Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

I början av 80-talet slog hiv och aids ner som en bomb. Idag är hiv är inte längre en livshotande sjukdom och man kan, med rätt behandling, leva som alla andra. Men stigmatisering och okunskap om den kroniska sjukdomen har gjort att som lever med hiv varje dag blivit påminda om sin sjukdom eftersom de varit tvungna att ta sin medicin varje dag. Så är det inte längre.

Utvecklingen av läkemedel av hiv-infektioner har förändrat livet för människor med hiv. De kan leva sina liv precis som alla andra, med god livskvalitet och de slipper rädslan att dö i förtid.

 

Att varje dag ta sin medicin ger dock en daglig påminnelse om sjukdomen. Något som kan påverka person negativt. En ny injektionsbehandling möjliggör för hiv-patienter att bara få behandling mellan sex och upp till tolv gånger per år.

LÄS OCKSÅ: Varje dag får närmare 6 000 personer hiv – vad vet du om sjukdomen?

Inte smittsamt via sex

De flesta som lever med hiv har blivit smittade i ett annat land innan de flyttade till Sverige. Och rapporter visar på cirka 500 nya hiv-fall per år.

Man kan inte smittas av hiv genom att krama eller kyssa en person med hiv. Inte heller om man använder samma kaffemugg eller handduk. Idag vet vi att hiv inte sprids via djur eller insikter och inte genom luft och mat.

Att ha sex med en hiv-infekterad person som är välbehandlad innebär inte att du själv får hiv.

LÄS OCKSÅ: Det inre arbetet hjälper Helena att leva med HIV

Alla ska ha bra livskvalitet

2014 satte man upp ett 90-90-90-mål. Det innebar att fram till 2020 så skulle 90 procent av de med hiv ha fått diagnos och av dem skulle 90 procent stå på behandling med antiretrovirala läkemedel. De sista 0+-målet var att de som fick behandling skulle ha så låga virusnivåer att de inte var mätbara. Något som i praktiken innebär att dessa patienterna inte längre riskerar att föra över sjukdomen till andra. 2016 blev Sverige första landet i världen att nå målet.

Samma år sattes ett nytt, fjärde 90-mål upp. Det nya 90-målet ska inte bara dämpa virusnivåerna, utan att också se till att de som lever med hiv har en god livskvalitet.

 

I enkätstudien, Leva med hiv, som gjordes 2014, visar resultaten att de hiv-drabbade fortfarande upplever bemötande och sin situation som svår.

LÄS OCKSÅ: Tobias Karlsson: ”Jag är en hypermänniska”

Här är lite statistik:

• 4 av 5 personer (78 procent) som lever med hiv är i hög grad oroliga över att berätta om sin hivstatus.

• 30 procent uppger att de i hög grad har upplevt stigma där vänner och bekanta har tagit avstånd från dem på grund av hiv.

• 22 procent av de som lever med hiv upplever i hög grad hopplöshetskänslor.

• 55 procent av de som lever med hiv är oroliga över allmänhetens attityder till personer med hiv.

• 40 procent av kvinnorna och 64 procent av männen med hiv upplever att sexlivet har påverkats negativt av hiv.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna klipper buske

Saffran gav Christina glädjen tillbaka

Naturlig hälsa

När det sociala umgänget begränsades under pandemin så tappade Christina Werner lite av sitt goda humör. Hon började göra chokladpraliner med saffran och blev gladare. Men det var ingen långsiktig lösning – så Christina fann ett extrakt av saffran. Det gav henne glädjen tillbaka.

 

Ung mörkhårig tjej ser sig i spegeln

Experternas tips för att undvika stressad hud

Hud

För mycket negativ stress påverkar oss och vår hälsa negativt – och det återspeglas även i huden. Även allt från föroreningar, sol och vind och mycket peeling kan stressa huden. Men hur syns stress på huden och hur skyddar du dig från det? 

 

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

 

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

 

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

 

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.