ocean-view-at-sunset-over-the-sand-dunes-on-the-baltic-sea-picture-id910581154 (1)

Förläng semestern – åk på hälsoresa i höst

Känns återgången till vardagen som en kalldusch?
Skäm bort dig själv och åk på en hälsoresa!
Här tipsar reseexperten om några avkopplande destinationer där du får några extra dagars lugn och ro.

Hejdå semesterlunk – hej vardagsslit!
Semestern är över och med den följer vardag och rutiner - en övergång som kan kännas tungrodd för många.
Men det finns sätt att lindra vemodigheten.
Annika Myhre driver resbloggen Resfredag och podcasten Att resa-podden. Här tipsar hon om några härliga hälsodestinationer runtom i landet där du kan koppla av några extra dagar….

Läs också: Det här får du – och det här får du inte – friskvårdsbidrag för

 

Varberg

Varberg kallbadhus

Det vackra kallbadhuset i Varberg har kommit att bli en symbol för stadens omtalade rykte som svensk hälsodestination. Uppfriskande bad i havet, krispig och välgörande luft och en strandpromenad som gör underverk för själen. I Varberg finns flera hotell som har specialiserat sig på spaupplevelser och möjligheten att bara vara, bland annat Varbergs Kusthotell och Varbergs Stadshotell och Asia Spa.

Läs också: Andning – ett underskattat verktyg att hantera stress

Yasuragi spa-hotell

Yasuragi, Stockholm

Vill du åka på en hälsoresa, men ändå ha nära till huvudstadens utbud av aktiviteter är Yasuragi utanför Stockholm ett givet val. De vackra vyerna, lugnet, klangresan, meditationen, tvagningen och måltiderna långt från snabbmatsträsket. Jodå, det här stället är en äkta svensk hälsopärla, om än i japansk tappning.

 

Läs också: Njut i ditt eget hemma-spa! Så gör du

Söderköping

Söderköping brunn

Söderköping Brunn fick sina kungliga privilegier av Gustav III 1774 och har sedan dess varit ett omtyckt resmål för kurorstlivet. Hotellet ligger i den sockersöta lilla staden Söderköping, som inte bara ser ut att vara taget från en Astrid Lindgren-saga - det var också här delar av filmatiseringen av böckerna skedde. Bara fyra mil från stadskärnan väntar havet och dess orörda S:t Anna skärgård, med möjlighet till kajakpaddling och avkoppling av bästa sort.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

 

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

 

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".