Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Förbjudet att sälja chiapudding

Visste du om att försäljning av chiapudding är olagligt inom EU? Det är faktiskt sant. Det är det däremot få av de som säljer den trendiga puddingen som är medvetna om - och många kaféägare bryter således mot lagen. 
– Ja, så är det. Man får sälja chiafrön och man får sälja kokosmjölk. Det är inte förbjudet. Men blandar man ihop dessa två och gör chiapudding blir det till ett nytt livsmedel och förbjudet. Det har med klassificeringen att göra, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.

Det är tidningen Göteborgsposten som lyfter ämnet och det är nog många som lyfter på ögonbrynen. Chiapudding har nämligen blivit de hälsomedvetnas nya måste och äts ofta som frukost eller mellanmål. I hemmet - men även på kafé.

► Läs också: Har du testat chiafrön än?

Tillåtet som torrvara
Chiafrön får säljas i flera varianter, till exempel som torrvara eller som ingrediens i sådant som bröd, müsli och juice. I de livsmedel där det är tillåtet är dock mängden chiafrön begränsad. Och vad gäller chiapudding - som tillreds genom att blötläggas tillsammans med till exempel kokosmjölk och bär över natten - är det fritt fram att tillverka hemma. Däremot är det förbjudet att sälja färdiggjorda puddingar över disk.
– Ja, så är det. Det har med klassificeringen att göra. Chiapudding är nämligen inte klassat som livsmedel.Vad gäller nya livsmedel måste de godkännas innan de får nå marknaden. Detta regleras i en EU-förordning och där har reglementet inte riktigt hunnit med, berättar Kureras matbloggare Mia Hagenmalm.
– Undrar hur de ställt sig till havregrynsgröt en gång i tiden? lägger hon skämtsamt till.

► Läs också: Därför ska du äta chiafrön

Eget ansvar
Intresserade företag måste själva ansöka om det hos Livsmedelsverket i Sverige. Det är dock något som få känner till.
När GP var ute och kontrollerade var det fyra av elva besökta kaféer som sålde den populära, omega 3-rika puddingen. Till exempel är Espresso House en av de stora kedjorna som, trots förbudet, säljer puddingen.
Zofia Kurowska är statsinspektör på Livsmedelsverket:
– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger hon till Göteborgsposten.

 

Hårda regler för livsmedel
Ett nytt livsmedel enligt förordningen, är något vi inte har ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Det är datumet som reglerna trädde i kraft och bakgrunden till förordningen var krisen kring galna ko-sjukan. Chiafrön räknas inte som hälsofarliga men skulle kunna orsaka allergi om de konsumeras i för stora mängder, skriver GP.

Chiafrön kan sänka fetthalten i bakverk med 25 procent

Går att jämföra med fortkörning...
Ansvaret för att lagstiftningen följs ligger hos kommunerna. Sedan är det upp till Miljöförvaltningarnas inspektörer att kontrollera verksamheterna. I Göteborg är verksamheterna 4 700 och de får en kontroll ungefär vartannat år till sju-åtta gånger om året, skriver GP.
Daniel Eek är avdelningschef för livsmedelskontrollen och säger att det är företagens egna skyldighet att ta reda på vilken lagstiftning som gäller.
– Om du åker fast för fortkörning i trafiken kan du inte skylla på att du inte kände till reglerna. Det är samma sak här, säger han till GP.

Sugen på chiapudding och vill göra själv?
Nedan hittar du några recept med chiafrön:
Chiapudding med hallon
Chiagröt
Morgonsmoothie med chia
Chiapudding – den perfekta frukosten
Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia
• Naturell chiapudding
• Chiapudding med sommarkänsla

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.