Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna utomhus

Foto: Johanna Norin

Fråga doktorn Suzanne sa ja till Let´s dance utan någon som helst tvekan

Suzanne Axell

Ålder: 65 år.
Bor: På Gärdet i Stockholm.
Gör: Journalist som leder sitt sista Fråga doktorn program i kväll.
Familj: Sambon Jörgen och katten Svans.
Så mår jag bra: Vardagsmotion i form av promenader och några vändor i simhallen. På sommaren påtar hon gärna i trädgården i sommarhuset i Roslagen. En bra långfilm får henne att koppla av och Suzanne älskar fester och stora bjudningar, som förstås inte går just nu, men när det gjorde det, då lagade sambon maten och Susanne stod för dukningen.

Suzanne Axell har varit programledare för Fråga doktorn i hela 18 år. Det tycker hon räcker. Ikväll gör hon sin sista sändning som programledare, och nu väntar nya och helt annorlunda utmaningar. Den 20 mars kliver hon in på dansgolvet i direktsända Let´s dance.

Hon har inte gjort någon hemlighet om drömmen att få ställa upp i Let´s dance. Så när TV4 ringde upp tvekade inte den populära och folkkära Fråga doktorn-programledaren, Suzanne Axell en sekund.

 

– Det ska bli jätteroligt. Jag är ju bara en glad amatör. Mest har jag dansat disco, balett som liten flicka och en och annan hambo med mormor och morfar. Jag och min danspartner Tobias Bader har redan tränat i några veckor. Jag kan inte utlova några stordåd från min sida, men jag ska göra mitt allra bästa och jag hoppas tittarna ser oss amatörer med vänliga ögon, säger Suzanne Axell.

LÄS OCKSÅ: Ann Wilson: ”Jag gillar att kämpa för saker”

Bra grundkondition
Hon fyllde 65 år för två månader sedan och har jobbat som journalist i 40 år på tidningar som Expressen och Aftonbladet. Hon arbetade sedan på radion innan hon fick erbjudande att leda Go´kväll och blev sedan programledare för det uppskattade programmet, Fråga doktorn på SVT.

Efter 18 år, 36 säsonger och hela 617 program, varav hennes sista sändning är ikväll. Och nu tackar Suzanne Axell för sig som programledare och kastar sig direkt in nästa utmaning – på dansgolvet i Let´s dance.

Hon har inga krämpor och har skaffat sig en bra grundkondition tack vare trädgårdsarbetet i sommarhuset i Roslagen, regelbundna promenader och för att hon tycker om att besöka simhallen.

– Dansa är något alla borde göra. Det är riktigt bra för hälsan. Man får bättre hållning och helt klart starkare muskler rätt så snabbt, säger Suzanne Axell.

 

LÄS OCKSÅ: Tony Irving: "Dans är fenomenalt bra för kondition och styrka"

Skönt att slippa pendla
Att tävla i dans är förstås långt ifrån vad Suzanne Axell är van vi. Men hon är van vid TV och är inte rädd att synas. Allmänbildning är kanske hennes största gren. Hon och David Sundin vann ju frågesportstävlingen ”Alla mot alla” 2019.

I höstas bestämde sig Suzanne Axell för att säga upp sig från programledarskapet. Hon kände att det räckte att varje vecka pendla 130 mil söndag-tisdag. Och under det senaste året var det tungt att sitta på tåget, speciellt eftersom hon bor på Gärdet i Stockholm, bara tio minuter från TV-huset.

Hon kommer inte att lämna Fråga doktorn helt. Istället för att leda programmet kommer Suzanne Axell att göra de långa intervjuerna.

– Det blir mer jobb på hemmaplan och ett lugnare tempo. Men först ska jag ha superkul i Let´s dance.

Av Inger Palm


Suzanne Axell

Ålder: 65 år.
Bor: På Gärdet i Stockholm.
Gör: Journalist som leder sitt sista Fråga doktorn program i kväll.
Familj: Sambon Jörgen och katten Svans.
Så mår jag bra: Vardagsmotion i form av promenader och några vändor i simhallen. På sommaren påtar hon gärna i trädgården i sommarhuset i Roslagen. En bra långfilm får henne att koppla av och Suzanne älskar fester och stora bjudningar, som förstås inte går just nu, men när det gjorde det, då lagade sambon maten och Susanne stod för dukningen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man tittar ut över molnen

Första långtidsverkande behandlingen mot hiv finns nu i Sverige

Forskning

Ungefär 40 miljoner personer i världen har hiv. De flesta finns i Afrika. I Sverige finns cirka 8 000 kända fall av hiv. Men dagens medicin gör att de med hiv kan leva ett bra liv, som inte blir förkortat. Och nu har ett nytt läkemedel kommit ut på marknaden som innebär behandling mellan sex och tolv dagar per år istället för 365 dagar.

 

Tecknad bild på kökselektronik mot grön bakgrund

5 farliga ämnen funna i vanlig kökselektronik

Eko/miljö

Tekokare, brödrostar, kaffemaskiner och stavmixers...De flesta av oss har mängder av elektroniska köksprylar, men att se över vad de innehåller kan vara klokt. När Kemikalieinspektionen granskade vanlig kökselektronik hittades nämligen för höga halter av farliga ämnen i flera produkter. 

par i sängen

Superbäret som får igång sexlivet

Naturlig hälsa

Torra slemhinnor i underlivet hör ihop med kraftigt minskad östrogenproduktion. Efter klimakteriet skapar kroppen inte längre kvinnligt östradiol. Problem med samlivet är därför vanligt. Ett enkelt och helt naturligt sätt att återfukta slemhinnorna är att tillsätta det näringsrika superbäret havtorn.

man i skogshuggarkläder

Bertil slipper smärtan i sitt löparknä

Leder

Bertil Grön har besvärats av smärta i knäna och problem med ländryggen i många år. Han har gått hos sjukgymnast och till läkare, fått akupunktur och försökt lägga om träningen – men bara fått temporär hjälp. Förra hösten började han ta ett tillskott med grönläppad mussla och nu har han varken ont i ryggen eller besvär med knäna längre.

ung kvinna är ledsen

Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer

Hälsa

Våren är här! En ljusare tid som gör oss pigga och glada. Eller? Nej, inte alla. Omkring 15 procent av oss känner tvärtom av att våren kommer genom att bli extra trötta – och till med vårdeppiga. "Längden på dagen förändras snabbast just nu. Den biologiska klockan hänger inte med", förklarar professor Torbjörn Åkerstedt fenomenet.

