Just nu håller vi på att planera våren (som närmar sig med stormsteg).
Vi har börjat den roliga och lärorika resan med att köpa in djur och har bestämt oss för att börja med grisar och höns av lantraserna Linderödssvin och Hedemorahöna. Det känns självklart att ha lantraser för att hjälpa till att bevara dessa djur. Visste du att Linderödssvinet är den enda lantgrisrasen i Sverige och att det bara finns 300 Linderödssvin i hela landet!
För att köpa en lantras krävs ett medlemskap i dennes respektive genbank. Där kan man också få expertråd från respektive genbanksansvarig och kontakter med försäljare.
I dagarna har jag lärt mig att en gylta är en grishona som inte än har fått ungar. Att det är bra att börja med 3 månaders gamla grisar om man vill att de ska vara riktigt bökvilliga, och att man helst inte ska köpa dem lokalt då man vill att besättningen ska spridas. Därför kanske vi måste åka till Skåne och hämta våra små.
Ja, vi är verkligen nybörjare inom detta område. Men det är himla kul att lära sig något nytt. Jag hade som sagt aldrig kunna drömma om att jag en dag skulle vara grisägare. För ett år sedan fanns det inte på kartan. 🙂
En av de svåraste frågeställningarna med att ha djur är den om slakt. Jag som levt som vegetarian i många år trivs inte direkt med tanken på att behöva göra mig av med djuren på det viset. Så just nu bollar vi frågor som - om vi ska ha en galt och tupp, och låta det bli kultingar, kycklingar framöver? Om vi behöver en naturlig föryngring i flocken och hur vi gör då. Jag återkommer i detta...