Förundersökningen mot företaget ION Silver har lagts ner

Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Man begår inget brott när man diskuterar hälsa och utbyter medicinska erfarenheter i slutna facebookgrupper.
Södra Skånes åklagarkammare med kammaråklagare Stefan Waern i spetsen har lagt ner sin förundersökning mot Ion Silver AB.
Därmed får Läkemedelsverket, som anmälde företaget, anse sig besegrade.

Det var Sydsvenskan-skribenten slash VoF:aren* Joakim Björck som drog igång drevet mot företaget Ion Silver AB. Han wallraffade själv runt i slutna grupper på Facebook och ägnade sedan hösten 2014 åt att skriva om företaget bakom ”bluffmedicinen”. Ett företag som han menade, genom sin VD Anders Sultans medverkan i dessa grupper, ägnade sig åt brottslig verksamhet när denne, enligt Björck, ”marknadsförde” kolloidalt silver som ett botemedel mot bland annat cancer, ebola och andra sjukdomar. Trots att kolloidalt silver inte är godkänt som läkemedel utan som ett vattenreningsmedel.
Det hela ledde vidare till att Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg anmälde företaget och dess ägare Anders Sultan och Michael Zazzio för brott mot läkemedelslagen.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Förundersökningen har lagts ner
Nu har förundersökningen lagts ned. Kammaråklagare Waerns motivering lyder:
”Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.”

 

Inte uppmärksammats i media
Beslutet om att lägga ner förundersökningen togs redan i juli, efter fem månaders utredningsarbete. Nyheten har däremot lyst med sin frånvaro i media. Fram till igår.
På morgonen den 9 oktober 2015 publicerade nättidningen Newsvoice artikeln: ”En seger för egenvård med kolloidalt silver”. I den uppmärksammar även de mediatystnaden och skriver ”Inget av medierna som jagade Ion Silver AB ledning har däremot skrivit något om att åtalet läggs ner.”

Motståndarnas egna undersökningar sågades
I deras rapportering står även att läsa:
”Den undersökning på ”silver” som de så kallade ”Lundaforskarna” gjorde under den tidsperiod, som drevet mot Ion silver AB pågick, sågades utförligt av bland annat Anders Sultan och Michael Zazzio som falsk och en disputation på Uppsala universitet gällande silverresistens förkastades av tidningen 2000 Talets Vetenskap. Det rörde sig, i det andra fallet, om pseudovetenskap, ansåg bland andra Ingemar Ljungqvist, som var närvarande vid disputationen. När han påpekade bristerna i forskningen hotades han av handledaren Åsa Melhus att bli utkastad av en väktare, berättade Ljungqvist för NewsVoice. Det spelades in på ljudfil.”

Läs också: Vilseledande rekommendation gällande kosttillskott

Försökte skaffa bevis mot silver genom att tillföra giftiga ämnen
Tidningen skriver vidare:
”Lundaforskarnas fusk genomfördes genom att dessa tillförde både giftigt silvernitrat och silvernanopartiklar (kolloidalt silver) på hjärnvävnad. Eftersom silvernitrat är giftigt framstod det som om det ofarliga kolloidala silvret i största allmänhet är giftigt för människokroppen.”

Många silveranvändare i USA
I ett pressmeddelande publicerat en dag innan Newsvoice artikel, den 8 oktober, skriver ION Silver följande:
”Det är faktiskt bara inom EU som kolloidalt silver inte får marknadsföras som kosttillskott. I USA finns ett hundratal tillverkare och omkring tio miljoner användare (3 procent av befolkningen) och sedan ett 40-tal år säljs produkten som ett kosttillskott där. Den amerikanska giftkontrollcentralen konstaterar att under de 31 år som man har fört statistik över dödsorsaker, så har ingen människa i USA dött eller skadats av några kosttillskott överhuvudtaget.”

Läs också – Nu ska fluor utredas: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

Anders Sultan, VD och ägare ION Silver.

