Förundersökningen mot företaget ION Silver har lagts ner | Kurera.se

Förundersökningen mot företaget ION Silver har lagts ner

Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Man begår inget brott när man diskuterar hälsa och utbyter medicinska erfarenheter i slutna facebookgrupper.
Södra Skånes åklagarkammare med kammaråklagare Stefan Waern i spetsen har lagt ner sin förundersökning mot Ion Silver AB.
Därmed får Läkemedelsverket, som anmälde företaget, anse sig besegrade.

Det var Sydsvenskan-skribenten slash VoF:aren* Joakim Björck som drog igång drevet mot företaget Ion Silver AB. Han wallraffade själv runt i slutna grupper på Facebook och ägnade sedan hösten 2014 åt att skriva om företaget bakom "bluffmedicinen". Ett företag som han menade, genom sin VD Anders Sultans medverkan i dessa grupper, ägnade sig åt brottslig verksamhet när denne, enligt Björck, "marknadsförde" kolloidalt silver som ett botemedel mot bland annat cancer, ebola och andra sjukdomar. Trots att kolloidalt silver inte är godkänt som läkemedel utan som ett vattenreningsmedel.
Det hela ledde vidare till att Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg anmälde företaget och dess ägare Anders Sultan och Michael Zazzio för brott mot läkemedelslagen.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Förundersökningen har lagts ner
Nu har förundersökningen lagts ned. Kammaråklagare Waerns motivering lyder:
"Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt."

Inte uppmärksammats i media
Beslutet om att lägga ner förundersökningen togs redan i juli, efter fem månaders utredningsarbete. Nyheten har däremot lyst med sin frånvaro i media. Fram till igår.
På morgonen den 9 oktober 2015 publicerade nättidningen Newsvoice artikeln: "En seger för egenvård med kolloidalt silver". I den uppmärksammar även de mediatystnaden och skriver "Inget av medierna som jagade Ion Silver AB ledning har däremot skrivit något om att åtalet läggs ner."

 

Motståndarnas egna undersökningar sågades
I deras rapportering står även att läsa:
"Den undersökning på ”silver” som de så kallade ”Lundaforskarna” gjorde under den tidsperiod, som drevet mot Ion silver AB pågick, sågades utförligt av bland annat Anders Sultan och Michael Zazzio som falsk och en disputation på Uppsala universitet gällande silverresistens förkastades av tidningen 2000 Talets Vetenskap. Det rörde sig, i det andra fallet, om pseudovetenskap, ansåg bland andra Ingemar Ljungqvist, som var närvarande vid disputationen. När han påpekade bristerna i forskningen hotades han av handledaren Åsa Melhus att bli utkastad av en väktare, berättade Ljungqvist för NewsVoice. Det spelades in på ljudfil."

Läs också: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Försökte skaffa bevis mot silver genom att tillföra giftiga ämnen
Tidningen skriver vidare:
"Lundaforskarnas fusk genomfördes genom att dessa tillförde både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnad. Eftersom silvernitrat är giftigt framstod det som om det ofarliga kolloidala silvret i största allmänhet är giftigt för människokroppen."

Många silveranvändare i USA
I ett pressmeddelande publicerat en dag innan Newsvoice artikel, den 8 oktober, skriver ION Silver följande:
”Det är faktiskt bara inom EU som kolloidalt silver inte får marknadsföras som kosttillskott. I USA finns ett hundratal tillverkare och omkring tio miljoner användare (3 procent av befolkningen) och sedan ett 40-tal år säljs produkten som ett kosttillskott där. Den amerikanska giftkontrollcentralen konstaterar att under de 31 år som man har fört statistik över dödsorsaker, så har ingen människa i USA dött eller skadats av några kosttillskott överhuvudtaget.”

Läs också - Nu ska fluor utredas: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer

 

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

"Att silver stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt"
När Kurera når företagets ägare och VD Anders Sultan säger han så här:
– Det är en ren lögn att medlet skulle ha förbjudits på grund av några hälsoskäl. Det är snarare av politiska skäl som medlet inte längre kan klassificeras som ett kosttillskott. Och detta på grund av dess sammansättning och att silver inte ingår i något protein i kroppen och därför inte anses behövas av kroppen.
Han fortsätter:
– Att silver är ett hjälpämne som stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt.
– De mängder silver som det rör sig om även vid ett högt intag av kolloidalt silver, är fullständigt ofarligt att inta. Och hade det inte varit det på det sättet så hade inte produkten gått att sälja inom EU som ett vattendesinfektionsmedel."

► Läs också: Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa

Både förbannad och lättad
Anders Sultan uppger sig vara både förbannad och lättad. Han anser att tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet försökt få människor att tro att det kan vara brottsligt för privatpersoner att diskutera hälsa och olika alternativmedels hälsoeffekter i till exempel facebookgrupper.

"Var är medias uppföljning?"
Han medger dock att han skulle önska få en mer publik upprättelse. Någon slags rapportering som uppföljning på det som i mångt och mycket skulle kunna beskrivas som ett drev mot honom personligen. Särskilt från de två tidningar som främst "hängt ut honom", menar han.
– Det har gått tre månader sedan åklagaren meddelade Läkemedelsverket att han hade lagt ner förundersökningen eftersom inget brott begåtts. Men var är medias uppföljning om detta? Ingenstans. Borde man inte kunna begära att tidningarna meddelar läsarna om den nedlagda förundersökningen, när de genom sina dussintalet artiklar - författade av en skeptikerjournalist och VoF-medlem - tidigare påstått att brott skulle ha begåtts?”
Bara en liten stund efter att Kurera talat med Sultan finns dock att läsa en artikel i Helsingborgs Dagblad. Publicerad några timmar efter att nättidningen Newsvoice alltså först uppmärksammat saken.

 

Gruppen har fått fler medlemmar
Anders Sultan tycker att det är skönt att åklagaren konstaterat att det inte är brottsligt för privatpersoner att framföra medicinska erfarenheter i Facebookgrupper (som till exempel den slutna gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” vilka idag har närmare 30 000 medlemmar och under det gångna året ökat med närmare 10 000 nya medlemmar. Reds anm).
Däremot är han skeptisk till att det inte förmedlats till honom eller någon annan av ägarna att fallet lagts ner.

Läs också - Sara Boo: ”Sjukvården borde ordinera kolloidalt silver”

"Kan tolkas som att någon vill dölja något"
– Trots att Läkemedelsverkets chefjurist som beslutade att polisanmäla, fick åklagarens svar redan den sjätte juli så underlät han meddela Michael Zazzio och mig om att förundersökningen om brott mot läkemedelslagen var nedlagd.
– Att åklagarämbetet inte heller meddelat Ion Silver AB eller någon av oss ägare att man lagt ner utredningen, kan också tolkas som att någon vill dölja något, säger han.

Läs mera?

* VoF står för "Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF)" och uppger på sin hemsida ha som främsta syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Av Isabelle G Hedander


Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.