Annons
Annons

Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma

Svenska forskare undersöker kopplingen mellan vår tarmflora och övervikt. Resultatet visar ett tydligt samband och nu vill forskarna undersöka om det går att modifiera tarmfloran för att motverka några av våra vanligaste folksjukdomar.

Redaktionen

23 juli, 2019
Forskning: Koppling mellan tarmbakterier och fetma
Dela inlägget

Svenska forskare undersöker kopplingen mellan vår tarmflora och övervikt. Resultatet visar ett tydligt samband och nu vill forskarna undersöka om det går att modifiera tarmfloran för att motverka några av våra vanligaste folksjukdomar.

Mikrobiomet eller vår bakterieflora håller på att peta ned generna från sin piedestal när det kommer till vår hälsa och som härskande förklaringsmodell för varför vi mår som vi mår. Ändå är vi bara i startgroparna när det kommer till att förstå omfattningen av tarmbakteriernas roll för hälsan.

Undersöker metaboliter i blodet
Hittills har forskare sett att tarmbakterierna bland annat påverkar vår ämnesomsättning och kopplas till fetma, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Bland annat har man hittat olika metaboliter – restprodukter från ämnesomsättningen – i blodet hos personer med dessa sjukdomar. I en ny svensk studie har man riktat in sig på att identifiera metaboliter i blodet som kan kopplas till fetma och undersöka om de påverkar sammansättningen av bakteriefloran i tarmen, skriver Lunds universitet på sin nyhetssida.

LÄS OCKSÅ: Studie: Fiberfattig kost bakom flera sjukdomar

Prover från över 600 personer
I studien har man analyserat blod och avföringsprover från 674 deltagare i Malmö Familjestudie – MOS. Resultatet visade på 19 olika metaboliter som kunde kopplas till kroppsvikten varav glutamat och en viss sorts aminosyror så kallade BCAA hade den starkaste kopplingen till fetma. Det visade sig också att de fetmarelaterade metaboliterna hade kopplingar till de fyra olika tarmbakterierna Blautia, Dorea och Ruminococcus inom familjen Lachnospiraceae, och SHA 98.

Glutamat, den klart starkaste riskfaktorn för fetma enligt studien, har även i tidigare studier associerats med fetma, och BCAA har i tidigare studier använts för att förutse ett framtida insjuknande i typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Tyder på ett samspel
Enligt Marju Orho-Melander, professor i genetisk epidemiologi vid Lunds universitet är skillnader i nivån av glutamat och BCAA den största bidragande orsaken till skillnader i BMI, vilket enligt henne tyder på att metaboliterna och tarmbakterierna samspelar.

Marju Orho-Melander menar att framtida studier bör rikta in sig på att studera hur tarmbakteriernas sammansättning kan modifieras för att minska risken för fetma och associerade metabola sjukdomar och hjärt-kärl-sjukdomar.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet

Annons
Annons