 

Gruppbild på 5 serum och en äldre kvinna

Skönhetspanelen testar: ansiktsserum

Hud

Ett serum under ansiktskrämen kan både lugna och strama upp hyn, reducera fina linjer och inte minst ge fukt, lyster och näring. Kureras skönhetspanel har testat fem naturliga serum – och utsett en favorit!

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

En ljus hund med ett påskägg i munnen

5 hälsofaror i påsk för hund och katt

Husdjur

Såväl fjädrar, prydnadsägg och annat pynt, som maten på påskbuffén och de vackra påskliljorna kan innebära en fara för nyfikna och hungriga hundar och katter. Så här skyddar du ditt älskade husdjur från påskens hälsofaror!

porträtt kvinna

Bark från tall motade Evas allergi

Hälsa

Eva Lidström är allergisk mot damm, pollen, pälsdjur och viss mat. När hon får en allergiattack kan hon nysa minst 150 gånger på en dag. Den receptbelagda allergimedicin hon tagit under 30 år, ger viss lindring. Men i höstas började hon med ett tillskott gjort på barken av en fransk tall. Och nu är nästan alla symtom borta.

ägg med märkning

Har du koll på äggmärkningen?

Eko/miljö

Till påsk ökar svenskarnas konsumtion av ägg till det dubbla. Vi äter över 2000 ton under en vecka. Bara på påskafton går det åt sex miljoner ägg per timma. Hönorna som kläcker våra påskägg lever under olika förhållande. Det finns fyra olika system, från ekologiska och frigående till burhöns som lever trångt. Har du koll på märkningen?

 

Kvinna och barn med rockringar

Vassledrycken ger bättre magkänsla

Mage

Tarmen är både smart och känslig. Om något är fel agerar den direkt genom att skicka signaler till hjärnan. För att hålla magen glad behöver du skapa bra förutsättningar. Koncentrerad ekologisk ostvassle kan förbättra näringsintaget och även minska sötsuget.

Kvinna håller i liten flaska och pipett för ansiktsvård

Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Hud

De senaste åren har hyaluronsyra varit en hajpad  ingrediens i hudvård. Men hur använder man den på rätt sätt för att maxa den föryngrande och återfuktande effekten – invärtes eller utvärtes? Och finns det "renare", mer naturlig hyaluronsyra?

Leila Söderholm gör armhävning mot vägg

Leila Söderholms 4 hemmaträningsövningar

Träning

 I tider av ökat hemmajobbande och coronakarantän behöver vi enkel träning som bryter stillasittandet. Med dessa fyra övningar ger du både kropp och knopp en naturlig rörelsepaus och variation under arbetsdagen – och behöver inte ens byta om! 

 

vårklädd kvinna

Astman blev bättre med förkylningsörterna

Naturlig hälsa

Marina Aspholme har fibromyalgi. Det har medfört att hennes lungor ofta är ansträngda, och ibland får hon åka in akut till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. I vintras provade Marina ett tillskott med fläder, timjan och bockhornsklöver när trycket på lungorna blev värre. Bara på några dagar blev hon bättre, och hon slapp sjukbesöken.

glas med vatten

Dricker du för lite vatten?

Hälsa

Ett vanligt dygn behöver vi mellan 1–1,5 liter vatten, men ibland kan du behöva upp till fyra liter. En undersökning visar att svensken i snitt bara dricker mellan ett par deciliter kranvatten och upp till en halv liter när de är hemma.

familj tre personer

Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Hälsa

När Kina var som värst drabbat av coronaviruset fanns det en stad i västra Hubeiprovinsen som bara registrerade sex coronafall per 100 000 invånare. Andra städer och provinser hade upp till 20 gånger så höga siffror. Resultaten förbryllade forskarna som till slut kunde dra en slutsats: I den delen av Kina är jordarna rika på selen och invånarna har tillräcklig selenstatus.

kvinna på moped

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

par tittar på tv

Stillasittande kan ge psykisk ohälsa

Mental hälsa

Den svenska folkhälsan har försämrats de senaste 30 åren det visar flera studier inom olika hälsoområden. Två av dessa undersökte den psykiska ohälsan, och resultatet visade att det finns en tydlig koppling mellan inaktivitet och psykisk ohälsa.

 

Närbild på en tunga

Covid-tunga nytt symtom på covid-19

Forskning

En mängd märkliga, ovanliga och luriga symtom på covid-19 har rapporterats sedan sjukdomen började spridas. Det senaste symtomet, upptäckt i en stor kartläggningsstudie i USA, Sverige och Storbrittanien, är förändringar på tungan och i munnen.

Kesoplättar med bär

Kolhydratsnåla kesoplättar med bär

Frukost

Lågkolhydratkost rekommenderas ofta av kostrådgivare som ett komplement till periodisk fasta, eller som ett sätt att bibehålla en sund vikt. De här kesoplättarna med bär är – trots sitt pannkaksliknande utseende – just kolhydratsnåla. Och en riktigt lyxig frukost!