Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma | Kurera.se

Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Svenska forskare undersöker kopplingen mellan vår tarmflora och övervikt. Resultatet visar ett tydligt samband och nu vill forskarna undersöka om det går att modifiera tarmfloran för att motverka några av våra vanligaste folksjukdomar.

Mikrobiomet eller vår bakterieflora håller på att peta ned generna från sin piedestal när det kommer till vår hälsa och som härskande förklaringsmodell för varför vi mår som vi mår.  Ändå är vi bara i startgroparna när det kommer till att förstå omfattningen av tarmbakteriernas roll för hälsan.

Undersöker metaboliter i blodet
Hittills har forskare sett att tarmbakterierna bland annat påverkar vår ämnesomsättning och kopplas till fetma, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Bland annat har man hittat olika metaboliter – restprodukter från ämnesomsättningen – i blodet hos personer med dessa sjukdomar. I en ny svensk studie har man riktat in sig på att identifiera metaboliter i blodet som kan kopplas till fetma och undersöka om de påverkar sammansättningen av bakteriefloran i tarmen, skriver Lunds universitet på sin nyhetssida.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Prover från över 600 personer
I studien har man analyserat blod och avföringsprover från 674 deltagare i Malmö Familjestudie – MOS. Resultatet visade på 19 olika metaboliter som kunde kopplas till kroppsvikten varav glutamat och en viss sorts aminosyror så kallade BCAA hade den starkaste kopplingen till fetma. Det visade sig också att de fetmarelaterade metaboliterna hade kopplingar till de fyra olika tarmbakterierna Blautia, Dorea och Ruminococcus inom familjen Lachnospiraceae, och SHA 98.

 

Glutamat, den klart starkaste riskfaktorn för fetma enligt studien, har även i tidigare studier associerats med fetma, och BCAA har i tidigare studier använts för att förutse ett framtida insjuknande i typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Tyder på ett samspel
Enligt Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet är skillnader i nivån av glutamat och BCAA den största bidragande orsaken till skillnader i BMI, vilket enligt henne tyder på att metaboliterna och tarmbakterierna samspelar.

Marju Orho-Melander menar att framtida studier bör rikta in sig på att studera hur tarmbakteriernas sammansättning kan modifieras för att minska risken för fetma och associerade metabola sjukdomar och hjärt-kärl-sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.