morötter, banan, äpple, hallon, grapefrukt., gurkor

Forskare har listat bästa maten för psykisk hälsa

Att äta råa frukter och grönsaker kan bidra till att förbättra vår psykiska hälsa och minska depressiva symptom enligt en ny studie. De har även konstaterat vilka livsmedel som är mest gynnsamma för vår mentala hälsa – Kurera har listan.

Enligt forskare i Nya Zeeland upplevde de som åt otillagad frukt och grönt att de mådde bättre psykiskt jämfört med med som åt mest tillagad mat. I studien ingick 422 vuxna mellan 18-15 år, studien tog även hänsyn till andra faktorer som diet, fysisk aktivitet, BMI och socioekonomisk status.

Näringen påverkas av tillagning
Även om man inte kunnat konstatera ett direkt samband antar forskarna att mikronutrienterna som finns i frukt och grönsaker är mer lättupptagliga i okokt tillstånd. Forskarna menar även att tillagningen gör att mängden näringsämnen minskar  och därmed gör att grönsakerna inte har samma gynnsamma effekt på välmåndet. Även om även tillagad mat är bra för vår mentala hälsa visade sig alltså de som åt större mängd råkost må betydligt bättre. En större känsla av tillfredställelse i livet, färre depressiva symptom  och bättre humör.

 

LÄS OCKSÅ: Måna om mångfalden i magen

Frukter och grönsaker som är särskilt gynnsamma enligt studien
Morötter
Bananer
Äpplen
Bladgrönsaker
Grapefrukt
Sallad
Citrusfrukter
Bär
Gurka
Kiwi
Även selleri, vitkål, tomater, svamp och rödlök bedömdes gynna humöret.

LÄS OCKSÅ: Grönt på tallriken skyddar mot demens på äldre dar

Kan leda till ändrade kostråd
Om forskarnas slutsatser stöds i ytterligare studier menar de att kostråd för optimal hälsa bör förespråka mer råa och oprocessade livsmedel.

Av Nina Törmark

Källa: The independent

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.