Förundersökningen mot företaget ION Silver har lagts ner

Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Man begår inget brott när man diskuterar hälsa och utbyter medicinska erfarenheter i slutna facebookgrupper.
Södra Skånes åklagarkammare med kammaråklagare Stefan Waern i spetsen har lagt ner sin förundersökning mot Ion Silver AB.
Därmed får Läkemedelsverket, som anmälde företaget, anse sig besegrade.

Det var Sydsvenskan-skribenten slash VoF:aren* Joakim Björck som drog igång drevet mot företaget Ion Silver AB. Han wallraffade själv runt i slutna grupper på Facebook och ägnade sedan hösten 2014 åt att skriva om företaget bakom "bluffmedicinen". Ett företag som han menade, genom sin VD Anders Sultans medverkan i dessa grupper, ägnade sig åt brottslig verksamhet när denne, enligt Björck, "marknadsförde" kolloidalt silver som ett botemedel mot bland annat cancer, ebola och andra sjukdomar. Trots att kolloidalt silver inte är godkänt som läkemedel utan som ett vattenreningsmedel.
Det hela ledde vidare till att Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg anmälde företaget och dess ägare Anders Sultan och Michael Zazzio för brott mot läkemedelslagen.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Förundersökningen har lagts ner
Nu har förundersökningen lagts ned. Kammaråklagare Waerns motivering lyder:
"Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt."

Inte uppmärksammats i media
Beslutet om att lägga ner förundersökningen togs redan i juli, efter fem månaders utredningsarbete. Nyheten har däremot lyst med sin frånvaro i media. Fram till igår.
På morgonen den 9 oktober 2015 publicerade nättidningen Newsvoice artikeln: "En seger för egenvård med kolloidalt silver". I den uppmärksammar även de mediatystnaden och skriver "Inget av medierna som jagade Ion Silver AB ledning har däremot skrivit något om att åtalet läggs ner."

 

Motståndarnas egna undersökningar sågades
I deras rapportering står även att läsa:
"Den undersökning på ”silver” som de så kallade ”Lundaforskarna” gjorde under den tidsperiod, som drevet mot Ion silver AB pågick, sågades utförligt av bland annat Anders Sultan och Michael Zazzio som falsk och en disputation på Uppsala universitet gällande silverresistens förkastades av tidningen 2000 Talets Vetenskap. Det rörde sig, i det andra fallet, om pseudovetenskap, ansåg bland andra Ingemar Ljungqvist, som var närvarande vid disputationen. När han påpekade bristerna i forskningen hotades han av handledaren Åsa Melhus att bli utkastad av en väktare, berättade Ljungqvist för NewsVoice. Det spelades in på ljudfil."

Läs också: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Försökte skaffa bevis mot silver genom att tillföra giftiga ämnen
Tidningen skriver vidare:
"Lundaforskarnas fusk genomfördes genom att dessa tillförde både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnad. Eftersom silvernitrat är giftigt framstod det som om det ofarliga kolloidala silvret i största allmänhet är giftigt för människokroppen."

Många silveranvändare i USA
I ett pressmeddelande publicerat en dag innan Newsvoice artikel, den 8 oktober, skriver ION Silver följande:
”Det är faktiskt bara inom EU som kolloidalt silver inte får marknadsföras som kosttillskott. I USA finns ett hundratal tillverkare och omkring tio miljoner användare (3 procent av befolkningen) och sedan ett 40-tal år säljs produkten som ett kosttillskott där. Den amerikanska giftkontrollcentralen konstaterar att under de 31 år som man har fört statistik över dödsorsaker, så har ingen människa i USA dött eller skadats av några kosttillskott överhuvudtaget.”

Läs också - Nu ska fluor utredas: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer

 

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

"Att silver stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt"
När Kurera når företagets ägare och VD Anders Sultan säger han så här:
– Det är en ren lögn att medlet skulle ha förbjudits på grund av några hälsoskäl. Det är snarare av politiska skäl som medlet inte längre kan klassificeras som ett kosttillskott. Och detta på grund av dess sammansättning och att silver inte ingår i något protein i kroppen och därför inte anses behövas av kroppen.
Han fortsätter:
– Att silver är ett hjälpämne som stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt.
– De mängder silver som det rör sig om även vid ett högt intag av kolloidalt silver, är fullständigt ofarligt att inta. Och hade det inte varit det på det sättet så hade inte produkten gått att sälja inom EU som ett vattendesinfektionsmedel."

► Läs också: Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa

Både förbannad och lättad
Anders Sultan uppger sig vara både förbannad och lättad. Han anser att tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet försökt få människor att tro att det kan vara brottsligt för privatpersoner att diskutera hälsa och olika alternativmedels hälsoeffekter i till exempel facebookgrupper.

"Var är medias uppföljning?"
Han medger dock att han skulle önska få en mer publik upprättelse. Någon slags rapportering som uppföljning på det som i mångt och mycket skulle kunna beskrivas som ett drev mot honom personligen. Särskilt från de två tidningar som främst "hängt ut honom", menar han.
– Det har gått tre månader sedan åklagaren meddelade Läkemedelsverket att han hade lagt ner förundersökningen eftersom inget brott begåtts. Men var är medias uppföljning om detta? Ingenstans. Borde man inte kunna begära att tidningarna meddelar läsarna om den nedlagda förundersökningen, när de genom sina dussintalet artiklar - författade av en skeptikerjournalist och VoF-medlem - tidigare påstått att brott skulle ha begåtts?”
Bara en liten stund efter att Kurera talat med Sultan finns dock att läsa en artikel i Helsingborgs Dagblad. Publicerad några timmar efter att nättidningen Newsvoice alltså först uppmärksammat saken.

 

Gruppen har fått fler medlemmar
Anders Sultan tycker att det är skönt att åklagaren konstaterat att det inte är brottsligt för privatpersoner att framföra medicinska erfarenheter i Facebookgrupper (som till exempel den slutna gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” vilka idag har närmare 30 000 medlemmar och under det gångna året ökat med närmare 10 000 nya medlemmar. Reds anm).
Däremot är han skeptisk till att det inte förmedlats till honom eller någon annan av ägarna att fallet lagts ner.

Läs också - Sara Boo: ”Sjukvården borde ordinera kolloidalt silver”

"Kan tolkas som att någon vill dölja något"
– Trots att Läkemedelsverkets chefjurist som beslutade att polisanmäla, fick åklagarens svar redan den sjätte juli så underlät han meddela Michael Zazzio och mig om att förundersökningen om brott mot läkemedelslagen var nedlagd.
– Att åklagarämbetet inte heller meddelat Ion Silver AB eller någon av oss ägare att man lagt ner utredningen, kan också tolkas som att någon vill dölja något, säger han.

Läs mera?

* VoF står för "Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF)" och uppger på sin hemsida ha som främsta syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Av Isabelle G Hedander


Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.