Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

Giftig vs giftfri förskola?

Ja ha, vill jag att mitt barn går på en förskola som serverar ekologisk mat och är plast- giftfri eller på ett med storkökskokad besprutad mat och leker med plastleksaker?

Det valet, kan tyckas enkelt, men är faktiskt inte helt självklart för oss idag. Men tänk om det vore självklart för alla förskolor att erbjuda en giftfri miljö.

Vi står just nu i valet och kvalet kring att välja förskola för sonen. Våra alternativ är de vanliga kommunala förskolorna, ett familjekooperativ och en waldorfförskola.

De vanliga kommunala ligger i närmaste tätområde ca 7 minuter med bil. Där serveras Sodexomat, och jag antar att förskolan är lik de flesta andra kommunala förskolor runt om i  landet. Detta har inte varit ett alternativ i valet för oss så jag har inte undersökt det närmare.

Familjekooperativet är dock ett alternativ. Det ligger också i  närmaste tätområde. Här serveras också Sodexos storköktillagade mat, som inte är ekologisk. Här har rummen namn som bilrummet och dockrummet (är det verkligen 2013!), och här leker barnen med ja - en massa plastleksaker. Fördelarna är den trevliga personalen. Läget, alltså bara 7 minuter hemifrån, och att jag faktiskt tror att min son skulle kunna ha det riktigt kul och utvecklande där. Personalen arbetar mycket pedagogiskt.

Men Waldorfförskolan kan i jämförelse verka närmast perfekt. Ekologisk mat, schysta miljömärkta leksaker, fokus på kreativitet och god pedagogisk verksamhet. I stort, en giftfri miljö för mitt barn. Men tyvärr på ca 25 minuters avstånd från hemmet. Vilket betyder att vi kommer köra runt 2 timmar, 3 dagar i veckan, fram och tillbaka till dagis. Köra dit och lämna, köra hem. Köra tillbaka och hämta, köra hem. Både min man och jag är baserade hemma just nu, arbetandes hemifrån. Så miljömässigt är detta ingen hållbar lösning och valet är därför inte helt självklart. Tyvärr.

Men tänk om det, över lag, vore annorlunda. För visst vore det fantastiskt om inte detta skulle behöva vara en frågeställning att ens behöva begrunda. Tänk om det vore självklart för alla förskolor att erbjuda en giftfri miljö. Där barnen fick möjlighet att utvecklas kreativt med miljömärkta leksaker, och där det serverades ekologisk mat, lagad på plats. 

 


2 comments on “Giftig vs giftfri förskola?

  1. Camilla on

    Vad bra du skriver Julia! Håller helt med om grubblerierna. Tänk om det var självklart med bra mat och miljö på alla förskolor! Vi har ju turen att ha en kommunal förskola på hyfsat avstånd som faktiskt är krav-certifierad och ofta är ute i skogen annars ändå utomhus både för- och eftermiddag. Men de har tyvärr inget miljötänk vad det gäller leksaker och annat material, måste börja lobba för det!

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)