Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Svenska forskare undersöker kopplingen mellan vår tarmflora och övervikt. Resultatet visar ett tydligt samband och nu vill forskarna undersöka om det går att modifiera tarmfloran för att motverka några av våra vanligaste folksjukdomar.

Mikrobiomet eller vår bakterieflora håller på att peta ned generna från sin piedestal när det kommer till vår hälsa och som härskande förklaringsmodell för varför vi mår som vi mår.  Ändå är vi bara i startgroparna när det kommer till att förstå omfattningen av tarmbakteriernas roll för hälsan.

Undersöker metaboliter i blodet
Hittills har forskare sett att tarmbakterierna bland annat påverkar vår ämnesomsättning och kopplas till fetma, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Bland annat har man hittat olika metaboliter – restprodukter från ämnesomsättningen – i blodet hos personer med dessa sjukdomar. I en ny svensk studie har man riktat in sig på att identifiera metaboliter i blodet som kan kopplas till fetma och undersöka om de påverkar sammansättningen av bakteriefloran i tarmen, skriver Lunds universitet på sin nyhetssida.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Prover från över 600 personer
I studien har man analyserat blod och avföringsprover från 674 deltagare i Malmö Familjestudie – MOS. Resultatet visade på 19 olika metaboliter som kunde kopplas till kroppsvikten varav glutamat och en viss sorts aminosyror så kallade BCAA hade den starkaste kopplingen till fetma. Det visade sig också att de fetmarelaterade metaboliterna hade kopplingar till de fyra olika tarmbakterierna Blautia, Dorea och Ruminococcus inom familjen Lachnospiraceae, och SHA 98.

 

Glutamat, den klart starkaste riskfaktorn för fetma enligt studien, har även i tidigare studier associerats med fetma, och BCAA har i tidigare studier använts för att förutse ett framtida insjuknande i typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Tyder på ett samspel
Enligt Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet är skillnader i nivån av glutamat och BCAA den största bidragande orsaken till skillnader i BMI, vilket enligt henne tyder på att metaboliterna och tarmbakterierna samspelar.

Marju Orho-Melander menar att framtida studier bör rikta in sig på att studera hur tarmbakteriernas sammansättning kan modifieras för att minska risken för fetma och associerade metabola sjukdomar och hjärt-kärl-sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

 

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

 

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.

 

Jadå, klart du ska testa gado gado!

Recept

Gado gado är en klassisk indonesisk sallad med tempeh. Namnet betyder potpurri på indonesiska, vilket beror på att man ofta använder olika grönsaker beroende på säsong. Gör gärna det du också! En krämig jordnötssås är kronan på  verket.