Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

Superkompost på 18 dagar!

Recept på 18 dagars superkompost

Det här receptet är från vår Permakulturlärare Goeff Lawton i Australien. Vi testade hans recept och gjorde två komposter i somras. Den ena blev lite liten, men den andra blev bättre, och ja det blev mer eller mindre jord på 18 dagar! Absolut en superkompost att arbeta med, och vi kommer göra så många vi kan nästa sommar.

superkompost

Tag:

1/3 gödsel till exempel ko, höns, får, gris, häst

1/3 kolrikt material till exempel sågspån (wood shavings), gammal halm, löv

1/3 grönmassa till exempel gräsklipp, nässlor, kirskål, grönsaksrester

Mer variation är bättre, så blanda gärna flera från de olika delarna.

Du behöver också vatten och gärna något som aktiverar komposten till exempel nässelvatten, vallört, eller urin.

Komposten ska vara minst 1 kubik stor när den är klar.

 

Dag 1.

Lägg i lager på lager. Om du använder en 'aktivator' (nässelvatten, urin, vallört) lägger du endast det längs ned i botten. Vattna på toppen av komposten när den är klar. Överst på komposten lägger du grenar och täcker sedan med presenning.

HC01

 

Dag 4.

superkompost2

Lyft bort presenningen och grenarna. Nu ska komposten vändas. Med en skyffel, gör en ny hög vid sidan av komposten så att de översta lagren hamnar innerst. Gör även ett fuktighetstest! Komposten ska varken vara för torr eller för blöt. Tag en del av komposten i handen och kläm åt så hårt du kan. Du skall endast kunna få fram en droppe, då är fuktigheten som bäst.

HC02

Dag 6 och 8.

Nu ska komposten vara som varmast. Gör ett temperaturtest. Använd gärna termometer. 55 - 65 grader är optimalt. Vänd komposten igen. Som ovan.

HC03

HC04

Dag 10 - 18.

Fortsätt att vända komposten varannan dag till dag 18.

HC06

En mer detaljerad förklaring finns på Deep Green Permaculture som jag också lånade de grafiska bilderna från.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)