Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

nagellack

Formaldehyd förbjuds i kosmetik och hudvård

Fakta

Formaldehyd kan förekomma i:
Hudkräm
Hudlotion
Schampo
Hårbalsam
Flytande tvål
Kosmetika
Desinfektionsmedel

Lim
Spackel
Fixeringsmedel
Rengöringsmedel
Färg

Kläder som behandlats för att inte bli skrynkliga men även som konserveringsmedel i textilier inför frakt.

Källa: Vetenskap och hälsa

Det cancerframkallande ämnet formaldehyd, som bland annat används i nagellack, förbjuds nu helt i kosmetika inom EU rapporterar Naturskyddsföreningen. Branschen har inte lyckats bevisa att det inte går att ersätta. 

Formaldehyd är en vanlig kemikalie i kemisk industri, den används till exempel i lim, färg och harts, för att binda ihop och härda material. Utöver kosmetika, hudvårds- och hygienprodukter förbjuds ämnet även i bland annat målarfärg och lim.

Populärt i nagelprodukter
Formaldehyd har länge använts som konserveringsmedel i kosmetika, och är populärt i nagellack och nagelstärkare då det gör naglarna hårdare och gör så att lacket torkar snabbt. Men ämnet som klassats som allergi- och cancerframkallande har länge varit omdebatterat och många nagellackstillverkare har på eget initiativ slutat att använda formaldehyd.

 

LÄS OCKSÅ: Din frisörs hälsa kan vara i fara

Kan ge cancer i näsan
Hittills har det dock varit fritt fram att använda ämnet och kosmetikbranschen har försökt övertala EU-kommissionen att det inte går att hitta något som kan ersätta formaldehyd i vissa produkter. Formaldehyd kan utlösa allergiska reaktioner och är sedan tidigare klassat som ett så kallat CMR-ämne då det bland annat kan ge cancer i näsan vid inandning.

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Förbjuds även i lim och färg
På grund av detta kommer det även att förbjudas i övriga produkter som vänder sig till konsument, som exempelvis målarfärg och lim. Idag förekommer formaldehyd i drygt 500 kemiska produkter på den svenska marknaden enligt tidningen Sveriges Natur.

LÄS OCKSÅ: Studie: Doftljus är farligare än man tidigare trott

EU anpassar sig efter svenska regler
Det pågår även en diskussion om användningen av formaldehyd i industrin, bland annat används formaldehyd inom textilindustrin och EU håller nu på att sätta riktvärden i enlighet med svensk lagstiftning, där gränsen ligger på 0,3 ppm i luften.

Av redaktionen

Källa: Sveriges Natur

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Formaldehyd kan förekomma i:
Hudkräm
Hudlotion
Schampo
Hårbalsam
Flytande tvål
Kosmetika
Desinfektionsmedel

Lim
Spackel
Fixeringsmedel
Rengöringsmedel
Färg

Kläder som behandlats för att inte bli skrynkliga men även som konserveringsmedel i textilier inför frakt.

Källa: Vetenskap och hälsa

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.