Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

2013 året då vi människor blir lite smartare – bryt dina bekvämligheter

Vilka är dina bekvämligheter?

Gör 2013 till året då vi människor blir lite smartare!

Jag har tänkt en del på begreppet bekvämlighet sedan mitt tidigare inlägg om att gå bortom min egen bekvämlighetszon.  Att flytten till gård och landsbygd inte alltid inneburit en dans på rosor, och att jag i och med det fått sätta både mina förutfattade meningar och bekvämligheter på prov. När jag tänker kring begreppet, ter det sig som om vi människor oftast väljer det mest bekväma alternativet. Vilket i sig inte är så konstigt.

Men att välja det bekväma alternativet kan faktiskt vara lite som att äta för mycket av den goda kakan. Det är gott i stunden, men efter ett tag kommer ångern med magont. För tänk om våra bekvämligheter faktiskt bidrar till en värld i rätt stor ohälsa? 

Så när jag tänker runt begreppet, känns det som om många faktiskt skulle behöva se närmare på just sina bekvämligheter. Men vi är vana i vårt samhälle att ha det på ett visst vis. Vi gillar ju bekvämligheten bilen skänker och det härliga och bekväma med en utlandsresa. Att bryta mönster och vanor är inte lätt – och speciellt inte om de är bekväma! Men kanske är det nu, 2013 dags att tänka om. Vi vet, alla vet, att klimatet om 50 år kommer att ha förändrats. Det är inte längre en fråga om OM utan NÄR i klimatfrågan numera. Så är det värt det? Värt att vara bekväm på bekostnad av kommande generationer. För det är ju så det är. Allt vi gör idag påverkar världen våra barn och barnbarn kommer att leva i. Om 50 år kommer temperaturen ha stigit i Sörmland så att klimatet kommer vara mer som i Skottland och Belgien. Mycket regn och ingen snö. Hur slår temperaturhöjningen mot andra länder, de fattigare? Säkert är att vi kommer att se fler drastiska naturkatastrofer.

Så varför inte göra prylkonsumtion, bilresor, flygresor till något som hörde till 2012, och gör 2013 till året då vi människor blir lite smartare och medvetnare. Så att man i framtiden ser tillbaka på detta år och säger – då äntligen fattade de! 

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)