Annons
Annons

Frågor och svar om diabetes

Varför är det skadligt med förhöjda blodsockernivåer? Och varför är motion och rätt kost så viktigt? Här får du veta mer om diabetes.

Redaktionen

7 juli, 2015
Frågor och svar om diabetes
Dela inlägget

Varför är det skadligt med förhöjda blodsockernivåer? Och varför är motion och rätt kost så viktigt? Här får du veta mer om diabetes.

Diabetes mellitus, tidigare benämnt sockersjuka, är en endokrin sjukdom där blodets innehåll av socker (glukos) är förhöjt.
Blodets halt av glukos , det vill säga blodsockernivån, stiger om kroppen har brist på eller saknar hormonet insulin, om kroppen har ett större insulinbehov än vad bukspottkörteln klarar att producera eller om kroppens känslighet för insulin är nedsatt så att det tillgängliga insulinet inte kan tas upp av vävnaderna.

Läs också: Diabetes – en global epidemi

De två vanligaste formerna av diabetes är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. Därutöver finns graviditetsdiabetes och sekundär diabetes. Diabetes är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige och benämns därför ofta som en folksjukdom.

Läs också: Mer än hälften med typ 2-diabetes får ingen utbildning

Insulinbrist ökar sockret i blodet
Efter en måltid stiger sockret i blodet och då behöver kroppen öka sin insulinproduktion. Insulin gör så att sockret kan tas emot i cellerna. Sockret behövs i cellen för att den ska fungera. Om själva vävnadernas förmåga att utnyttja insulin är nedsatt (insulinkänslighet), behövs större mängd insulin för att öppna cellen. Förmår inte kroppen producera tillräckligt med insulin ökar mängden socker i blodet. Socker i blodet skadar vävnader i blodkärl i njurarna, ögonen, fötterna och hjärtat.

Förhöjt kolesterol vanligt förekommande
Vid diabetes har man ofta förhöjt kolesterol, vilket ökar risken för åderförfettning i pulsådrorna som ger förträngningar så att blodflödet minskar och kan leda till kärlkramp och fönstertittarsjuka. Det bildas också lättare blodproppar som kan stoppa blodflödet och ge upphov till hjärtinfarkt och stroke.
Går man med för högt blodsocker under längre tid eller svängande blodsockerkurva kan det på sikt skada bukspottkörteln som då producerar mindre insulin, vilket får till följd en ökad mängd socker i blodet. Ju närmare en normal blodsockerkurva man kan hålla, desto mindre är risken att utveckla följdsjukdomar.

Läs också: Maten som sänker ditt kolesterol

Varför är motion och rätt kost viktigt?
Studier visar att blodsockernivåerna sänks och insulinkänsligheten ökar vid motion. Även blodtryck och blodfettnivåerna förbättras och effekten sitter i länge, flera dagar. Daglig motion är bra men man behöver motionera minst tre dagar i veckan för att det ska ge önskad effekt.
Fiberrik mat med lågt GI (glykemiskt index), det vill säga långsamma kolhydrater som ger en utdragen blodsockerkurva. Fibrer och sura livsmedel ger en långsammare magsäckstömning som i sin tur ger lägre blodsockerhöjning. Man bör undvika snabba kolhydrater (vitt mjöl, pasta, ris, potatis och socker). Ät hellre fullkornsris och fullkornspasta och uteslut vitt socker helt. Ett bra alternativ till socker är björksocker, agavesirap och stevia som har lägre GI.

Läs också: Statiner kan öka risken för diabetes med 50 procent

Av Sara Hedman

Källor: Svenska diabetesförbundet, 1177.se

Annons
Fakta

Så kan du förebygga diabetes:

* Bättre matvanor
* Viktminskning
* Mindre stillasittande
* Minska mängden snabba kolhydrater
* Stressa mindre
* Regelbunden motion

Diabetiker kan må bra av extra B-vitaminer och ett tillskott för syra-basbalansen för att minska syraförgiftning. Zink hjälper även kroppens insulinproduktion.

Annons
Annons