”Att silver stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt”
När Kurera når företagets ägare och VD Anders Sultan säger han så här:
– Det är en ren lögn att medlet skulle ha förbjudits på grund av några hälsoskäl. Det är snarare av politiska skäl som medlet inte längre kan klassificeras som ett kosttillskott. Och detta på grund av dess sammansättning och att silver inte ingår i något protein i kroppen och därför inte anses behövas av kroppen.
Han fortsätter:
– Att silver är ett hjälpämne som stödjer immunförsvar och syresätter vävnad är det ingen som verkar tycka är viktigt.
– De mängder silver som det rör sig om även vid ett högt intag av kolloidalt silver, är fullständigt ofarligt att inta. Och hade det inte varit det på det sättet så hade inte produkten gått att sälja inom EU som ett vattendesinfektionsmedel.”

► Läs också: Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa

Både förbannad och lättad
Anders Sultan uppger sig vara både förbannad och lättad. Han anser att tidningarna Helsingborgs Dagblad och Sydsvenska Dagbladet försökt få människor att tro att det kan vara brottsligt för privatpersoner att diskutera hälsa och olika alternativmedels hälsoeffekter i till exempel facebookgrupper.

”Var är medias uppföljning?”
Han medger dock att han skulle önska få en mer publik upprättelse. Någon slags rapportering som uppföljning på det som i mångt och mycket skulle kunna beskrivas som ett drev mot honom personligen. Särskilt från de två tidningar som främst ”hängt ut honom”, menar han.
– Det har gått tre månader sedan åklagaren meddelade Läkemedelsverket att han hade lagt ner förundersökningen eftersom inget brott begåtts. Men var är medias uppföljning om detta? Ingenstans. Borde man inte kunna begära att tidningarna meddelar läsarna om den nedlagda förundersökningen, när de genom sina dussintalet artiklar – författade av en skeptikerjournalist och VoF-medlem – tidigare påstått att brott skulle ha begåtts?”
Bara en liten stund efter att Kurera talat med Sultan finns dock att läsa en artikel i Helsingborgs Dagblad. Publicerad några timmar efter att nättidningen Newsvoice alltså först uppmärksammat saken.

Gruppen har fått fler medlemmar
Anders Sultan tycker att det är skönt att åklagaren konstaterat att det inte är brottsligt för privatpersoner att framföra medicinska erfarenheter i Facebookgrupper (som till exempel den slutna gruppen ”Kolloidalt Silver 2.0” vilka idag har närmare 30 000 medlemmar och under det gångna året ökat med närmare 10 000 nya medlemmar. Reds anm).
Däremot är han skeptisk till att det inte förmedlats till honom eller någon annan av ägarna att fallet lagts ner.

Läs också – Sara Boo: ”Sjukvården borde ordinera kolloidalt silver”

”Kan tolkas som att någon vill dölja något”
– Trots att Läkemedelsverkets chefjurist som beslutade att polisanmäla, fick åklagarens svar redan den sjätte juli så underlät han meddela Michael Zazzio och mig om att förundersökningen om brott mot läkemedelslagen var nedlagd.
– Att åklagarämbetet inte heller meddelat Ion Silver AB eller någon av oss ägare att man lagt ner utredningen, kan också tolkas som att någon vill dölja något, säger han.

Läs mera?

* VoF står för ”Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF)” och uppger på sin hemsida ha som främsta syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat.

Av Isabelle G Hedander

Fakta Ionosil Kolloidalt silver:

Produkten säljs för används för rening av vatten från virus, bakterier, svampar och encelliga parasiter.

Produktens effektivitet uppges basera sig på att det ryms flera miljarder silverjoner per kubikmillimeter, vilka i sin tur kan hjälpa till att immobilisera mikroorganismer av olika slag. Silverjonerna fäster sedan på cellmembranen hos mikroorganismerna och dödar dessa genom att skapa en kemisk och elektrisk oreda.
Jonerna uppges även ha möjlighet att ta sig in i mikroorganismernas celler och binda sig till deras DNA och den vägen förhindra replikering.

Det kolloidala silvret ska i denna form och koncentration inte ha någon negativ påverkan på däggdjursceller, utan endast påverka mer primitiva livsformer - som till exempel bakterier och svampar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.