Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Framtidsgården

På svamptur med 85-åriga Sven som lämnar ett djupt avtryck

Ibland har man tur, som här om dagen, när vi fick besök av 85-åriga svampexperten Sven här på gården. 

Han hade kommit till gården tidigare på dagen med en grupp från den lokala Hembygdsföreningen, som skulle besöka ett gammalt soldattorp i skogen. Medelåldern i gruppen var  i övre laget och när turen i skogen var över, åkte alla, utom Sven hem. Sven, säkert äldst av dem alla, och den enda som dessutom hade cyklat, 20 minuter från närmaste samhälle, skulle nu ut i skogen och plocka svamp.

Jag kunde inte låta bli att ta tillfället i akt när Sven frågade mig om jag ville följa med ut i skogen. Hade hört snacket tidigare i gruppen om hur fantastiskt svampkunnig Sven var.

svamptur2

Så vi travade iväg in i skogen. Kryckor hade han, och regnade gjorde det dessutom. Sven rörde sig naturligt längs med stigen, som om skogen var hans hem. Spänstig och lätt i kroppen. Vi hittade Karljohan, och jag fick lära mig om soppar och kremlor. Vissa provsmakades på plats. Och stack de på tungan, ja då var det bara att spotta ut, som ett tecken på att denna sort inte hörde hemma i magen. Sven lämnade ett avtryck, och jag återvände från skogen, inte bara nya lärdomar om svampar utan något djupare.

svamptur1

Han var som ett naturväsen. Hälsosam och spänstig. Med en djup visdom och en klokhet. En påminnelse om att umgås över generationsgränser och lyssna till de äldre. Jag är varmt tacksam för denna stund tillsammans.

Jag erbjöd honom kaffe och att få värma sig. Han avböjde och tog cykeln hem i regnet.

svamptur


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Tycker mig se världen extra skör dessa dagar

Okategoriserade

Dokumentären om Astrid Lindgren grep tag och ruskade om. Astrids liv berör mig djupt in i själen och jag beundrar hennes mod och styrka. Sedan jag blev mamma, blir jag extra berörd över allt som rör barn som far illa. En bild, en dokumentär, en nyhet, ett barn på gatan. Kan väcka starka känslor. Men […]

God mat och inspiration i Järna

God mat och inspiration i Järna

Ekologiskt/hållbart

Vi var i Järna här om dagen och hade ett möte med Saltå Kvarn. Vi kan stolt meddela att vi kommer leverera havre till dem framöver. Efter mötet besökte vi den nya fantastiska restaurangen i Ytter Järna. Jag gillar hur de presenterar sitt te med egenplockade örter. Så enkelt att plocka och torka örter för […]

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Så kan du tänka mer hållbart kring dina matinköp – Tankar kring att bevara färsk frukt och grönt långsiktigt

Ekologiskt/hållbart

Klimatsmart och ekonomiskt att bevara frukten och grönsakerna från sommaren. Jag fascineras av naturens, och i detta fall frukt- och grönsakers motståndskraft och hållbarhet. Är det inte häftigt att vi fortfarande kan skörda purjolök från grönsakslandet, fast det redan varit både frost och snö ute. Vilken fantastisk grönsak måste det inte vara som kan stå emot kyla och ändå hålla […]

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Inreder med vitage och fokuserar på insidan

Ekologiskt/hållbart

Den här tiden på året fokuserar jag på insidan. Insidan av mig själv och min familj och insidan av mitt hus. Jag fyller på med vitaminrik mat och letar vintagefynd till huset. Hittade den här vackra lampan i en antikaffär i Nyköping. Den passar galant in i vårt 1800-tals hus. Fick denna tavla av en […]

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Gör en uppiggande syrlig grönkålssallad med grapefrukt

Ekologiskt/hållbart

 Längtar du efter något uppiggande att stoppa tänderna i? När dagarna är som gråast har jag sug efter c-vitamin och uppfriskande mat. Idag var det så här mörkt ute kl 10:00 på morgonen. Jag längtade efter en näringsrik boost och gjorde en uppfriskande grönkålssallad till lunch. I denna hade jag även avokado, grapefrukt, morot och mjölksyrad […]

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Hemmagjord chokladkaka med stevia och dadlar

Ekologiskt/hållbart

Har länge varit sugen på att försöka göra egen choklad. Idag, en helt vanlig tisdag, såg det ut så här …  Så här såg min dag ut idag; Lämnade barnen på förskolan. Åkte hem och släppte ut hönorna och matade fåren och katterna. Beställde en hallmatta från Norrgavel till den fina nyrenoverade farstun. Satte på […]

Så här kommer bina på plats

Så här kommer bina på plats

Biodling

Så gick en dröm i uppfyllelse! Jag är nu biodlare och i helgen var det dags att hämta bina! Vilka fantastiska möjligheter med egna bin, och egen honung och bipollen – ett av naturens kraftfullaste livsmedel! Så här såg det till när de kom på plats.   Här är bina på plats. De gillar ett […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)