”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

Den alltmer pålästa och medvetna konsumenten får hälsobranschen att förändras i snabb takt. Många användare av näringstillskott kräver nu en hållbar produktion såväl som renare produkter, både för sin egen hälsas skull men också för miljön. Ett företag i framkant i frågan är brittiska Terranova. Företaget är ett av få storskaliga företag som inte använder fyllnadsmedel eller andra tillverkningstillsatser i sina produkter. De är helt fria från gluten, jäst, mjölk och animaliska ingredienser – och är således helt och hållet veganska. Det gör dem relativt unika på marknaden idag – men flera företag är att vänta, tror grundaren Stephen Terrass. 
– Ett stort antal konsumenter förväntar sig att företag ska gå i riktning mot mer rena produkter och ett ökat fokus på holistiska principer och etiska affärsmetoder. Dessutom förväntar sig den kunniga konsumenten att produkterna är mer fokuserade på livsmedel än bara isolerade näringskemikalier. Man är villig att betala mer för varor som uppfyller dessa holistiska kriterier.

Stephen Terrass grundade Terranova 2008 och är välrenommerad inom naturmedicin, med särskild inriktning mot örtmedicin och botanisk vetenskap. Under sin 34 år långa karriär har han hållit mer än 450 föreläsningar i 19 länder, varit en återkommande gästföreläsare inom näring och naturläkemedel på högskolor och har skrivit flertalet böcker.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig behandla sjukdomar med matens läkande förmåga

Antalet nya konsumenter ökar
Även om Terrass ser en ökning av medvetna konsumenter som kräver bättre kvalitet, tror han samtidigt att vi kan förvänta oss en viss ökning av konsumenter som söker billiga och enkla näringstillskott. Detta beror på att flera har insett värdet av det och att antalet nybörjare ökar.

– Så småningom kommer några av dessa att höja sina förväntningar och söka renare och mer holistiska produkter, säger han.

Terranovas unika koncept kan egentligen sammanfattas i ett ord: Magnifood. Enkelt förklarat är det naturliga ingredienser som kombineras med kroppens egna biokemiska omgivning för att maximera effekten av vitaminer, spårämnen och andra näringsämnen. De örter och växter som används i Magnifood plockas färskt och frystorkas direkt för att bevara de viktiga enzymerna som bidrar till bättre upptag. I praktiken motsvarar en frystorkad växt en nyplockad, med den enda skillnaden att all vätska är borta.

Phytofresh är en metod där man direkt efter skörd fryser ner den färska plantan till mycket låg temperatur. Därefter frystorkas materialet med Terranovas unika metod som tar bort 100 procent av allt vatten.

Det är inte varje växts enskilda hälsoegenskaper som är i fokus utan synergin som uppstår av helheten. När flera näringsämnen samverkar blir den sammanlagda effekten större än effekten av det enskilda näringsämnet.

 

LÄS OCKSÅ: Finnarna spenderar dubbelt så mycket på kosttillskott som svenskarna

Holistiska hälsotrender
Att summan väger mer än delarna är ett holistiskt sätt att se på hälsa och Stephen Terrass anser att holistiska hälsotrender är framtiden. Det blir en motreaktion på den digitala tekniken och tempot som kommer med den.

– Den digitala tekniken gör olika hälsotrender mer tillgängliga. Människans förväntningar på att saker och ting händer mycket snabbare tyder på att trenderna främst fokuseras på "snabba hälsofixer" och högteknologiska metoder för att förbättra måendet. Men jag tror också att när människor blir allt mer medvetna om den skadliga stressen kommer vi att se fler engagera sig i holistiska hälsotrender. Dessa innefattar en kombination av kost, mentala, känslomässiga, andliga och träningsorienterade lösningar.

Själv använder Stephen Terrass en omfattande mängd tillskott i form av vitaminer och mineraler, olika näringsämnen, essentiella fettsyror och probiotika.
– Jag tar också matsmältningsenzymer, medicinska svampar och mikroalger. Mitt program kompletteras med ekologisk, färskt frystorkad superfood. Vissa av de produkter jag använder, såsom matsmältningsenzymer och probiotika, hjälper min kropp att få mer näring från de livsmedel som jag äter.

 

LÄS OCKSÅ: Svensk certifiering för säkra tillskott

”Vi har ett viktigt ansvar”
Personligen känner Stephen Terrass ett starkt åtagande att tillhandahålla ett komplett utbud av produkter som kan användas av veganer.

– Jag tror starkt på att den europeiska konsumenttrenden mot en mer växtbaserad livsstil och kost är något som kommer att fortsätta och bli ännu starkare. Människor blir alltmer medvetna om de negativa miljökonsekvenserna av djurlantbruk och samhället i allmänhet är mer fokuserat på etisk produktion och djurskydd än tidigare. Ju fler konsumenter som kräver veganprodukter, desto fler företag kommer att göra dem tillgängliga.

Tillskott i vegansk form är inte nödvändigtvis funktionellt överlägset samma typ av produkt som inte är vegansk, påpekar han.

– Jag tycker emellertid att företag, särskilt de inom den naturliga produktindustrin, har ett viktigt ansvar att minska vår påverkan på miljön och att stödja djurskydd när det är möjligt.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

 

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.