Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Förlossningsdepression kan påverka båda föräldrarna länge

Förlossningsdepression kan påverka föräldrarnas dagliga liv i många år efter själva förlossningen visar en ny avhandling. De drabbade kände sig mer inkompetenta som föräldrar och hade ofta relationsproblem till sin partner.

I studien från Linnéuniversitetet studerades förekomsten av förlossningsdepression och föräldrastress hos båda föräldrarna 25  och 30 månader efter förlossningen.  Det både mammor och pappor beskrev som mest stressande var upplevelsen av otillräcklighet. Både graviditetsproblem och en traumatisk förlossning medverkade till depression och ångest hos mödrarna men påverkade också fäderna negativt.

Stor andel drabbade
I undersökningen studerade man förekomsten av postpartum depression och föräldrastress hos 700 mödrar och 646 fäder.Den första studien genomfördes 25 månader efter förlossningen. Den visade att över 11 procent av mödrarna och nästan 5 procent av fäderna drabbades.

 

Upplevde mer "föräldrastress"
Enligt Maude Johansson som ledde arbetet med studien upplevde föräldrar med symptom på förlossningsdepression mer föräldrastress, kände sig mer inkompetenta i föräldraskapet och hade fler relationsproblem till sin partner.

LÄS OCKSÅ: Gravida kan förebygga depression med omega-3

Symtomen ökar efter första månaderna
Den andra studien genomfördes 30 månader efter förlossningen och då hade 14.9 procent av mödrarna och 11.5 procent av fäderna symptom. Resultatet tyder på att depressiva symtom ökar efter det första året, särskilt hos fäderna. Den tredje delen av avhandlingen utgjordes av intervjuer för att undersöka mammors och pappors egna erfarenheter av förlossningsdepression och föräldrastress efter förlossningen.

Alla fick inte behandling
Dessa intervjuer visade att depressionen påverkar relationen till partnern, och särskilt mödrarna beskrev relationsproblem till sin partner. Trots att en del mödrars depression var identifierad fick inte alla behandling för sina symptom, men de som fick behandling var mycket nöjda med stödet.

LÄS OCKSÅ: Förlossningsskada som drabbar en av tio kan bli diagnos

Ökar snarare än minskar
Slutsatsen i avhandlingen är att förlossningsdepression och depressiva symptom har en stor inverkan på föräldrarnas dagliga liv, och att det inte verkar klinga av de första åren efter förlossningen, utan istället tycks öka efter hand, i synnerhet hos pappor.

Det verkar också som att mammor och pappor uttrycker psykisk ohälsa på olika sätt och att det kan vara svårt för dem själva, omgivningen och vården att förstå att symptomen kan bero på depression.

 

LÄS OCKSÅ: Studie: “Terapi bör vara förstahandsvalet vid depression”

"Sätt in stöd tidigt – undvik medicinering"
Maude Johansson menar att det därför är viktigt att informera blivande föräldrar om förlossningsdepression, särskilt pappor då deras symptom kan vara svårare att identifiera. Vidare förklarar hon att det är viktig att sätta in stöd och behandling tidigt och att stödet behöver omfatta båda föräldrarna, eftersom alla påverkas.

”Tyvärr finns det tecken på att primärvården inte har tillräckligt med resurser för att upptäcka och stödja de här föräldrarna.” säger Mona Johansson i artikeln på Linnéuniversitetets nyhetssida. Hon menar att det finns en risk att problemet istället medikaliseras, något hon anser vore olyckligt då det för många handlar om övergående problem om rätt samtalsstöd erbjuds. Hon påpekar även vikten av att vara uppmärksam på mödrarnas psykiska hälsa under hela förskoletiden.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.