Framtidsgården

En utmanande vecka själv med barnen på gården och renovering

Den här veckan har varit extra allt. En blandad kompott vecka i full rulle.

Första utmaningen - mannen har varit bortrest hela veckan! Det betyder att jag axlar ansvaret för två barn, 12 får, 9 hönor, två katter och en stor gård. Alla ska ha mat och allt och alla ska pysslas om, självklart!

Inleder dessutom förra helgen med att fara runt efter kakel, och organisera en renovering. Då vi någon dag innan bestämt oss för att renovera dusch, hall och skrubben i röda huset (gårdens gästhus), eftersom det luktat avlopp och vi befarat vattenläcka. Vilket senare bekräftades. Men eftersom jag har varit med om att bygga ett helt bostadshus förut har jag blivit rätt bra på att fatta snabba beslut. Jag handlade allt kakel och klinker till rummen på tre timmar.

På måndagen jagar jag mer material och jobbar ute på gården. Det är storm och regn ute. Gör en pepparkaksdeg när barnen somnat.

storm

På tisdagen håller jag som vanligt mitt yogapass på Hälsomagasinet i Nyköping. Men först efter att ha skjutsat barnen till förskolan och givit djuren mat. Samt även besökt bikuporna och givit dem en ny vinterjacka. Jag och Harriet, som jag har kuporna med lindar vindpapp runt kuporna för att ge dem extra skydd mot vinterns kyla och blåst. Senare på eftermiddagen en träff med byggarna. Bakar pepparkakor med barnen på kvällen. Solen kikar fram!

bikupor

pepparkakor

sol

På onsdagen hade jag besök av veterinären som kom för att ta blodprover på 7 stycken av fåren. Fåren hade inte alls lust att bli infångade. Fick till nästa gång lära mig att det är bättre att hålla dem i en liten fålla från början, så att de inte kan springa så långt. Jag kände mig lite som en cowboy, då det handlar om att få tag på fåret och sedan ställa sig gränsle över det och hålla fast det åt veterinären. Jag  fick mig några åkturer och dagen efter hade jag träningsverk i armarna. Handlade även panel med svärfar, och var i kontakt med försäkringsbolaget.

Fåren här i något lugnare tillstånd:

får

På torsdagen en härlig inspirerande lunchträff med en ny väninna. Känner mig uppmuntrad och får ny energi. Mystiskt väder!

mystiskt väder

På fredagen byggarna påbörjar renoveringen. Åker med barnen till biblioteket, träffar några vänner. Tar med barnen till min fysioterapeut för en ryggbehandling. Summerar veckan…andas ut.

bygget

 


Ullen sorteras och används som marktäckare

När fåren klippts sorteras ullen och används som marktäckare.

Här sorterar WWOOFarna Steffi och Mark från Tyskland den nyklippta ullen. Halm och smutsig ull sorteras bort. Resten av ullen sparas för att senare tvättas. Dem smutsiga ullen kommer också till användning, ute i trädgården. Den går utmärkt att använda som marktäckare. ullen sorteras

Här har jag lagt ull runt ett av Mullbärsträden. Jag tycker att det blir vackert, och trädet ser riktigt ombäddat ut! ull som marktäckare


Åsenbagge till salu

Nu är det dags att sälja vår fina Åsenbagge som föddes i våras, och vi letar köpare.

Åsenbagge till salu

 

 


Så tvättas ull

Tid för ulltvätt

Ullen är ett helt fantastiskt material, naturlig, mjuk och värmande. Nu är  våra fina Åsenfår klippta igen. Även gårdens första lamm klipptes, och deras ull är extra mjuk. Färgen på ullen är skiftande från ljus till mer gråskiftande och svart. När fåren är klippta sorterar vi ullen. Vi delar upp ullen enligt färgerna, och separerar ullen från lammen, eftersom den är lite finare. Sedan rensar vi ullen från smuts och tvättar den, som nedan.

