Bin och humlor fullkomligt älskar vit- och rödklöver. Deras surr värmer i hjärtat vid en närmare titt på åkern. | Framtidsgården
Framtidsgården

Bin och humlor fullkomligt älskar vit- och rödklöver. Deras surr värmer i hjärtat vid en närmare titt på åkern.

Med en doft söt som honung.

Varje gång jag kliver ut genom dörren på vårt hus söker sig en kraftig och söt blomdoft sig upp genom näsborrarna. Den kraftiga och söta doften fyller den varma sommarluften och ligger som ett härligt doftande sommartäcke över gården.

klöver1

Doften kommer från miljontals blommande vitklöver- och rödklöver blommor på våra åkrar. Det är  klövervallen som nu står i full blom. Många bönder klipper ned klövervallen innan den hinner blomma, för att kunna maximera möjligheterna att klippa flera gånger under sommaren och få så mycket foder till djuren som möjligt.

Vi kommer också att slå vallen snart. Men kommer då låta gräsklippet ligga kvar och bli näring till jorden. Våra åkrar har brukats konventionellt under många år och därmed utarmats på näring. Endast vete har odlats där, år efter år. Nu vill vi höja jordens kvalitet innan vi sår något annat i den.

Bin och humlor fullkomligt älskar vit- och rödklöver. Deras surr värmer i hjärtat vid en närmare titt på åkern. Vi vet att vi här gör en god insats för deras överlevnad.

Notera humlan på bilden nedan längst ned till vänster.
klöver5

klöver4

klöver2


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]