Laxfilé på träbord

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

Fakta Etoxikin

• Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
• Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
• Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.

• Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
• Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin
• Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
• Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
• Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
Källa: Testfakta

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna –  och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om.
Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten.
En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren. 

Testfakta har analyserat tolv olika laxprodukter och resultatet är nedslående. All testad fisk visade sig nämligen innehålla höga halter av det numera förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin – och i många fall låg mängden långt över gränsvärdet för kött.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, som är väl insatt och följt frågan med etoxikin i fisk länge, till Testfakta.

► Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

 

Tillsätts i fiskfoder för att undvika explosion under transporten
Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Etoxikin är tydligt reglerat i grönsaker och kött men också i exotiska livsmedel som krokodilkött, grodlår och sniglar. Men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt, menar Edmund Maser.

Livsmedelsverket: ”Kan tycka det borde finnas ett gränsvärde för fisk”
Testfakta skriver att detta enligt Livsmedelsverket beror på att fisk, till skillnad från kött och grönsaker, ännu inte ingår i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.

► Läs också: Omega-3 mot inflammation

Överskrider gränsvärdet för kött nästan sex gånger
När Testfakta jämför med gränsvärdet för kött ser de att över hälften av de analyserade laxproverna ligger långt över det värdet. Allra mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittades i de tre ekologiska laxarna samt i den frysta laxen från Findus.

Bekräftar tidigare studier i odlad fisk
Enligt en professor Edmund Maser som Testfakta pratat med bekräftar testets resultat tidigare studier av etoxikin i odlad fisk gjorda i bland annat Tyskland. Där har ännu högre halter upptäckts. Så sent som i höstas visade sig en norskodlad laxfilé innehålla etoxikin i en halt som överskred gränsvärdet för kött hela 20 gånger, skriver Testfakta.
– Med så höga halter kan ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag innan man överstigit det acceptabla dagliga intaget av etoxikin. Och då ska man betänka att etoxikin kan finnas i mycket annan kost också, säger professor Edmund Maser.

Livsmedelsverket: ”Bekymmersamt och utfasning planerad – OM alternativ hittas”
När Testfakta pratar med Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket berättar hon att hon anser användningen av etoxikin i foder vara bekymmersam. Hon säger också att myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge och att en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder planeras till 2020 – förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.

Bra näring i fiskprodukter
Hon säger också att hon anser att man ska våga fortsätta äta lax.
– Ja, vi rekommenderar att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan, men inte bara odlad lax. Olika fiskar innehåller olika näringsämnen, men också olämpliga ämnen, säger Anneli Widenfalk.

► Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Omega-3-fetterna DHA och EPA största näringsvinsten med fisk
Den största anledningen till att äta lax ur näringssynpunkt är omega-3-fetterna DHA och EPA. Testfaktas analys visar att även dessa halter kan skilja sig mycket åt. Findus frysta laxfilé innehåller två och halv gånger mer omega-3 än den kallrökta laxen från Lidl.

Mängden nyttiga fettsyror har halverats i odlad lax på tio år
Odlad lax blir mindre och mindre näringsrik, visar en ny stor studie. Mängden av laxens nyckelnäringsämne omega-3 har under det senaste decenniet halverats. En stor studie som analyserade de näringsmässiga fördelarna hos odlad lax fann 2006 att en 130 gram stor laxportion innehöll 3,5 gram av fettsyran omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras nio år senare, 2015, och visade sig då bara innehålls hälften – 1,75 gram, rapporterar Daily Mail.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Douglas Tocher, professor i näringslära vid Stirling University och medförfattare till forskningsrapporten, betonade då att odlad lax fortfarande var en av de bästa källorna till omega-3 – endast makrill innehåller mer av den viktiga fettsyran. Han sa också att nivåerna hade minskat på grund av förändringar i fodret som tillhandahålls på laxodlingarna. För tio år sedan klagades det på att laxen matades alltför mycket småfisk, som bland annat ansjovis och fiskmjöl.

Relaterad läsning:

Av Redaktionen

Källor: Testfakta och Daily Mail

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta Etoxikin

• Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
• Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
• Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.

• Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
• Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin
• Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
• Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
• Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
Källa: Testfakta

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fler får hjärtinfarkt på måndagar

Forskning

När stressen ökar tycks hjärtinfarkterna bli fler. Statistik visar att antalet infarkter skjuter i höjden under jul- och nyårshelgen men även på måndagar. Det visar en studie som nyligen publicerades i tidskriften American Heart Journal. Sifforna baserades på data från olika svenska register.

