Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Förundersökningen mot företaget ION Silver har lagts ner

Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Man begår inget brott när man diskuterar hälsa och utbyter medicinska erfarenheter i slutna facebookgrupper.
Södra Skånes åklagarkammare med kammaråklagare Stefan Waern i spetsen har lagt ner sin förundersökning mot Ion Silver AB.
Därmed får Läkemedelsverket, som anmälde företaget, anse sig besegrade.

Det var Sydsvenskan-skribenten slash VoF:aren* Joakim Björck som drog igång drevet mot företaget Ion Silver AB. Han wallraffade själv runt i slutna grupper på Facebook och ägnade sedan hösten 2014 åt att skriva om företaget bakom "bluffmedicinen". Ett företag som han menade, genom sin VD Anders Sultans medverkan i dessa grupper, ägnade sig åt brottslig verksamhet när denne, enligt Björck, "marknadsförde" kolloidalt silver som ett botemedel mot bland annat cancer, ebola och andra sjukdomar. Trots att kolloidalt silver inte är godkänt som läkemedel utan som ett vattenreningsmedel.
Det hela ledde vidare till att Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg anmälde företaget och dess ägare Anders Sultan och Michael Zazzio för brott mot läkemedelslagen.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Förundersökningen har lagts ner
Nu har förundersökningen lagts ned. Kammaråklagare Waerns motivering lyder:
"Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt."

Inte uppmärksammats i media
Beslutet om att lägga ner förundersökningen togs redan i juli, efter fem månaders utredningsarbete. Nyheten har däremot lyst med sin frånvaro i media. Fram till igår.
På morgonen den 9 oktober 2015 publicerade nättidningen Newsvoice artikeln: "En seger för egenvård med kolloidalt silver". I den uppmärksammar även de mediatystnaden och skriver "Inget av medierna som jagade Ion Silver AB ledning har däremot skrivit något om att åtalet läggs ner."

 

Motståndarnas egna undersökningar sågades
I deras rapportering står även att läsa:
"Den undersökning på ”silver” som de så kallade ”Lundaforskarna” gjorde under den tidsperiod, som drevet mot Ion silver AB pågick, sågades utförligt av bland annat Anders Sultan och Michael Zazzio som falsk och en disputation på Uppsala universitet gällande silverresistens förkastades av tidningen 2000 Talets Vetenskap. Det rörde sig, i det andra fallet, om pseudovetenskap, ansåg bland andra Ingemar Ljungqvist, som var närvarande vid disputationen. När han påpekade bristerna i forskningen hotades han av handledaren Åsa Melhus att bli utkastad av en väktare, berättade Ljungqvist för NewsVoice. Det spelades in på ljudfil."

Läs också: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Försökte skaffa bevis mot silver genom att tillföra giftiga ämnen
Tidningen skriver vidare:
"Lundaforskarnas fusk genomfördes genom att dessa tillförde både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnad. Eftersom silvernitrat är giftigt framstod det som om det ofarliga kolloidala silvret i största allmänhet är giftigt för människokroppen."

Många silveranvändare i USA
I ett pressmeddelande publicerat en dag innan Newsvoice artikel, den 8 oktober, skriver ION Silver följande:
”Det är faktiskt bara inom EU som kolloidalt silver inte får marknadsföras som kosttillskott. I USA finns ett hundratal tillverkare och omkring tio miljoner användare (3 procent av befolkningen) och sedan ett 40-tal år säljs produkten som ett kosttillskott där. Den amerikanska giftkontrollcentralen konstaterar att under de 31 år som man har fört statistik över dödsorsaker, så har ingen människa i USA dött eller skadats av några kosttillskott överhuvudtaget.”

Läs också - Nu ska fluor utredas: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer

 

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

"Att silver stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt"
När Kurera når företagets ägare och VD Anders Sultan säger han så här:
– Det är en ren lögn att medlet skulle ha förbjudits på grund av några hälsoskäl. Det är snarare av politiska skäl som medlet inte längre kan klassificeras som ett kosttillskott. Och detta på grund av dess sammansättning och att silver inte ingår i något protein i kroppen och därför inte anses behövas av kroppen.
Han fortsätter:
– Att silver är ett hjälpämne som stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt.
– De mängder silver som det rör sig om även vid ett högt intag av kolloidalt silver, är fullständigt ofarligt att inta. Och hade det inte varit det på det sättet så hade inte produkten gått att sälja inom EU som ett vattendesinfektionsmedel."

► Läs också: Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa

Både förbannad och lättad
Anders Sultan uppger sig vara både förbannad och lättad. Han anser att tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet försökt få människor att tro att det kan vara brottsligt för privatpersoner att diskutera hälsa och olika alternativmedels hälsoeffekter i till exempel facebookgrupper.

"Var är medias uppföljning?"
Han medger dock att han skulle önska få en mer publik upprättelse. Någon slags rapportering som uppföljning på det som i mångt och mycket skulle kunna beskrivas som ett drev mot honom personligen. Särskilt från de två tidningar som främst "hängt ut honom", menar han.
– Det har gått tre månader sedan åklagaren meddelade Läkemedelsverket att han hade lagt ner förundersökningen eftersom inget brott begåtts. Men var är medias uppföljning om detta? Ingenstans. Borde man inte kunna begära att tidningarna meddelar läsarna om den nedlagda förundersökningen, när de genom sina dussintalet artiklar - författade av en skeptikerjournalist och VoF-medlem - tidigare påstått att brott skulle ha begåtts?”
Bara en liten stund efter att Kurera talat med Sultan finns dock att läsa en artikel i Helsingborgs Dagblad. Publicerad några timmar efter att nättidningen Newsvoice alltså först uppmärksammat saken.

 

Gruppen har fått fler medlemmar
Anders Sultan tycker att det är skönt att åklagaren konstaterat att det inte är brottsligt för privatpersoner att framföra medicinska erfarenheter i Facebookgrupper (som till exempel den slutna gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” vilka idag har närmare 30 000 medlemmar och under det gångna året ökat med närmare 10 000 nya medlemmar. Reds anm).
Däremot är han skeptisk till att det inte förmedlats till honom eller någon annan av ägarna att fallet lagts ner.

Läs också - Sara Boo: ”Sjukvården borde ordinera kolloidalt silver”

"Kan tolkas som att någon vill dölja något"
– Trots att Läkemedelsverkets chefjurist som beslutade att polisanmäla, fick åklagarens svar redan den sjätte juli så underlät han meddela Michael Zazzio och mig om att förundersökningen om brott mot läkemedelslagen var nedlagd.
– Att åklagarämbetet inte heller meddelat Ion Silver AB eller någon av oss ägare att man lagt ner utredningen, kan också tolkas som att någon vill dölja något, säger han.

Läs mera?

* VoF står för "Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF)" och uppger på sin hemsida ha som främsta syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Av Isabelle G Hedander


Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.