Recept på 18 dagars superkompost
Det här receptet är från vår Permakulturlärare Goeff Lawton i Australien. Vi testade hans recept och gjorde två komposter i somras. Den ena blev lite liten, men den andra blev bättre, och ja det blev mer eller mindre jord på 18 dagar! Absolut en superkompost att arbeta med, och vi kommer göra så många vi kan nästa sommar.
Tag:
1/3 gödsel till exempel ko, höns, får, gris, häst
1/3 kolrikt material till exempel sågspån (wood shavings), gammal halm, löv
1/3 grönmassa till exempel gräsklipp, nässlor, kirskål, grönsaksrester
Mer variation är bättre, så blanda gärna flera från de olika delarna.
Du behöver också vatten och gärna något som aktiverar komposten till exempel nässelvatten, vallört, eller urin.
Komposten ska vara minst 1 kubik stor när den är klar.
Dag 1.
Lägg i lager på lager. Om du använder en 'aktivator' (nässelvatten, urin, vallört) lägger du endast det längs ned i botten. Vattna på toppen av komposten när den är klar. Överst på komposten lägger du grenar och täcker sedan med presenning.
Dag 4.
Lyft bort presenningen och grenarna. Nu ska komposten vändas. Med en skyffel, gör en ny hög vid sidan av komposten så att de översta lagren hamnar innerst. Gör även ett fuktighetstest! Komposten ska varken vara för torr eller för blöt. Tag en del av komposten i handen och kläm åt så hårt du kan. Du skall endast kunna få fram en droppe, då är fuktigheten som bäst.
Dag 6 och 8.
Nu ska komposten vara som varmast. Gör ett temperaturtest. Använd gärna termometer. 55 - 65 grader är optimalt. Vänd komposten igen. Som ovan.
Dag 10 - 18.
Fortsätt att vända komposten varannan dag till dag 18.
En mer detaljerad förklaring finns på Deep Green Permaculture som jag också lånade de grafiska bilderna från.