Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ny forskning visar: Därför suckar vi

Suckar du ofta? Du kanske drog en precis nu? Vad bra.
Suckar är nämligen inte bara något vi ägnar oss åt när vi känner oss uppgivna eller stressade.
Ny forskning visar tvärtom att suckande är livsnödvändigt och något vi skulle få svårt att överleva utan. 

En suck är mer än ett tecken på tristess, deppighet eller uppgivenhet, det är en livsnödvändig reflex som inträffar flera gånger i timmen och som hjälper till att bibehålla lungfunktionen – bland annat.

Suckar 12 gånger i timmen
Det är forskare i Kalifornien som har upptäckt varför vi suckar - och kommit fram till att det inte alls bara bara beror på känslor som sorg eller förtvivlan, utan på en livsuppehållande reflex som styrs av ett kontrollsystem i hjärnan. Detta kontrollsystem ser till att vi människor suckar ungefär 12 gånger i timmen – även om vi inte alls tänker på någonting som känns jobbigt.

 

► Läs också: Det säger din tunga om din hälsa

Hjärnan kontrollerar vilken typ av andetag vi tar
Forskarnas studie presenteras i tidskriften Nature och visar att det är två små grupper av nervceller i hjärnstammen som styr suckarna. De gör det som svar på ett omedvetet kommando att blåsa upp de otaliga små säckar i lungorna som kallas alveoler, som kontrollerar kroppens syre- och koldioxidupptagning.
Mark Krasnow är biokemist på Stanford University School of Medicine och en av författarna bakom rapporten:
– I motsats till en pacemaker som bara reglerar hur snabbt vi andas, så kontrollerar hjärnans andningscentrum också vilken typ av andetag vi tar, säger han till tidningen The Guardian.

Mössens minskade sitt antal suckar med hälften – eller slutade helt
Forskarna studerade möss, små varelser som suckar så ofta som 40 gånger i timmen. De undersökte 19 000 mönster i mössens hjärnceller vilka kunde länkas ihop med genetisk aktivitet. Forskarna ringade även in 200 neuroner i hjärnstammen, vilka tillverkar och avger två typer av peptider –  som är viktiga proteindelar i hjärnans signalsystem, hos både möss och människor. De fann att dessa peptider gjorde så att en annan grupp nervceller, i sin tur aktiverade mössens muskler och gjorde att de drog en suck.
Forskarna fann också att när de blockerade en av peptidgrupperna minskade antalet suckar hos mössen med 50 procent. Och att de, vid blockering av bägge typerna, kunde få suckarna att upphöra helt. Vilket inte alls är bra.

► Läs också: 3 livsmedel som kan göra dig orolig – och tips på hur du äter dig lugn

Suckar är livsviktiga
Forskarna har i sin studie lyckats visa att suckar är livsavgörande. Utan dem fallerar nämligen vår lungfunktion.
– Om man inte suckar var femte minut eller så, kommer alveolerna långsamt kollapsa och orsaka lungproblem, säger Jack Feldman, professor i neurobiologi och en annan av författarna bakom rapporten, till tidningen.

 

Professorn: "När du är stressad suckar du mer"
Studien visar dock inte varför människor kan sucka när de är oroliga, nedstämda eller förbittrade.
– Det finns utan tvekan en komponent av suckande som relaterar till ett emotionellt tillstånd. När du är stressad, till exempel, suckar du mer, avslutar Jack Feldman.

► Läs också: 7 frågor och svar om stress

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.