Forskare vill testa quercetin mot coronaviruset

När SARS-utbrottet kom i fokus för 15 år sedan började franska forskare intressera sig för om växtämnet quercetin hade virushämmande verkan. Nu har kanadensiska forskare inlett ett samarbete med Kina för att testa om quercetin har effekt på coronaviruset SARS-CoV-2.

Det var forskarna Michel Chrétien och Majambu Mbikay vid Clinical Research Institute i Montreal som för 15 år sedan, i samband med SARS-utbrottet, hade en teori om att växtämnet quercetin skulle kunna vara en effektiv behandling mot influensavirus.

 

2014, när ebolaviruset spred sig i Västafrika, testades ett derivat (en kemisk förening) av quercetin på möss som man smittat med ebola. Det visade sig att quercetin var effektivt när det gavs en halvtimma innan mössen infekterades med ebolaviruset.

2017 testades quercetin mot zikavirus, och även där var resultaten lovande.

LÄS OCKSÅ: Rökare med covid-19 har större risk att bli sjukare

Finns i lök och äpplen
En av världens mest välciterade forskare med över 600 publicerade vetenskapliga artiklar, 84-årige Michel Chrétien, sa till CBC News:

– SARS är en lillebror till det aktuella coronaviruset, och quercetin fungerar mot SARS. Det finns data som indikerar att det kan fungera även på coronaviruset.

Quercetin finns i livsmedel som bär, lök, te och äpplen. Det är ett färgpigment som har en antihistamineffekt och ofta används i kosttillskott mot allergier. Förutom att de också har en virusdödande effekt (än så länge enbart i studier på djur) så kan quercetin sänka blodtrycket.

LÄS OCKSÅ: Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Billigt och biverkningsfritt
Quercetin minskar virusets förmåga att ta sig in i cellerna. Det stärker också kroppens försvar mot virusinfektioner. Om behandling med quercetin fungerar är det både ett biverkningsfritt som billigt alternativ. En annan fördel är att det tas i pillerform, vilket är att jämföra med andra ämnen som måste tas intravenöst.

 

Michel Chrétien har nu erbjudit sig att delta i studier på coronavirus och quercetin. I USA är quercetin godkänt av livsmedels- och läkemedelsverket, FDA, i livsmedel, därför kan man direkt starta kliniska studier på människor, man behöver inte börja på möss.

Av Inger Palm

Källor: Quercetin: En ny kandidat mot coronaviruset och Quercetin kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdom och As coronavirus spread speeds up, Montreal researchers will trial an anti-viral treatment for COVID-19 in China och Prophylactic Efficacy of Quercetin 3-β-O-d-Glucoside against Ebola Virus Infection och Antiviral activity of quercetin-3-β-O-D-glucoside against Zika virus infection och Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.