Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

Fråga – hur får man en höna att ruva?

Någon som har några tips på hur vi kan locka vår fina fru höna till att vilja ruva?

Vi har sparat hennes hittills värpta ägg, 8 st, i vindstrappan. Igår tänkte vi att det var dags att göra ett försök och se om hon skulle vilja ruva. Vi kokade ett antal köpe-ägg och lade ut till henne i nästet för att locka henne till ruvning. Men hittills visar hon inga tecken på intresse. Har läst att man kan göra så för att sedan, om hon skulle visa intresse, byta ut äggen mot hennes egna. Några andra tips? 🙂

höna2

 


4 comments on “Fråga – hur får man en höna att ruva?

 1. Sara on

  En äggsamling kan absolut locka fram ruvningsbehov! Vill du inte slösa riktiga ägg tror jag det även finns i porslin och trä.
  Ibland har vi använt golfbollar:-) och de har godtagits!
  Kanhända hönan behöver komma till ro hos er först. Än kanske det lockar att utforska omgivningarna.
  Tänk på att inte lägga för många ägg under henne när det är dags, eftersom hon inte är så stor kan de bli kalla i ytterkanterna som hon sen flyttar runt så alla kyls av tillslut.
  Det är ett vackert par ni har!

  Svara
  • framtidsgarden on

   Tack för ditt inlägg Sara. Tyvärr verkar vi ha skrämt iväg hönan från boet med våra ägg. Hon väljer nu att lägga sig utanför hönsgården. Har du några tips, skulle jag varmt uppskatta det.
   Mvh
   Julia

   Svara
   • Sara on

    Hönor är roliga!
    Vi har haft den vanan hos nån höna ibland. Nu vet jag inte hur gammal er höna är men unga hönor har inte alltid koll på läget!
    Det kan trilla ut ett när de sitter på sittpinnen eller lite här och där verkar det som!
    De hittar in till redet så småning om. Prova att hålla dem inne en bit in på förmiddagen så hinner hon kanske värpa inne.
    Jag kanske förmänskligar nu men hönan kanske känner sig otrygg om tuppen ger sig iväg medan hon lägger ägg och är han ute så lägger hon ägget där där hon kan ha koll på läget. Jag har aldrig haft enbart en tupp och höna så jag spekulerar bara.
    Hoppas det löser sig!
    Och så spännande att läsa om potatisodlingen! Det är så roligt att läsa er blogg!

    Svara
    • framtidsgarden on

     Hej Sara,
     Tack för ditt inlägg. Det är trevligt att läsa om dina erfarenheter. Vår höna har hittat tillbaka till sitt lilla näste inne i hönshuset. Nu ligger där 5 st av hennes egna ägg och vi hoppas verkligen på att hon ska tycka det är trevligt att lägga sig för ruvning snart.
     Kul att du läser bloggen!
     Ha det bra!
     Julia

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)