Lycklig den är som får smaka av denna världens godaste chokladtårta!
Min mamma älskar Sachertårta, så till hennes födelsedag ville jag baka en riktigt god. Jag sökte efter olika recept och fastnade för Ernst Kirchsteigers. Men jag ville göra den glutenfri och modifierade receptet genom att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl. Den blev gudomligt god!
Sachertårta
Ernst Kirchsteigers recept räcker till 10 bitar tårta.
Ingredienser
Botten
125 g smör
1.5 dl florsocker
6 st ägg
125 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl (funkar lika bra med mandelmjöl)
1.25 dl socker
Fyllning
1 dl aprikosmarmelad
0.5 dl vatten
1 dl socker
125 g mörk choklad, 70 %
flagor av mörk choklad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en springform.
3. Vispa florsockret och smöret vitt och pösigt och tillsätt sedan äggulorna en i taget. Spara äggvitorna i en separat skål!
4. Grovhacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning.
5. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
6. Sikta ner mjölet i smeten.
7. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ned sockret lite i taget.
8. Vänd ned i chokladsmeten med en slickepott.
9. Häll smeten i bakformen och släta till den.
10. Grädda kakan i ugnen i ca 45 min.
11. Låt den kallna på ugnsgaller.
12. Koka en sockerlag av strösocker och vatten till glasyren.
13. Smält chokladen i vattenbad och rör sedan ner den i sockerlagen.
14. Låt glasyren svalna lite.
15. Dela kakan i två bottnar bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
16. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.
17. Dekorera med flagor av mörk choklad.