Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

5 år gammal Pågens kanelbulle smakar som ny! På föredrag med tillsatsexperten Tommy Svensson

Skrämmande fakta från tillsatsexperten Tommy Svensson. E-nummer att hålla koll på!

I helgen var jag på årsmöte med föreningen Ekologiska Lantbrukarna i Sörmland. De hade bjudit in tillsats-experten Tommy Svensson som föreläste i ämnet. Jag fick lära mig en hel del skrämmande nyheter som till exempel att KRAV tillåter en rad olika tillsatser. Mycket olämpligen tillåter de Karragenan, ett mycket vanligt förtjockningsmedel i vår mat. När karragenan används som livsmedelstillsats, har den E-nummer E 407 eller E 407a. Karragenan har  i djurförsök visat sig både vara cancerframkallande och dessutom kunna störa mag- och tarmkanalen.

En annan tillsats som Tommy starkt avrådde från, som även KRAV tillåter, är Soja Lecitin, Emulgeringsmedel E 322. Det används i allt från kakor och bröd, choklad till lättmargariner och färdig mat.  Tommy menar att det är en av de farligaste tillsatser vi har! Han menar på att den slår ut tarmbakterier, och finns mycket olämpligen i laktosfria produkter.

Tommys dotter hade blivit fri från hennes astma när hon slutade äta produkter med Natrium Glutamat i, E621. Det är en smakförstärkare i produkter som tex buljong, pulversoppor, chips och citronpeppar. Han menar på att denna tillsats är en huvudanledning till migrän.

Tommy berättar att han tror sockerförgiftning ligger bakom de flesta fall av ADHD. Och att det kommer ske en enorm höjning av cancer i Sverige. Där socker och andra kemikalier är den största orsaken. Han tror att så många som var tredje svensk kommer drabbas av cancer.

På bilden nedan visar Tommy upp en bulle från Pågens kanel gifflar. Den är 5 år gammal! Alltså utgångsdatumet är utgånget för länge sedan. Påsen har i alla väder, under fem års tid, legat öppen i Tommys bil! Bullen ser som ny ut! Och smakar man på den smakar den tydligen detsamma.

tommy svensson

Även fast jag inte själv har ätit en Pågens, balsamerad, kanel giffel på många års tid, så har jag nog tagit för givet att vissa ekologiska produkter, som jag köper, är renare än de är. Vi handlar endast ekologiskt och miljömärkt, och från och med nu kommer jag självklart alltid att läsa innehållsförteckningen på de varor jag är intresserad av.

Skäms på KRAV som inte ställer högre krav på sig själva. Märkningen borde vara en garanti för en ren produkt.

 

 

 


2 comments on “5 år gammal Pågens kanelbulle smakar som ny! På föredrag med tillsatsexperten Tommy Svensson

 1. Marianne Lindeborg on

  Håller med hela vägen,trist att Krav och Eko-märkningar inte räcker. Man måste läsa supernoga… Tommy Svensson är väldigt intressant att lyssna på, kul att han håller på, jag hörde honom för 16-17 år sedan och glömmer det inte. Det var då jag slutade köpa margarin och valde smör istället. Kram Marianne i Örebro

  Svara
  • framtidsgarden on

   Hej Marianne!
   Kul att du kikat in här! Visste inte att han hållit på så länge. Men han sa dock att det var hans 2000 något föreläsning. 🙂
   Hoppas det går bra med yogan. Snart åker jag till Danmark på examination.
   Kramar från oss!

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)