På denna bild är ullen sorterad men otvättad.

ull

Här nedan tvättar jag ullen i en tunna med 45 grader varmt vatten i 10 minuter, så att kaliumsalterna och fettsyrorna bildar en tvål. Jag använder endast vatten och inget tvättmedel (eller liknande). Det är viktigt att inte röra om för mycket för då kan den tovas. När ullen är sköljd placerar jag den i ett nytt bad med 45 graders vatten, medan jag förbereder ett nytt som jag sedan lägger över ullen i igen. Ullen får totalt 3-4 bad i 10 minuter var, beroende på hur smutsig den är. Det är viktigt att vattnet inte går under 40 grader för att den naturliga förtvålningen ska kunna ske.

ull2

Här är den rena ullen som får torka på ett bord utomhus. Nu är den redo att kardas och sedan tovas.

ull3


Lammen ser solen för första gången

Här släpps lammen ut för första gången.

lammenut

Och här är gänget som gillar solen och som verkligen uppskattar att smaka av det färska gräset. Lammen och deras mammor fick vara inne i fem veckor, så att lammen kunde växa till sig ostört, innan de fick komma ut.

solceller3

solceller

 


Lamm-morska på riktigt!

Oj vilken händelserik helg det blev!

I helgen har vi;

- Förlöst två lamm. I lördags kväll kom ytterligare två lamm. Den första pluppade ut utan problem. Men den andra hade ena benet vikt bakåt. Lammen ska komma ut med huvud först och båda klövarna under hakan. Det här lammet hade alltså bara ena benet fram. Mitt i middags-stöket, fick vi springa ned till ladan. Cornelia i bärstolen på Carls rygg. Jag fick agera lamm-morska och gå in med ena handen för att försöka få tag på det andra benet och föra det åt rätt håll. Efter några minuter, som kändes rätt långa, kom lammet ut fullt friskt.

- Planterat två äppelträd.

- Städat hela huset.

- Varit på loppis och köpt lite barnkläder.

Ja en helt vanlig helg i den moderne bondens liv! 🙂


Snabblektion i hur man ger en spruta

Ikväll har jag testat något nytt. Jag har givet en spruta till ett får.

Att ha en gård och djur innebär ofta nya utmaningar. Så ikväll fick jag alltså praktisera doktor. 

En veterinär tillkallades under dagen då en av tackorna betett sig lite underligt den sista tiden. Hon har gått och vinglat, ibland trillat omkull och sett lite sne ut. Veterinären kunde inte sätta fingret på exakt vad det kunde vara. Kanske en mineralbrist, eller en inre inflammation. Men ordinerade antibiotika och b-vitamin på spruta, och gav mig en snabblektion i hur detta skulle ges.

Senare på kvällen, som tur var hade jag hjälp av vår nya fantastiska WWOOFare Sina från Tyskland som fick assistera och hålla tackan. Barnen fick hänga på till ladan, eftersom Carl jobbade. Parkerade sedan barnen på en filt med några ekologiska jordgubbar, så att de skulle hålla sig stilla. Det gick bra att ge sprutan, även fast det var lite läskigt. Imorgon samma vända och sedan igen på kvällen, totalt 2 ggr om dagen i 5 dagar. Snart redo att bli doktor igen.

Någon med fårerfarenheter som hört om liknande symptom? Någon som känner till något om homeopatisk medicin till djur?

 


Fler lamm till världen

Vi har fått ytterligare två lamm!

Cirka en vecka efter de första föddes två till. Även denna gång utan att vi behövde involveras så mycket. Det vi gör efter att de är födda är att kolla att de kommer igång och äter. Det skall helst ske så fort som möjligt efter födseln. Ibland kan tackans spenar vara blockerade och då behöver man hjälpa till att mjölka ur.

De första två, har nu, efter bara en vecka börjat intressera sig för annan mat, och knaprar lite försiktigt på ensilagen. De har blivit busigare och börjar ta för sig mer av omgivningen genom att springa och hoppa.

Här är nytillskotten:

lamm1

lamm3

lamm2

 


Gårdens första lamm är födda!

Idag föddes gårdens första lamm. 

Vi märkte att en tacka var nära till förlösning runt 14:00-tiden. När jag gick för att kika till henne vid 16-tiden hade hon fött två lamm helt utan bekymmer. 🙂

lamm

 


Crash course i lamning!

Nu kan det ske vilken dag som helst att våra små lamm kommer till världen.

I helgen hade vi besök av före detta ägarna till tackorna, som fick ge oss en snabbkurs i att hjälpa till under lamning. Hade jag fått frågan för två år sedan, hade jag nog blånekat att detta någonsin skulle ske. Men nu förbereder jag mig alltså på att bli lamm-morska. Det innebär att se de rätta tecknen på när det är dags för förlösning, och att kunna hjälpa till om det drar ut på tiden. Som tur är sköter Åsenfåren ofta lamningen bra själva.