Kvinna i mataffär handlar äpplen

Försäljningen av eko rusar i Sverige

Nu handlar vi i Sverige ekologiska varor som aldrig tidigare. På bara ett år har försäljningen ökat med drygt 30 procent.
Men vi ligger ännu långt efter Danmark där en stor livsmedelsjätte nu sänkt de fasta priserna på ekoprodukter för att öka försäljningen.

För att lira i samma eko-division som grannlandet Danmark måste våra svenska livsmedelsjättar bli mer offensiva. Det menar Jan Bertoft, generalsekreteraren för organisationen Sveriges Konsumenter:
– Butiker har ett enormt ansvar och kan inte sitta i tågets bakvagn i väntan på "tydligare köpsignaler". De måste vara loket för att främja en hållbar utveckling, säger han till TT.

Danmark sänker priserna på eko för att öka försäljningen
Med prissänkningar på 200 miljoner danska kronor årligen hoppas Danska Coop ytterligare kunna öka på den ekologiska försäljningen. Flera ekovaror har fått fasta lägre priser och målet är att fördubbla den ekologiska försäljningen till tio miljarder danska kronor under en femårsperiod.
I Coop-direktörens bakhuvud ligger det faktum att konsumenter kräver lägre priser för att börja handla mer ekologiskt. Men också att butikerna kan locka till sig kvalitetsmedvetna och köpstarka kunder på kuppen.
– De är en attraktiv kundgrupp som gör det möjligt för livsmedelsbranschen att lyfta andra värden än prislappen, till exempel hållbarhet och hälsa. Jag är förvånad över att dessa mervärden tagit så lång tid att uppfatta för svenska butiker. Men på sistone har det börjat hända grejer, säger Cecilia Ryegård, redaktör på den obundna sajten Ekoweb, till TT.

En politisk ambition i Danmark att satsa på eko
Danmark har länge legat i topp när det kommer till ekologisk försäljning. Butiker i Sverige ligger även de i framkant internationellt sett med en ekologisk försäljningsandel på 4,3 procent i snitt 2013 – men samma siffra i Danmark ligger på hela åtta procent.
– Danmark är mycket bättre på produktförädling. Dessutom finns det tydligt uttalade politiska ambitioner att satsa på ekologiskt där. Men ökningen i Sverige i fjol är otrolig och är förmodligen den största i världen, fortsätter Cecilia Ryegård.

 

Svenska Coop inte lika eko-offensiva
Coop i Sverige har inte lika långtgående planer på prissänkningar som systerkooperativet i Danmark. Men ekologiska kampanjvaror förblir ett stående inslag för att öka eko-försäljningen:
– Satsningen har varit betydelsefull i den kraftiga ökningen av fjolårets ekologiska försäljning, säger Louise Stephan, pressansvarig hos Coop Sverige.

Försäljningen av ekodruvor ökade med 2 800 procent vid kampanj
När priset på ekologiska vindruvor sattes ned en vecka ökade, enligt Coop, försäljningen med 2 800 procent jämfört med en normal vecka.
Så en efterfrågan finns definitivt, menar Louise Stephan.
– Med dessa stora volymer är det en utmaning att se till att vi kan fylla våra hyllor med ekologiska livsmedel. Det finns inte alltid tillgång hos våra leverantörer för att kunna göra sådana kampanjer.

Mjölk och ägg - ekoprodukternas storsäljare
Mjölk och ägg har länge tillhört den svenska ekologiska marknadens storsäljare. Andelen fortsätter att öka samtidigt som det ofta talas om brist på såväl ekologiska mejerivaror som ägg.
– Produktionen måste hänga med bättre. Problemet i Sverige är att vi traditionellt sett fokuserat på prislappen och mest talat om det konventionella jordbruket. Men nu har vi tack och lov börjat tala lite om mer eko-jordbrukets fördelar, säger Ryegård.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

 

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

 

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.