Förkyld? Här är tipsen som hjälper | Kurera.se
Kärnfamilj sitter och snyter sig i säng

Förkyld? Här är tipsen som hjälper

Förkylningar och influensor orsakar mer frånvaro från jobb och skola än någon annan sjukdom vintertid.
Men man behöver inte bli sjuk – och har man ändå blivit det finns det sätt att förkorta sjukdomsperioden.
Här är knepen som håller er osnoriga och friska.

Visste du att det är normalt för ett barn att ha minst åtta förkylningar per år och att de flesta tar 5-7 dagar på sig att tillfriskna? Små barn är särskilt benägna att bli hostiga och förkylda eftersom de ännu inte hunnit bygga upp immunitet mot de många virus som ligger bakom infektionerna.
En vuxen får i snitt två förkylningar per år och mellan två och femton procent av Sveriges befolkning får säsongsinfluensa.
Här är tipsen som hjälper.

► Läs också: Allt du behöver veta om förkylningar

Probiotika

Ungefär 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vårt tarm- och magsystem, vilket gör att kvaliteten på vår tarmflora är av yttersta vikt för vår hälsa.
I tarmen finns fler än 500 olika arter av bakterier. Totalt finns tio gånger fler bakterier i tarmen än det finns celler i hela din kropp. Förr förstod man inte vilken avgörande roll magen spelar för hälsan men det har på senare tid blivit vetenskapligt klargjort. Att hjälpa vår tarmflora genom att tillföra oss nyttiga bakterier kan därför göra mycket för vårt immunförsvar, menar experter idag.
Probiotika - det vill säga tillskott med nyttiga bakterier - kan dessutom avvärja förkylningar, visar en ny brittisk studie. Studien visade att barn som dagligen fick probiotika mer sällan blev sjuka och när de väl blev sjuka fick de mildare symtom och kortare sjukdomsperiod.

Uppskattade probiotikaprodukter finns bland annat från Holistic (Lactovitalis Pro), Great Earth (Ultra Duo Dophilus), Bringwell (Probifrisk) och Baltex (Lactiplus). För barn finns till exempel Lactovitalis Kids från Holistic (mjölksyrebakterier kombinerat med vitamin C och zink) eller Ultraflora Kids från Alpha Plus (mjölksyrabakterier och D-vitamin).

 

► Läs också: Barn som får probiotika har kortare sjukdomsperioder

Vitlök

Historiskt sett har vitlök använts flitigt som skydd mot infektioner. På senare år har man förstått att många av dess goda egenskaper beror på svavelämnet allicin som ger vitlöken dess starka lukt. Allicinet är vitlökens skydd mot skadedjur och det hjälper även oss människor. Att äta vitlök ses som ett mycket effektivt sätt att hålla virus och bakterier på avstånd och man har sett att såväl antalet förkylningssymtom som sjukdagar minskar vid intag av vitlökstillskott. När man äter vitlök som tillskott är lagrad vitlök att föredra eftersom det är svårt att tillverka effektiva kosttillskott på färsk vitlök på grund av att allicinet är flyktigt och bryts ner snabbt i magsäcken. I Japan började man därför att lagra vitlök. Den tekniken kombinerades med västerländsk vetenskap och resultatet blev AGE, eller Aged Garlic Extract. I Sverige finns det välstuderade AGE-tillskottet Kyolic, som är ett kallextraherat vitlöksextrakt från Kalifornien som visat sig mycket effektivt.

Vitlök kan intas under långa perioder i förebyggande syfte eller som en intensivkur vid sjukdom.

► Läs också: Krydda din hälsa med lagrad vitlök

Echinacea

Medicinalväxten echinacea (röd solhatt) är ett knep vars effekt många gånger om bevisats i forskning. Flera mätvärden i immunsystemet regleras vid intag av echinacea, som är direkt virushämmande och även har förebyggande effekt.
2012 genomfördes världens största echinacea-studie, ledd av Professor Eccles vid Common Cold Center i Cardiff, England. Då kunde man se att Echinaforce både minskar risken för att få en infektion och lindrar dess symtom. Under fyra månader fick 775 testpersoner 40 droppar Echinaforce tre gånger dagligen. Infektionsrisken halverades.
Ska helst tas direkt när du känner av de första symtomen.

För den som tycker illa om smaken kan röd solhatt i sprayform (Echinaforce Comp munhålespray) vara ett bra alternativ. Echinaforce är färskt extraherad echinacea som har visat sig ha en bred effekt på alla vanliga förkylnings- och influensavirus.

► Läs också: Echinacea – en räddare i förkylningstider

Kan Jang

Ett traditionellt växtbaserat läkemedel som lindrar symtom vid förkylning.
Bör tas så snart som möjligt efter att de fösta symtomen uppträtt. Ska inte användas längre period än tio dagar per tillfälle - men lindrar effektivt.
En ny studie på Kan Jang visar att medlet lindrar hosta och halsirritation hos personer med övre luftvägsinfektion snabbare och effektivare än både placebo och och läkemedelssubstansen Bromhexin, som ofta ingår i hostmediciner.

 

Läs också: Studie: Växtläkemedel lindrar förkylning snabbare än Bromhexin

Zink

Ät extra zink när du är förkyld. Zink har av Cochrane-institutet lyfts fram som den hittills mest lovande behandlingen vid förkylning, både som förebyggande behandling och vid akuta tillstånd. Mineralet stärker immunförsvaret och flera studier visar att låga värden gör att man både lättare blir förkyld och tar längre tid på sig att tillfriskna.
Efter att ha tittat igenom åratal av medicinsk forskning, kan forskare nu visa att mineralet zink kan påskynda en förkylning så den går över fortare. Deras studie visar att personer som tog zinktabletter blev av med sin förkylning i genomsnitt en till två dagar före de patienter som inte åt zinktabletter.

Hur mycket?
Zink har viktiga virusdödande egenskaper och ska vid insjuknande tas i doser om 30-60 milligram medan det i förebyggande syfte räcker med 20-50 milligram.

► Läs också: Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel

C-vitamin

C-vitaminet var superhett på 1980-talet men sedan dess har det varit förvånansvärt tyst om detta fantastiska vitamin. Nu börjar det dock så sakteligen att uppmärksammas igen, vilket inte är en sekund för tidigt.
C-vitaminet gör mycket nytta i våra kroppen men inte minst förebygger, förkortar och mildrar det förkylningar - och verkar immunförsvarsstärkande.
Vid både C- och D-vitaminbrist är nedsatt immunförsvar ett av de vanligaste symtomen.

Hur mycket?
I förkylningstider är C-vitamin i doser om minst 500 milligram (men gärna 1000-3000 milligram) dagligen att rekommendera för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt för att lindra förkylningssymtomen.
Ät gärna C-vitamintillskott men undvik brustablettformen.

► Läs också: Vad alla borde veta om C-vitamin

 

D-vitamin

D-vitamin gör mycket men inte minst reglerar det vårt immunförsvar och ger ökat skydd vid förkylning och influensa.
D-vitamin är ett vitamin många lider brist på utan att veta om det, vilket kan få många negativa konsekvenser för hälsan.
Nordbors egna D-vitaminproduktion minskar med minst 80 procent under vinterhalvåret – men tillskott kan vara behövligt året om.

Hur mycket?
Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.

Bra att veta
D-vitamin anges antingen i mikrogram (µg) eller i Internationella Enheter (IE). Du kan omvandla µg till IE genom att multiplicera med 40. 25 µg är samma som 1000 IE.

► Läs också: D-vitamin kan bromsa luftvägsinfektioner

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.