Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

Kan du svara mig ärligt. Vad gör du för att skapa minsta möjliga miljöpåverkan?

Kan du blicka in i dina barns ögon och ärligt säga att du tagit ditt ansvar?

Om flytten, miljöpåverkan och 4 graders stigning

Min fyra-månaders ligger och sparkar bredvid mig på sängen. Jag blickar in i hennes ögon. Jag varvar mellan hennes ögon och artikeln på svd.se om katastrofala klimatförändringar. Hennes ögon och 'nyheten' om hur världen kan komma att se ut om 50 år, med en ökad medeltemperatur på 4 grader. Jag pussar henne på kinden och säger att jag älskar henne.

Än en gång blir det så självklart. Ja, varför vi gjorde det här. Varför vi flyttade. Varför vi bytte ett bekvämt nybyggt boende i Stockholms skärgård mot en 1800-tals gård på landet med 74 ha och massor av jobb? Svaret är i grund och botten enkelt. För oss, ja visst, men kanske ännu mer för henne.

För våra barn, för deras barn, och deras barn, för deras framtid. För att vi vill att de alla ska kunna leva på en hälsosam planet. Jo, en till grej - för att också kunna leva med oss själva. När jag fick barn kände jag med en gång det största av ansvar. Jag vill kunna blicka in i mina barns ögon och ärligt säga att jag gjort mitt bästa. Jag har tagit mitt ansvar för att varje agerande jag gör skapar minsta möjliga klimatpåverkan.

Därför valde vi ett boende närmare naturen. Ett boende där vi kan skapa miljövänligare händelser, kretslopp och återvinning. Där vi kan odla och skapa självförsörjning. Där vi på minsta möjliga vis tär på vår fina jord.

Det häftiga i det hela är att alla kan. Kanske inte på samma vis, men på liknande, dra sitt strå till stacken. Man behöver inte 74 ha, inte ens en balkong. Det spelar ingen roll på vilken yta. Bara man gör. Bara man agerar.

Det handlar om att konsumera mindre, och konsumera mer medvetet. Second-hand och ekologiskt är en bra början. Blocket och Tradera är guldgruvor. Ekolådan och Årstiderna likaså. Byt el-leverantör mot ett miljövänligare alternativ, tex Egen El. Byt till Led-lampor. Cykla. Odla. Ät mer grönt och mindre kött. Se över ditt liv, dina mönster. Var kan du agera annorlunda, mindre av, mer av?

Gör det! Kanske inte för dig själv. Men gör det för dina barn, barnbarn, för framtiden. Det ligger i våra händer nu!

Se in i hennes ögon

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)