Förbjudet att sälja chiapudding

Visste du om att försäljning av chiapudding är olagligt inom EU? Det är faktiskt sant. Det är det däremot få av de som säljer den trendiga puddingen som är medvetna om - och många kaféägare bryter således mot lagen. 
– Ja, så är det. Man får sälja chiafrön och man får sälja kokosmjölk. Det är inte förbjudet. Men blandar man ihop dessa två och gör chiapudding blir det till ett nytt livsmedel och förbjudet. Det har med klassificeringen att göra, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.

Det är tidningen Göteborgsposten som lyfter ämnet och det är nog många som lyfter på ögonbrynen. Chiapudding har nämligen blivit de hälsomedvetnas nya måste och äts ofta som frukost eller mellanmål. I hemmet - men även på kafé.

► Läs också: Har du testat chiafrön än?

Tillåtet som torrvara
Chiafrön får säljas i flera varianter, till exempel som torrvara eller som ingrediens i sådant som bröd, müsli och juice. I de livsmedel där det är tillåtet är dock mängden chiafrön begränsad. Och vad gäller chiapudding - som tillreds genom att blötläggas tillsammans med till exempel kokosmjölk och bär över natten - är det fritt fram att tillverka hemma. Däremot är det förbjudet att sälja färdiggjorda puddingar över disk.
– Ja, så är det. Det har med klassificeringen att göra. Chiapudding är nämligen inte klassat som livsmedel.Vad gäller nya livsmedel måste de godkännas innan de får nå marknaden. Detta regleras i en EU-förordning och där har reglementet inte riktigt hunnit med, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.
– Undrar hur de ställt sig till havregrynsgröt en gång i tiden? lägger hon skämtsamt till.

► Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Eget ansvar
Intresserade företag måste själva ansöka om det hos Livsmedelsverket i Sverige. Det är dock något som få känner till.
När GP var ute och kontrollerade var det fyra av elva besökta kaféer som sålde den populära, omega 3-rika puddingen. Till exempel är Espresso House en av de stora kedjorna som, trots förbudet, säljer puddingen.
Zofia Kurowska är statsinspektör på Livsmedelsverket:
– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger hon till Göteborgsposten.

 

Hårda regler för livsmedel
Ett nytt livsmedel enligt förordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Det är datumet som reglerna trädde i kraft och bakgrunden till förordningen var krisen kring galna ko-sjukan. Chiafrön räknas inte som hälsofarliga men skulle kunna orsaka allergi om de konsumeras i för stora mängder, skriver GP.

Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent

Går att jämföra med fortkörning...
Ansvaret för att lagstiftningen följs ligger hos kommunerna. Sedan är det upp till Miljöförvaltningarnas inspektörer att kontrollera verksamheterna. I Göteborg är verksamheterna 4 700 och de får en kontroll ungefär vartannat år till sju-åtta gånger om året, skriver GP.
Daniel Eek är avdelningschef för livsmedelskontrollen och säger att det är företagens egna skyldighet att ta reda på vilken lagstiftning som gäller.
– Om du åker fast för fortkörning i trafiken kan du inte skylla på att du inte kände till reglerna. Det är samma sak här, säger han till GP.

Sugen på chiapudding och vill göra själv?
Nedan hittar du några recept med chiafrön:
Chiapudding med hallon
Chiagröt
Morgonsmoothie med chia
Chiapudding – den perfekta frukosten
Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia
• Naturell chiapudding
• Chiapudding med sommarkänsla

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.