Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Illustration: händer i mobiltelefon pekar på ledsen kvinna

Forskning: TikTok ökar risken för ätstörningar hos unga

TikTok har blivit det mest populära sociala mediet för unga de senaste åren. Att sociala medier kan leda till psykisk ohälsa vet vi redan. Men nu visar forskning att just TikTok kan leda till osunda kroppsideal och ätstörningar hos unga.

En ny studie från University of Vermont, USA visar att videor med mat-, närings- och viktminskningsinnehåll på den trendiga sociala medier-plattformen TikTok leder till en ”toxisk” dietkultur bland tonåringar och unga vuxna. Inte minst för att de personer som lägger upp innehållet oftast inte själva är experter på området, utan "vanliga influencers".

I studien laddade man ner 1000 TikTok-vidoer från 10 populära närings-, mat- och viktrelaterade hasthags som vardera hade över 1 miljard nedladdningar. Sedan analyserade man de 100 mest populära videorna inom respektive hashtag för att hitta deras nyckelteman.

 

LÄS OCKSÅ: Norska råden: Ingen skärmtid alls för små barn

Koppling sociala medier och självskadebeteende

Det forskarna i denna studie fann var att ett ”viktnormativt” innehåll dominerade på plattformen. Vikt framstår ofta som det bästa sättet att bedöma en annan persons hälsa på.

Sedan tidigare är det känt från flera studier att det finns en koppling mellan sociala medier och självskadebeteenden och självmord bland tonåringar. Och det är extra problematiskt och sårbart att bli exponerad för skadliga hälsobudskap som tonåring, då  man går igenom kroppsliga, emotionella och hormonella förändringar. Tonåren är också en period då man ofta är mån om att ”passa in”. Samtidigt som man i denna ålder är som mest i riskzonen för att utveckla en ätstörning.

LÄS OCKSÅ: ”Låt inte telefonen sluka för mycket av din dyrbara tid”

Kraftfulla algoritmer på TikTok

Videor som idealiserar viktnedgång och framställer mat som ett verktyg för att bli smal och hälsosam är bland de mest visade på TikTok idag . Oftast är dessa videobudskap förmedlade av ”vanliga personer/influencers” –och endast ibland av experter på inom nutrition.

Liknande innehåll och budskap syns förstås även på Instagram. Men det som gör att TikTok sticker ut är plattformens kraftfulla algoritmer. Dessa gör att om du en gång interagerar med den här typen av ”viktinnehåll” så kommer du få se mer av det.

Även det stämmer även för andra plattformar. Men sättet som TikTok är designat på gör det allt för lätt att snabbt få se mycket innehåll – även från personer som du inte känner. TikTok-videor är dessutom korta. Deras komprimerade form gör dem perfekta för att visa överförenklade och moraliserande hälsobudskap som det är lätt att ta sig.

Unga, vita smala kvinnor i fokus

De flesta videor som laddas upp med kost- och viktfokus kommer dessutom från unga, vita och smala kvinnor. Det bäddar för en skev kroppsuppfattning hos följarna, präglad av  jämförelse och perfektionstiska och ofta orealistiska ideal. Utan hänsyn till genetiska förutsättningar, eller eventuella ätstörningar, hos den influencer som syns i videon.

 

Dessutom tar tonåringar i regel lättare till sig av budskap levererade av influencers,  även om de inte är experter på området. Detta tror forskarna beror på att de levererar ett enkelt och snabbt budskap som det är lätt att förstå. Och då kan det vara lätt att förbise att budskapet är förenklat och tillspetsat för att sälja en produkt eller tjänst. Dessutom kan det vara svårt att förstå vem som är expert och inte inom ett visst ämne.

LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten

Ett aktivt val att inte interagera

Så vad är lösningen? Enligt Rebeccka Hambright, amerikansk dietist och nutritionist, är en väg att gå mer transparens och öppenhet från influencerna själva, där de är öppna med att de inte är experter. Samt att deras kroppar inte nödvändigtvis ser ut som de gör på grund av en viss diet de följer.

Ett annat sätt är att som ung Tik Tok-användare lära sig att upptäcka videor med osunt vikt- och kostinnehåll – och aktivt välja att inte interagera med innehållet. Det skulle leda till färre ger visningar och i förlängningen färre liknande videor. Och inte minst är det bra om föräldrar till barn som vistas på TikTok har lite koll på vad barnet faktiskt tittar på för filmer.

Källa: Healthline och Studien: Weight-normative messaging predominates on TikTok– a qualitative content analysis

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.