Framtidsgården

2013 året då vi människor blir lite smartare – bryt dina bekvämligheter

Vilka är dina bekvämligheter?

Gör 2013 till året då vi människor blir lite smartare!

Jag har tänkt en del på begreppet bekvämlighet sedan mitt tidigare inlägg om att gå bortom min egen bekvämlighetszon.  Att flytten till gård och landsbygd inte alltid inneburit en dans på rosor, och att jag i och med det fått sätta både mina förutfattade meningar och bekvämligheter på prov. När jag tänker kring begreppet, ter det sig som om vi människor oftast väljer det mest bekväma alternativet. Vilket i sig inte är så konstigt.

Men att välja det bekväma alternativet kan faktiskt vara lite som att äta för mycket av den goda kakan. Det är gott i stunden, men efter ett tag kommer ångern med magont. För tänk om våra bekvämligheter faktiskt bidrar till en värld i rätt stor ohälsa? 

Så när jag tänker runt begreppet, känns det som om många faktiskt skulle behöva se närmare på just sina bekvämligheter. Men vi är vana i vårt samhälle att ha det på ett visst vis. Vi gillar ju bekvämligheten bilen skänker och det härliga och bekväma med en utlandsresa. Att bryta mönster och vanor är inte lätt – och speciellt inte om de är bekväma! Men kanske är det nu, 2013 dags att tänka om. Vi vet, alla vet, att klimatet om 50 år kommer att ha förändrats. Det är inte längre en fråga om OM utan NÄR i klimatfrågan numera. Så är det värt det? Värt att vara bekväm på bekostnad av kommande generationer. För det är ju så det är. Allt vi gör idag påverkar världen våra barn och barnbarn kommer att leva i. Om 50 år kommer temperaturen ha stigit i Sörmland så att klimatet kommer vara mer som i Skottland och Belgien. Mycket regn och ingen snö. Hur slår temperaturhöjningen mot andra länder, de fattigare? Säkert är att vi kommer att se fler drastiska naturkatastrofer.

Så varför inte göra prylkonsumtion, bilresor, flygresor till något som hörde till 2012, och gör 2013 till året då vi människor blir lite smartare och medvetnare. Så att man i framtiden ser tillbaka på detta år och säger – då äntligen fattade de! 

 

 


Om att våga kliva över min egen bekvämlighetszon

Har vi hittat nyckeln till frihet?

Om att kliva bortom min egen bekvämlighets zon och förutfattade meningar

Jag kan helt ärligt säga att flytten från Stockholm till landsbyggd, från villa till bondgård, för mig inte alltid varit helt självklar. Jag har i och med det fått undersöka fältet utanför min egen bekvämlighets zon och se närmare på några av mina förutfattade meningar. För ett år sedan visste vi inte att vi skulle hamna här. Vi höll som bäst på att formulera för oss själva vad vi egentligen sökte. Och jag kan definitivt säga att tanken på att hålla djur, får och grisar, var verkligen inte den bekvämaste av tanke. Definitivt inte grisar skulle jag ha sagt. Åker - nja - vi kan ju ingenting om det!

Jag har upplevt det förut, oftast i samband med förändringar i livet, med olika flyttar, även från lägenhet till villa. Eller flyttar mellan olika områden i Stockholm. Förutfattade tankar som dyker upp. Att saker och ting är på ett visst vis. Men sedan händer något, när jag är på plats, och jag lär mig hur det verkligen är,  och upplever att dessa tankar inte alls stämmer. Det är en häftig känsla!

Det är också en häftig känsla att gå utöver sin egen bekvämlighetszon. I alla fall när man tagit klivet. När man öppnat dörren för något som man inte alls känt sig bekväm med tidigare. Då känner jag en stor entusiasm och ett lugn som sprids inombords. Just så känner jag nu. Vi hittade vår gård. Vi vågade säga ja och ta klivet hit. Det har känts stort, överväldigande och ibland galet och läskigt. Men nu när vi är här. Vi fortsätter att snubbla utöver våra bekvämlighetszoner lite varje dag och öppnar på så vis upp för möjligheter. För det handlar nog om det, att syna sig själv i sömmarna och på djupet. Det är nog en nyckel till frihet. För just så känner jag nu - jag känner mig fri!

Våga testa du med!

Kram och gott nytt 2013!