Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

forundrans-9-halsoeffekter

Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg Foto: Maria Östlin

Förundrans 9 hälsoeffekter

Vill du bli smartare, mer kreativ, mindre stressad, friskare och nöjdare?
Öva då upp din förmåga att stanna upp och känna förundran.
Färgstarka solnedgångar och glittrande regnbågar kan nämligen ha mer läkande egenskaper än vad vi tidigare anat.

Det började med blommor i motljus.
Synen av en vacker blombukett på bordet och känslorna de framkallade, satte igång ett samtal hos vännerna Katrin Sandberg som är storycoach och Sara Hammarkrantz som är frilansjournalist specialiserad på positiv psykologi och ledarskap. Samtidigt skrev Sara Hammarkrantz en artikel om den senaste forskningen inom förundran som blev flitigt delad och kommenterad i sociala medier, och Katrin Sandberg märkte att hennes klienter som berättade om sina upplevelser av förundran fylldes av en särskild glädje, meningsfullhet och driv.

LÄS OCKSÅ: Så hanterar du dina starka känslor

Sätter igång en kognitiv process
De fascinerades av ett en kort stunds njutning kunde ge så mycket hälsa och välmående i längden och bestämde sig för att djupdyka i ämnet och i ny forskning och har nu skrivit boken ”Förundranseffekten”.
Men vad innebär egentligen förundran?
– Det är en upplevelse av något som är nytt, stort och överväldigande, och en utmaning att greppa och förstå. Hur är det möjligt forundrans-9-halsoeffekteratt det är så vackert? Att någon springer så snabbt? Att någon gör sådana insatser för andra? Förundran sätter igång en kognitiv process i hjärnan att något är lite svårt att ta in i sitt system, säger Sara Hammarkrantz.

LÄS OCKSÅ: ”Känslor är inget flum – de är logiska”

Lyssna på vår favoritlåt
Men även om förundran är en stor och grandios känsla behöver du inte nödvändigtvis besöka Grand Canyon eller bestiga ett berg för att få uppleva den. I snitt upplever vi förundran 2,3 gånger i veckan och känslan kan framkallas av något så enkelt som att lyssna på vår favoritlåt eller när vi ser någon som gör något skickligt eller agerar på ett föredömligt sätt. Olika personer har dock olika lätt för att känna förundran. Frågan är om det går att öva upp sin förmåga att känna förundran.
– En del forskare säger nej. Men vi är övertygade om att det går. Det viktigaste är att ta sig tid att uppleva saker och ting, vara i nuet och att ibland medvetet gå ut utan mål och bara titta sig omkring.

 

LÄS OCKSÅ: Sänk stressen och behåll fotfästet – så gör du

Stor effekt på stress
Just känslan förundran är lite styvmoderligt behandlad och har av många ansetts vara något av en onödig lyx. Inget kunde vara mer fel. Att känna förundran har en stor påverkan på vårt välmående och gör oss både smartare, mer kreativa, mindre stressade - och till och med friskare, menar Sara Hammarkrantz och Katrin Sandberg.
– Av all den forskning vi har hittat så har vi identifierat nio förundranseffekter, både fysiska och psykiska. Bland annat har förundran en stor effekt på stress, genom att kortisolnivåerna går ner, hjärtat slår långsammare, lugn och ro-systemet aktiveras, och immunförsvaret ges tid att reparera sig själv, som inte är möjligt när vi är rädda eller stressade. Man har också sett i ett fåtal studier att förundran har en antiinflammatorisk effekt, säger dem.
Genom att känna förundran blir vi mer närvarande i stunden och lite mindre fokuserade på oss själva, och tar istället in vår omgivning och känner oss som en del av ett större sammanhang.
– Och när aktiviteten i hjärnans standardaktivitet går ner, uppstår en paus och en förmåga att ta in ny information. Det gör att vi kan ta in informationen på ett nytt sätt, utan att bygga den på vad vi tidigare vet.

LÄS OCKSÅ: Martina Johansson: Dämpa inflammation och lev friskare

Läkande egenskaper
Att uppleva förundran kan ha läkande egenskaper som att det sänker inflammationer och motverkar stress. Men går det att säga att man kan läka exempelvis en utbrändhet genom att gå ut och titta på en solnedgång?
Mja, menar Sara Hammarkrantz.
–Utbrändhet är en otroligt svår problematik och det finns sällan ett enda botemedel. Men det har gjorts en spännande studie med krisgsveteraner som utsatts för svåra trauman, och unga killar i extremt kriminella områden i Los Angeles, som togs ut i naturen och fick åka forsränning. Man mätte bland annat deras saliv och registrerade deras ansiktsuttryck och deras stressnivåer sjönk markant, med 20-30 procent.
I dessa oroliga tider kan dessutom förundran hjälpa oss att hantera vardagen lite bättre, menar Sara Hammarkrantz.
– Förundran har visat sig ha effekt på vår uppfattning av tid, och gör oss mer tålmodiga. Just nu krävs mycket tålamod att hålla oss fysiskt distanserade och stå ut med ovissheten som råder.

Förundrans 9 hälsoeffekter

  1. Friskare
  2. Mindre stressade
  3. Mer närvarande
  4. Smartare
  5. Kreativare
  6. Mindre egoistiska
  7. Snällare
  8. Generösare
  9. Mer miljömedvetna

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.