Ont i ryggen? Så blir du bättre

Hälsa

Svenskarna har i dag övervägande stillasittande arbeten. De leder till försämrad hälsa på flera sätt. Något som ofta ger sig tillkänna ganska snar är problem med ryggen. Monotona rörelser, dålig hållning och inaktivitet ger ryggont. Men det också lätt hänt att få ont i nacke och rygg på grund av flitigt användande av läsplattor och mobiltelefoner. Här får du några tips som lindrar värk i ryggen.

Gråhårig man speglar sig

Grått hår – en markör för god hälsa?

Forskning

Spanska forskare har genom att studera vildsvin kommit fram till att grått hår kan vara ett tecken på god hälsa. Länge har det betraktats som motsatsen och något som ska döljas till varje pris för att bibehålla ett ungdomligt och hälsosamt utseende. Men den grå manen kan nu istället visa sig vara en symbol för god hälsa – medan rödhåriga kan ligga lite mer pyrt till.

sittande kvinna

Enkla knep för att undvika stillasittande

Hälsa

Människan är skapad för rörelse. Att leva sitt liv med mycket stillasittande är inte naturligt för kroppen. I Sverige sitter vuxna i snitt åtta timmar per dag och bara hälften motionerar mer än 30 minuter i veckan. Att minska antalet stillasittande timmar från åtta till tre kan öka livslängden med två till tre år

Frukost

Ny forskning: ”Du beter dig som du äter”

Kost

Vad vi äter påverkar hur vi mår och beter oss mot andra, visar ny forskning. Tidigare har Kurera berättat om att socker visat sig vara en starkt bidragande orsak till psykisk ohälsa. I en artikel i Svt nyheter berättades det nyligen att vad vi äter i övrigt styr vårt humör.

Studie: ”Minskat köttintag – bra för tarmhälsan”

Kost

Nu kommer fler argument för att dra ned på köttkonsumtionen. En riklig köttkonsumtion har nämligen visat sig kunna ligga bakom divertikulit eller inflammerade tarmfickor. Sedan tidigare har rökning och stillasittande pekats ut som bovar men nu är det alltså biffen som sägs ställa till det.

Så bevarar män självständighet och hälsa långt upp i åldern

Forskning

Hur gör man för att kunna klara sig själv och vara någorlunda frisk högt upp i åldern? En studie på män födda mellan 1920 och 1924 där man utvärderat dem sex gånger sedan 1970 gav tydliga besked. Rök inte, ät inte för mycket och när du väl äter, välj en medelhavsliknande kost. Då har du goda chanser att bli gammal och dessutom bevara din självständighet långt upp i åldern.

Sötpotatis

Aminosyra kan förebygga ALS och alzheimer

Naturlig hälsa

Kan lösningen på gåtan ALS finnas i sjön? Sjukdomar som ALS, och alzheimer gäckar oss fortfarande och än finns inga effektiva mediciner mot dessa svåra åkommor men nu verkar forskare vara en lösning på spåren. Algblomningen i Östersjön har länge varit ett problem och man har sedan tidigare kunnat konstatera att gifterna kan orsaka bland annat leverskador.

Hälsosam mat, nötter, lax. olivolja och avokado

Träna hållbart med antiinflammatorisk mat

Träning

En hälsosam kost är en av förutsättningarna för en hållbar livsstil – särskilt för återhämtning i samband träning. En felaktig kost sänker kroppens pH-värde och ökar risken för oxidativ stress, inflammation och skador. Därför är det viktigt för den som tränar att stödja kroppen med antiinflammatorisk kost och extra intag av antioxidanter.

Rhesusapa

Återhållsam diet kan ge ett längre liv

Forskning

LCHF i all ära men för den som vill addera år till livslängden är det svältkost som gäller. Eller kalorirestriktion som det också kallas och då inte i vanlig viktväktarbemärkelse utan helst ska man hålla nere kaloriintaget under 1000 kilokalorier om dagen skriver KIT.

Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Skönhet

Att välja hudvård och make-up med naturliga ingredienser har aldrig varit viktigare. Inte sedan barockens tid med sitt blysmink har väl det vi applicerar på kroppen för att bli mjuka och vackra varit mer fyllt med diverse mer eller mindre farliga ämnen. Om inte annat finns det betydligt fler skadliga ämnen att välja på i morden tid.

johanna bjurström

Skydda dig mot allergier genom att ta hand om din tarm

Krönikan

Allergi kan uppkomma genom att bakterier och parasiter tar sig in i mage och tarm, där de skapar föruttnelsebakterier. Detta kan leda till nedsatt immunförsvar med trötthet, allergier, akne, eksem, olika tarmproblem och autonoma sjukdomar som följd. Väl fungerande mage och tarm är oftast liktydigt med god hälsa. Här delar jag med mig av mina bästa tips för en frisk tarmhälsa och ett starkt immunförsvar.

