Annons
Annons

Första hjälpen för bihålor – så hjälper du kroppen att läka sig själv

Förkylningar hör vintern till och det är inte lätt att slippa undan snuva under den kallare årstiden. En förkylning kan enkelt leda till bihåleinflammation som är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns naturliga sätt att lindra symtomen på – som inte gör dig beroende av varken nässpray eller näsdroppar.

Redaktionen

27 januari, 2015
Första hjälpen för bihålor – så hjälper du kroppen att läka sig själv
Dela inlägget

Förkylningar hör vintern till och det är inte lätt att slippa undan snuva under den kallare årstiden. En förkylning kan enkelt leda till bihåleinflammation som är en av våra vanligaste sjukdomar. Det finns naturliga sätt att lindra symtomen på – som inte gör dig beroende av varken nässpray eller näsdroppar.

En vuxen människa kan drabbas av flera förkylningar varje år. Symtomen uppstår i de övre luftvägarna i form av svullna slemhinnor i näsa, svalg och bihålor. Förbindelserna riskeras täppas igen och det kan leda till bihåleinflammation. Då samlas slem och trycket stiger i bihålorna, ofta med en tryckande smärta som följd.

Läs också: Nässpray skapar beroende och gör dig bara mer täppt

Lindring av symtomen
Sinupret är ett naturpreparat för lindring av symtom i näsan och dess bihålor vid förkylning. Tack vare väl genomförda studier är produkten även godkänd som växtbaserat läkemedel i Sverige. Ulla-Carin Hartman Blom arbetar som hälsorådgivare i en hälsokostbutik sedan många år tillbaka. Hon beskriver Sinupret som sin, och många kunders, räddning.
– Jag har lätt att få bihåle-inflammation, eftersom min förkylning alltid sätter sig i bihålorna. Symtomen försvinner efter bara ett par dagar med Sinupret, berättar hon.

Öppnar upp luftvägarna
Sinupret innehåller en kombination av torkade och pulveriserade växtmaterial från ett flertal olika växter, så som fläder, järnört och gullviva. Den öppnar upp luftvägarna i näsa och bihålor. Genom sin slemlösande effekt underlättar den för kroppens eget försvar så att förkylningsvirus lättare kan rensas ut.
Pontus Stierna, som är pensionerad professor som verkade vid Karolinska Universitetssjukhuset, har bedrivit forskning på Sinupret. Han berättar att utvecklingen har gått långt. För 30 år sedan behandlade man bihåleinflammation med penicillin.
– Man var mycket frikostig med antibiotika så fort en förkylning gick över till bihåleinflammation. Nu vet vi genom forskning att penicillin inte alls ska användas som en standardbehandling, berättar han.

Antibiotika ger biverkningar
Pontus Stierna förklarar att antibiotika kan ge mycket biverkningar, bland annat i form av allergiska reaktioner. Men det största problemet är att antibiotikaresistensen kan öka i samhället. Efter några år började man istället för antibiotika använda nässpray med kortison i, för att lindra bihåleinflammation.
– Det var banbrytande, eftersom man fokuserade på att styra inflammationen istället för att slå mot bakterierna. Kortisonet gav kroppen en chans att läka sig själv. Synsättet ändrades och det var detta som ledde till att man började studera och vidareutveckla naturprodukter. Idag vill många undvika kortisonet, eftersom det också ger biverkningar, och allt fler vill ha naturliga alternativ.

Kliniska studier
Stiernas forskning på Sinupret pågick under många år. Man ville hitta den optimala balansen mellan att ta ned infektion, inflammation och immunförstärkning, vilket man också gjorde enligt Stierna. Vetenskapliga studier visar att två av tre som använder Sinupret blir besvärsfria inom några dagar.
– Naturpreparat verkar på flera sätt, vilket är fördelen med Sinupret. Det är mycket effektivt tack vare att det stärker immunförsvaret och tar ned inflammationen, samt även är antibakteriellt. Kemiska preparat slår mycket mer begränsat.

Ger kronisk nästäppa
Ulla-Carin Hartman Blom är mycket glad över att ha hittat detta alternativ efter flera år med vanlig nässpray.
– Jag tror att många tar nässpray av gammal vana, eftersom det går fort och ofta funkar. Men man skjuter sig själv i foten lite grann, eftersom problemen kan bli värre av det, berättar hon.
I Sverige köps allt mer avsvällande nässpray mot täppt näsa. Överanvändning av nässpray kan leda till kronisk nästäppa vilket är ett växande problem.
Pontus Stierna förklarar att symptomlindring vid en förkylning i form av avsvällande näsdroppar och nässprayer innebär att man på olika sätt stör det naturliga förloppet i näsan.
– Allergiker har lättare att få bihåleinflammation och allergiker har dessutom lättare att reagera med svullnad på nässpray, eftersom man stör ämnesomsättningen i näsan. Man ska använda nässpray i max tio dagar, men som allergiker kommer svullnaden redan efter tre-fyra dagar. Man får alltså mer täppa och vill ha mera nässpray. Det är ett stort problem, eftersom 20 procent av befolkning har en allergi, säger han.

Kroppen läker sig själv
Han berättar att utvecklingen inom naturläkemedel går framåt hela tiden. Det visar de senaste årens studier på Sinupret. Istället för att utrota infektionen, stödjer man kroppen att läka sig själv. Det är något som Ulla-Carin Hartman Blom håller med om.
– I mitt arbete som hälsorådgivande ingår det att informera kunder om säkra och bra naturläkemedel och näringstillskott, som ger rätt förutsättningar för kroppen att läka sig själv, för det gör den verkligen bra. Sinupret är en sådan förutsättning.

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Studier Sinupret
I en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie, som utfördes mellan 1986 och 1987, deltog 160 unga män med akut bihåleinflammation. 81 män fick Sinupret i dosen två tabletter tre gånger dagligen, medan 79 män fick placebo. Sinupret-gruppen visade efter 14 dagar avsevärt färre symtom. 87 procent av deltagarna som fick Sinupret visade upp bättre resultat vid röntgen. 96 procent i samma grupp beskrev symtomen som färre.
I en annan studie, publicerad 2012, deltog personer med symtom på bihåleinflammation. Studien pågick under 15 dagar där några fick placebo och andra Sinupret. Resultatet visade att symtomen försvann två dagar snabbare för de som fick extraktet. Studien gjordes av Jund R1, Mondigler M, Steindl H, Stammer H, Stierna P, Bachert C; ARhiSi II study group.
Dos: Två tabletter tre gånger dagligen. Sinupret forte innehåller dubbla styrkan i jämförelse med Sinupret. Den tar man tre gånger dagligen.

Annons
Annons