Forskare upptäcker nya skadliga ämnen i dricksvattnet | Kurera.se

Forskare upptäcker nya skadliga ämnen i dricksvattnet

När vi dricker ett glas vatten får vi i oss en mängd olika ämnen. En stor del av dessa är fortfarande okända för oss men med avancerad teknik har forskare vid Linköpings universitet kunnat detektera nya ämnen. Effekten på vår hälsa är fortfarande oklar.

Svenska vattenverk arbetar hårt för att säkerställa god kvalitet på dricksvattnet. För att förhindra sjukdomsspridning tillsätts klor i vattnet men kloreringen kan leda till att potentiellt hälsoskadliga biprodukter bildas, skriver Linköpings universitet som nu lyckats identifiera några av dessa ämnen.

Samarbete gav framsteg
Bara ett fåtal kända biprodukter kontrolleras vanligtvis i dricksvattnet, bland annat de så kallade trihalometanerna som exempelvis kloroform, dessa nivåer regleras av Livsmedelsverket. Samverkan mellan forskare vid Linköpings universitet och olika vattenverk har resulterat i framsteg i jakten på biprodukter i dricksvatten. Det visade sig att den största delen av biprodukterna var unika för varje vattenverk. Det innebär att specifika förutsättningar på varje vattenverk påverkar vilka biprodukter som bildas.

 

LÄS OCKSÅ: Förbud mot bisfenol A vid renovering av dricksvattenrör

Stor variation av biprodukter
Anna Andersson, doktorand vid TEMA Miljöförändring vid Linköpings universitet har under ett års tid samarbetat med fyra svenska vattenverk, som har olika råvatten och reningsprocesser, och gjort provtagning på vatten. Resultatet visade att även vid de vattenverk där de reglerade trihalometanerna inte kan uppmätas, fanns en stor variation av biprodukter. Det fanns även en stor variation hos de vattenverk som använder kloramin, en mildare form av klorering, i reningsprocessen.

LÄS OCKSÅ: 3,4 miljoner svenskar kan dricka vatten med industrikemikalier

Det blir en cocktaileffekt
Den stora variationen av biprodukter gör det svårt att veta hur man på bästa sätt ska minska hälsorisken från dessa ämnen. Ibland talar man om cocktaileffekten, och det är vad detta handlar om förklarar Anna Andersson, hon menar att vi behöver förstå hur vi kan minska risken från hela blandningen av ämnen. Riskerna med biprodukterna som nu kartlagts är okänd, men den potentiella risken är skäl nog att arbeta mot minskad biproduktsbildning, menar Anna Andersson.

LÄS OCKSÅ: Giftiga ämnen kan lämna kroppen snabbare än man trott

Exponering för biprodukter behöver minska
Klorering är ett viktigt skydd mot bakterier i dricksvattnet och kloret fyller en viktig funktion när det gäller  att ge god vattenkvalitet. Frågan forskarna ställer sig nu är hur man kan fortsätta använda klorering effektivt och samtidigt minska exponeringen av oönskade biprodukter.

Av redaktionen

Källa: Linköpings universitet

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

 

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.