Kirurgi – värsta placebon

Hälsa

Saknar kirurgi bevisad effekt? Ja i alla fall i vissa fall menar den austaliensiske kirurgen Ian Harris som i sin bok ”Surgery, The Ultimate Placebo: A surgeon cuts through the evidence” uttrycker stark skepsis mot flera typer av kirurgi, dels för att undersökningar visar att många ingrepp har mindre effekt av än vad som påstås.

Kökssvamp

Därför ska du inte mikra din disktrasa

Forskning

Kökets måsten för rengöring - disktrasan och skrubsvampen är svåra att klara sig utan när det gäller att hålla rent på diskbänk och arbetsytor. Något som är viktigt för att hålla god hygien men hur fräscha är de egentligen?

Pannkaor med bär

Glutenfria pannkakor med sommarbär

Recept

Supergoda, nyttiga och näringsrika är dessa naturligt glutenfria fullkornspannkakor från Nillas Kitchen. Varför inte göra dem till frukost i helgen. Smeten är gjord på havremjöl och fullkornsrismjöl.

Högintensiv träning – så funkar det

Träning

Trött på långa löprundor? En ny träningsform kan ge ny inspiration, kanske är det dags att prova en mer tidseffektiv metod när träningen drar igång igen i höst.  Högintensiv träning eller HIIT som det förkortas är en explosiv träningsform som bland annat kickstartar kroppens förbränning.

Allt fler skolor skippar sockret

Kost

Frågan om barn äter för mycket socker upphör aldrig att engagera. Med hjälp av bland annat program som "Skolmatslyftet" och "En sockermart skola" väljer nu allt fler skolor runt om i landet att begränsa barnens tillgång till socker.

Växtbaserad mjölk och ett havreax

Växtbaserad mjölk ökar i popularitet

Kost

Försäljningen av havre- och annan växtbaserad mjölk fortsätter att öka och ta marknadsandelar från den traditionella komjölken, skriver SVT. Orsakerna till att man byter är många - allt från etiska och miljömässiga till reda hälsoskäl.

Mun

Fixa frisk andedräkt på naturlig väg

Allmänt

Idag är det internationella dagen för god andedräkt. God andedräkt är inte bara ett resultat av god munhygien även om det givetvis är viktigt – andedräkten påverkas även av vår matsmältning och vad vi äter. Vem har inte hamnat bredvid någon på bussen som ätit färsk vitlök till lunch?

Choklad

Ny märkning kan klassa godis som hälsosamt

Politik

Grönt ljus för choklad – skulle inte tro det.  Sedan december 2016 är det obligatoriskt med enhetlig märkning för livsmedel inom EU. Samtidigt tillåts producenterna att ha med egen märkning på förpackningarna och har nu tagit fram vad de kallar för en trafikljusmärkning. Färgerna rött, gult och grönt ska hjälpa konsumenten att äta hälsosammare är det tänkt.

Titti Holmer psykolog

Tittis Holmers 5 tips för ett lyckligare liv

Krönikan

De flesta är väl överens om att lycka är något eftersträvansvärt. Vad som statuerar lycka är olika beroende på vem frågar. Hur kan vi då öka lyckan i våra liv? Det vet psykologen Titti Holmer som lyfter fram förmågan att glädjas över det vi redan har, motion och att utveckla sina gåvor och intressen.

Besprutad odlimg

FN riktar skarp kritik mot användandet av kemiska bekämpningmedel

Eko/miljö

FN slår hål på myten att vi skulle behöva kemiska bekämpningsmedel för att klara av att föda en växande befolkning skriver Aktuell hållbarhet. Nyligen presenterades en rapport som anklagar tillverkare av bekämpningsmedel för att motarbeta försök att minska användandet giftiga bekämpningsmedel som man anser utgöra ett hot mot både miljön och människors hälsa.

Brandsläckare

Giftiga ämnen kan lämna kroppen snabbare än man trott

Forskning

Den som sett dokumentärfilmaren Stefan Jarls film ”Underkastelsen” där den då gravida skådespelerskan Eva Röse fick halterna av bland andra bromerade flamskyddsmedel i blodet uppmätta drog sig troligen för att så mycket som ta i ett bisfenol A -bestruket kvitto eller för den delen köpa nagellack igen. Men nu visar en studie från Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet att halten högfluorerande ämnen, även kallade PFAS, i en människokropp kan halveras på bara några år.

Gazpacho

Gazpacho av vattenmelon och gurka

Recept

I dag är det vattenmelonens dag, vilket passar väldigt bra för nu är en tid när vattenmelonen dessutom är väldigt billig. Så varför inte testa ett nytt recept? En väl kyld vitlöksdoftande gazpacho hör sommaren till. Detta recept är gjort på vattenmelon istället för tomat.