Annons
Annons

Det finns inte en diet som funkar för alla – prova dig fram

Forskning visar att dagens riktlinjer är lite för enkla, och att mer personligt anpassade näringsrekommendationer sannolikt skulle ge fler och större långsiktiga hälsovinter.

Redaktionen

26 juli, 2022
Det finns inte en diet som funkar för alla – prova dig fram
Dela inlägget

Forskning visar att dagens riktlinjer är lite för enkla, och att mer personligt anpassade näringsrekommendationer sannolikt skulle ge fler och större långsiktiga hälsovinter.

Resultaten kommer från en studie med fler än 1 000 deltagare i USA och Storbritannien, varav de flesta var tvillingar. I studien mättes hur markörer för blodsocker, insulin och blodfetter förändrades i förhållande till olika måltider, tillsammans med data om aktivitet, sömn, aptit och tarmflora.

Stor variation i reaktioner på samma mat

Resultaten avslöjar en stor variation i reaktionerna på samma måltid, oavsett om den innehöll kolhydrater eller fett. Till exempel hade vissa deltagare snabb och långvarig ökning av blodsocker och insulin, som är kopplade till viktökning och diabetes. Andra hade blodfett-nivåer som snabbt nådde en topp och dröjde sig kvar i blodomloppet timmar efter en måltid, något som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Variationer som bara delvis förklaras av gener, då även enäggstvillingar som delar alla sina gener och upplevt samma miljö ofta visade olika svar på samma livsmedel.

LÄS OCKSÅ: Hunger – kroppens eller känslornas behov?

En app mätte reaktioner

Forskarna har utvecklat ett test och en app som deltagarna kan mäta och förutsäga responsen på olika måltider, vilket hjälpte deltagarna att välja de bästa livsmedlen för dem för att till exempel hantera vikt och allmän hälsa.

Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi och ledare för studien förklarade att omfattningen av och detaljrikedomen i studien gör att man för första gången kan utforska en oerhört stor mängd data på individnivå. Han säger vidare att resultatet visar att vi alla reagerar olika på något så grundläggande som mat och menar att det var chockerande att se att även enäggstvillingar reagerar olika.

LÄS OCKSÅ: Så många litar på Livsmedelsverket

Personliga förutsättningar viktiga

Resultaten visar att personliga skillnader i ämnesomsättningen utifrån faktorer som tarmflora, måltidsplanering och träning är lika viktiga som näringssammansättningen hos olika livsmedel. Det visar enligt forskarna att enbart näringsinnehåll inte är tillräckligt för att bedöma ett livsmedels lämplighet.

Av Inger Palm

Källa: Kings collage London

Annons
Annons