Annons
Annons

Ny forskning visar: Därför suckar vi

Suckar du ofta? Du kanske drog en precis nu? Vad bra. Suckar är nämligen inte bara något vi ägnar oss åt när vi känner oss uppgivna eller stressade. Ny forskning visar tvärtom att suckande är livsnödvändigt och något vi skulle få svårt att överleva utan.

Redaktionen

5 april, 2016
Ny forskning visar: Därför suckar vi
Dela inlägget

Suckar du ofta? Du kanske drog en precis nu? Vad bra.
Suckar är nämligen inte bara något vi ägnar oss åt när vi känner oss uppgivna eller stressade.
Ny forskning visar tvärtom att suckande är livsnödvändigt och något vi skulle få svårt att överleva utan.

En suck är mer än ett tecken på tristess, deppighet eller uppgivenhet, det är en livsnödvändig reflex som inträffar flera gånger i timmen och som hjälper till att bibehålla lungfunktionen bland annat.

Suckar 12 gånger i timmen
Det är forskare i Kalifornien som har upptäckt varför vi suckar – och kommit fram till att det inte alls bara bara beror på känslor som sorg eller förtvivlan, utan på en livsuppehållande reflex som styrs av ett kontrollsystem i hjärnan. Detta kontrollsystem ser till att vi människor suckar ungefär 12 gånger i timmen – även om vi inte alls tänker på någonting som känns jobbigt.

Läs också: Det säger din tunga om din hälsa

Hjärnan kontrollerar vilken typ av andetag vi tar
Forskarnas studie presenteras i tidskriften Nature och visar att det är två små grupper av nervceller i hjärnstammen som styr suckarna. De gör det som svar på ett omedvetet kommando att blåsa upp de otaliga små säckar i lungorna som kallas alveoler, som kontrollerar kroppens syre- och koldioxidupptagning.
Mark Krasnow är biokemist på Stanford University School of Medicine och en av författarna bakom rapporten:
– I motsats till en pacemaker som bara reglerar hur snabbt vi andas, så kontrollerar hjärnans andningscentrum också vilken typ av andetag vi tar, säger han till tidningen The Guardian.

Mössens minskade sitt antal suckar med hälften – eller slutade helt
Forskarna studerade möss, små varelser som suckar så ofta som 40 gånger i timmen. De undersökte 19 000 mönster i mössens hjärnceller vilka kunde länkas ihop med genetisk aktivitet. Forskarna ringade även in 200 neuroner i hjärnstammen, vilka tillverkar och avger två typer av peptider – som är viktiga proteindelar i hjärnans signalsystem, hos både möss och människor. De fann att dessa peptider gjorde så att en annan grupp nervceller, i sin tur aktiverade mössens muskler och gjorde att de drog en suck.
Forskarna fann också att när de blockerade en av peptidgrupperna minskade antalet suckar hos mössen med 50 procent. Och att de, vid blockering av bägge typerna, kunde få suckarna att upphöra helt. Vilket inte alls är bra.

Läs också: 3 livsmedel som kan göra dig orolig – och tips på hur du äter dig lugn

Suckar är livsviktiga
Forskarna har i sin studie lyckats visa att suckar är livsavgörande. Utan dem fallerar nämligen vår lungfunktion.
– Om man inte suckar var femte minut eller så, kommer alveolerna långsamt kollapsa och orsaka lungproblem, säger Jack Feldman, professor i neurobiologi och en annan av författarna bakom rapporten, till tidningen.

Professorn: ”När du är stressad suckar du mer”
Studien visar dock inte varför människor kan sucka när de är oroliga, nedstämda eller förbittrade.
– Det finns utan tvekan en komponent av suckande som relaterar till ett emotionellt tillstånd. När du är stressad, till exempel, suckar du mer, avslutar Jack Feldman.

Läs också: 7 frågor och svar om stress

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons