livsmedel och förbjudet. Det har med klassificeringen att göra, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.

Det är tidningen Göteborgsposten som lyfter ämnet och det är nog många som lyfter på ögonbrynen. Chiapudding har nämligen blivit de hälsomedvetnas nya måste och äts ofta som frukost eller mellanmål. I hemmet - men även på kafé.

► Läs också: Har du testat chiafrön än?

Tillåtet som torrvara
Chiafrön får säljas i flera varianter, till exempel som torrvara eller som ingrediens i sådant som bröd, müsli och juice. I de livsmedel där det är tillåtet är dock mängden chiafrön begränsad. Och vad gäller chiapudding - som tillreds genom att blötläggas tillsammans med till exempel kokosmjölk och bär över natten - är det fritt fram att tillverka hemma. Däremot är det förbjudet att sälja färdiggjorda puddingar över disk.
– Ja, så är det. Det har med klassificeringen att göra. Chiapudding är nämligen inte klassat som livsmedel.Vad gäller nya livsmedel måste de godkännas innan de får nå marknaden. Detta regleras i en EU-förordning och där har reglementet inte riktigt hunnit med, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.
– Undrar hur de ställt sig till havregrynsgröt en gång i tiden? lägger hon skämtsamt till.

► Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Eget ansvar
Intresserade företag måste själva ansöka om det hos Livsmedelsverket i Sverige. Det är dock något som få känner till.
När GP var ute och kontrollerade var det fyra av elva besökta kaféer som sålde den populära, omega 3-rika puddingen. Till exempel är Espresso House en av de stora kedjorna som, trots förbudet, säljer puddingen.
Zofia Kurowska är statsinspektör på Livsmedelsverket:
– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger hon till Göteborgsposten.

 

Hårda regler för livsmedel
Ett nytt livsmedel enligt förordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Det är datumet som reglerna trädde i kraft och bakgrunden till förordningen var krisen kring galna ko-sjukan. Chiafrön räknas inte som hälsofarliga men skulle kunna orsaka allergi om de konsumeras i för stora mängder, skriver GP.

Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent

Går att jämföra med fortkörning...
Ansvaret för att lagstiftningen följs ligger hos kommunerna. Sedan är det upp till Miljöförvaltningarnas inspektörer att kontrollera verksamheterna. I Göteborg är verksamheterna 4 700 och de får en kontroll ungefär vartannat år till sju-åtta gånger om året, skriver GP.
Daniel Eek är avdelningschef för livsmedelskontrollen och säger att det är företagens egna skyldighet att ta reda på vilken lagstiftning som gäller.
– Om du åker fast för fortkörning i trafiken kan du inte skylla på att du inte kände till reglerna. Det är samma sak här, säger han till GP.

Sugen på chiapudding och vill göra själv?
Nedan hittar du några recept med chiafrön:
Chiapudding med hallon
Chiagröt
Morgonsmoothie med chia
Chiapudding – den perfekta frukosten
Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia
• Naturell chiapudding
• Chiapudding med sommarkänsla

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

 

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.

Nu blir fler utemiljöer rökfria

Politik

Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.