grillad kyckling och majs

Framkallar bränd mat cancer?

Om du erbjuds en tallrik bränt kött bör du kanske tänka efter en gång extra innan du hugger in. Det råder sedan länge en allmän uppfattning om att bränd mat kan orsaka cancer. Detta då det bildas akrylamid. Akrylamid är ett känt miljögift men hittills har länken mellan den akrylamid som finns i maten och cancer inte varit helt tydlig.

Det är tack vare borrningen av tunneln genom Hallandsåsen som vi idag vet att akrylamid är hälsovådligt. Kor i närheten började uppvisa underliga symptom, de stapplade runt och en del kollapsade till och med och dog. Korna undersöktes och  det visade sig att de druckit vatten som blivit förorenat av akrylamid som läckt ut från arbetet med tunneln. Där ämnet använts i en isolering.

Kontrollgrupp hade höga halter
Även de som arbetat med tunneln och hanterat akrylamid testades men för att få en säkert svar använde man sig av en kontrollgrupp som inte varit i närheten av tunneln eller isoleringen. Det visade sig då att de som arbetat i tunneln hade höga halter av akrylamid i blodet – men det hade även de i kontrollgruppen.

 

Främst i kolhydratrika livsmedel
Först antogs hamburgare vara källan men snart uppmättes höga halter i potatisprodukter som pommes frittes samt i kaffe. Man drog då slutsatsen att orsaken var kolhydratrika livsmedel som hettats upp i över 120 grader celsius. Även om upptäckten var ny har akrylamid bildats i mat ända sedan vi började tillaga den.

LÄS OCKSÅ: Därför är selleri effektivt mot cancer

Mindre i mejeriprodukter
Akrylamid finns inte i rå eller kokt mat utan är något som uppstår när vissa kolhydrater reagerar ihop med aminosyran aspargin. Ämnet är inte lika förekommande hos mejeriprodukter, fisk och kött. Och det oberoende av om det är ekologiska livsmedel eller ej, det beror helt enkelt på vad det är för typ av livsmedel. Akrylamid bildas även när man röker tobak.

Laga på lägre värme
Det har kommit riktlinjer som rekommenderar att man tillagar maten till den är gul men aldrig låter den bli brun eller svart, detta begränsar bildandet av akrylamid. Men låga temperaturer kan innebära att bakterier inte dör och därför ökar risken för matförgiftning.

LÄS OCKSÅ: Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer

Oklart samband med cancer
Trots att källan till akrylamid nu är kartlagd har det länge rått tvivel kring huruvida ämnet är cancerframkallande i mat eller inte. En översikt gjord 2015 konstaterade att det inte fanns något samband mellan ämnet och de vanligaste formerna av cancer dock med tillägget att det fanns en liten koppling till cancer i njurarna samt livmodercancer hos ickerökare som inte kunde uteslutas.

Höga halter gav utslag i djurförsök
För att återgå till köttet så finns det andra ämnen i kött som uppstår i samband med tillagning som ger anledning till att vara försiktig. Djurförsök har visat att exponering för höga halter av dessa ökar risken för cancer även om mängderna de utsattes för var betydligt högre än vad vi människor normalt sett får i oss. Vissa studier tycks visa att kött som blivit bränt, friterat eller grillat bidrar till att öka risken för vissa former av cancer men det är svårt att veta med total säkerhet att det förhåller sig så.

 

LÄS OCKSÅ: Maten som skyddar mot cancer

Säkrast satsa på frukt och grönt
Mikrovågsugnar har visat sig säkrare för tillagning av kött om man vill minska bildandet av skadliga ämnen, även om det inte kommer smaka lika gott då grillning och stekning bidrar till att kött smakar gott. Ett annat sätt att minska exponeringen för skadliga ämnen är att istället äta grönsaker, frukt och fullkorn som inte tillagats så de bildar akrylamid, då är du på den säkra sidan.

Översättning av Nina Törmark

Detta är en översättning av texten "Does burnt food give you cancer?" av Simon Cotton ursprungligen publicerad på The Conversation.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

The Conversation


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.