Annons
Annons

Framkallar bränd mat cancer?

Om du erbjuds en tallrik bränt kött bör du kanske tänka efter en gång extra innan du hugger in. Det råder sedan länge en allmän uppfattning om att bränd mat kan orsaka cancer. Detta då det bildas akrylamid. Akrylamid är ett känt miljögift men hittills har länken mellan den akrylamid som finns i maten och cancer inte varit helt tydlig.

Redaktionen

5 februari, 2018
Framkallar bränd mat cancer?
Dela inlägget

Om du erbjuds en tallrik bränt kött bör du kanske tänka efter en gång extra innan du hugger in. Det råder sedan länge en allmän uppfattning om att bränd mat kan orsaka cancer. Detta då det bildas akrylamid. Akrylamid är ett känt miljögift men hittills har länken mellan den akrylamid som finns i maten och cancer inte varit helt tydlig.

Det är tack vare borrningen av tunneln genom Hallandsåsen som vi idag vet att akrylamid är hälsovådligt. Kor i närheten började uppvisa underliga symptom, de stapplade runt och en del kollapsade till och med och dog. Korna undersöktes och det visade sig att de druckit vatten som blivit förorenat av akrylamid som läckt ut från arbetet med tunneln. Där ämnet använts i en isolering.

Kontrollgrupp hade höga halter
Även de som arbetat med tunneln och hanterat akrylamid testades men för att få en säkert svar använde man sig av en kontrollgrupp som inte varit i närheten av tunneln eller isoleringen. Det visade sig då att de som arbetat i tunneln hade höga halter av akrylamid i blodet – men det hade även de i kontrollgruppen.

Främst i kolhydratrika livsmedel
Först antogs hamburgare vara källan men snart uppmättes höga halter i potatisprodukter som pommes frittes samt i kaffe. Man drog då slutsatsen att orsaken var kolhydratrika livsmedel som hettats upp i över 120 grader celsius. Även om upptäckten var ny har akrylamid bildats i mat ända sedan vi började tillaga den.

LÄS OCKSÅ: Därför är selleri effektivt mot cancer

Mindre i mejeriprodukter
Akrylamid finns inte i rå eller kokt mat utan är något som uppstår när vissa kolhydrater reagerar ihop med aminosyran aspargin. Ämnet är inte lika förekommande hos mejeriprodukter, fisk och kött. Och det oberoende av om det är ekologiska livsmedel eller ej, det beror helt enkelt på vad det är för typ av livsmedel. Akrylamid bildas även när man röker tobak.

Laga på lägre värme
Det har kommit riktlinjer som rekommenderar att man tillagar maten till den är gul men aldrig låter den bli brun eller svart, detta begränsar bildandet av akrylamid. Men låga temperaturer kan innebära att bakterier inte dör och därför ökar risken för matförgiftning.

LÄS OCKSÅ: Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer

Oklart samband med cancer
Trots att källan till akrylamid nu är kartlagd har det länge rått tvivel kring huruvida ämnet är cancerframkallande i mat eller inte. En översikt gjord 2015 konstaterade att det inte fanns något samband mellan ämnet och de vanligaste formerna av cancer dock med tillägget att det fanns en liten koppling till cancer i njurarna samt livmodercancer hos ickerökare som inte kunde uteslutas.

Höga halter gav utslag i djurförsök
För att återgå till köttet så finns det andra ämnen i kött som uppstår i samband med tillagning som ger anledning till att vara försiktig. Djurförsök har visat att exponering för höga halter av dessa ökar risken för cancer även om mängderna de utsattes för var betydligt högre än vad vi människor normalt sett får i oss. Vissa studier tycks visa att kött som blivit bränt, friterat eller grillat bidrar till att öka risken för vissa former av cancer men det är svårt att veta med total säkerhet att det förhåller sig så.

LÄS OCKSÅ: Maten som skyddar mot cancer

Säkrast satsa på frukt och grönt
Mikrovågsugnar har visat sig säkrare för tillagning av kött om man vill minska bildandet av skadliga ämnen, även om det inte kommer smaka lika gott då grillning och stekning bidrar till att kött smakar gott. Ett annat sätt att minska exponeringen för skadliga ämnen är att istället äta grönsaker, frukt och fullkorn som inte tillagats så de bildar akrylamid, då är du på den säkra sidan.

Översättning av Nina Törmark

Detta är en översättning av texten ”Does burnt food give you cancer?” av Simon Cotton ursprungligen publicerad på The Conversation.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

The Conversation

Annons
Annons