Framtidsgården

2013 året då vi människor blir lite smartare – bryt dina bekvämligheter

Vilka är dina bekvämligheter?

Gör 2013 till året då vi människor blir lite smartare!

Jag har tänkt en del på begreppet bekvämlighet sedan mitt tidigare inlägg om att gå bortom min egen bekvämlighetszon.  Att flytten till gård och landsbygd inte alltid inneburit en dans på rosor, och att jag i och med det fått sätta både mina förutfattade meningar och bekvämligheter på prov. När jag tänker kring begreppet, ter det sig som om vi människor oftast väljer det mest bekväma alternativet. Vilket i sig inte är så konstigt.

Men att välja det bekväma alternativet kan faktiskt vara lite som att äta för mycket av den goda kakan. Det är gott i stunden, men efter ett tag kommer ångern med magont. För tänk om våra bekvämligheter faktiskt bidrar till en värld i rätt stor ohälsa? 

Så när jag tänker runt begreppet, känns det som om många faktiskt skulle behöva se närmare på just sina bekvämligheter. Men vi är vana i vårt samhälle att ha det på ett visst vis. Vi gillar ju bekvämligheten bilen skänker och det härliga och bekväma med en utlandsresa. Att bryta mönster och vanor är inte lätt – och speciellt inte om de är bekväma! Men kanske är det nu, 2013 dags att tänka om. Vi vet, alla vet, att klimatet om 50 år kommer att ha förändrats. Det är inte längre en fråga om OM utan NÄR i klimatfrågan numera. Så är det värt det? Värt att vara bekväm på bekostnad av kommande generationer. För det är ju så det är. Allt vi gör idag påverkar världen våra barn och barnbarn kommer att leva i. Om 50 år kommer temperaturen ha stigit i Sörmland så att klimatet kommer vara mer som i Skottland och Belgien. Mycket regn och ingen snö. Hur slår temperaturhöjningen mot andra länder, de fattigare? Säkert är att vi kommer att se fler drastiska naturkatastrofer.

Så varför inte göra prylkonsumtion, bilresor, flygresor till något som hörde till 2012, och gör 2013 till året då vi människor blir lite smartare och medvetnare. Så att man i framtiden ser tillbaka på detta år och säger – då äntligen fattade de! 

 

 


Kan du svara mig ärligt. Vad gör du för att skapa minsta möjliga miljöpåverkan?

Kan du blicka in i dina barns ögon och ärligt säga att du tagit ditt ansvar?

Om flytten, miljöpåverkan och 4 graders stigning

Min fyra-månaders ligger och sparkar bredvid mig på sängen. Jag blickar in i hennes ögon. Jag varvar mellan hennes ögon och artikeln på svd.se om katastrofala klimatförändringar. Hennes ögon och 'nyheten' om hur världen kan komma att se ut om 50 år, med en ökad medeltemperatur på 4 grader. Jag pussar henne på kinden och säger att jag älskar henne.

Än en gång blir det så självklart. Ja, varför vi gjorde det här. Varför vi flyttade. Varför vi bytte ett bekvämt nybyggt boende i Stockholms skärgård mot en 1800-tals gård på landet med 74 ha och massor av jobb? Svaret är i grund och botten enkelt. För oss, ja visst, men kanske ännu mer för henne.

För våra barn, för deras barn, och deras barn, för deras framtid. För att vi vill att de alla ska kunna leva på en hälsosam planet. Jo, en till grej - för att också kunna leva med oss själva. När jag fick barn kände jag med en gång det största av ansvar. Jag vill kunna blicka in i mina barns ögon och ärligt säga att jag gjort mitt bästa. Jag har tagit mitt ansvar för att varje agerande jag gör skapar minsta möjliga klimatpåverkan.

Därför valde vi ett boende närmare naturen. Ett boende där vi kan skapa miljövänligare händelser, kretslopp och återvinning. Där vi kan odla och skapa självförsörjning. Där vi på minsta möjliga vis tär på vår fina jord.

Det häftiga i det hela är att alla kan. Kanske inte på samma vis, men på liknande, dra sitt strå till stacken. Man behöver inte 74 ha, inte ens en balkong. Det spelar ingen roll på vilken yta. Bara man gör. Bara man agerar.

Det handlar om att konsumera mindre, och konsumera mer medvetet. Second-hand och ekologiskt är en bra början. Blocket och Tradera är guldgruvor. Ekolådan och Årstiderna likaså. Byt el-leverantör mot ett miljövänligare alternativ, tex Egen El. Byt till Led-lampor. Cykla. Odla. Ät mer grönt och mindre kött. Se över ditt liv, dina mönster. Var kan du agera annorlunda, mindre av, mer av?

Gör det! Kanske inte för dig själv. Men gör det för dina barn, barnbarn, för framtiden. Det ligger i våra händer nu!

Se in i hennes ögon