Framtidsgården

Kycklinguppdatering och grisavksed

kycklingarna

Vi har välkomnat 13 stycken fina Hedemora-kycklingar till gården, som kläcktes ur sina ägg för cirka 3 veckor sedan, och nu redan blivit så här stora.

Vi har även tagit farväl av våra två härliga Linderödssuggor som såldes till en gård utanför Norrköping för någon vecka sedan. De har bökat upp både trädgårdsland, potatisodling och skogsträdgården åt oss, och gjort ett fantastiskt arbete. Arbetet här på gården tog slut för dem, och vi tyckte det var dags för dem att få gå vidare och hjälpa till någon annanstans.

De ska dessutom få bli mammor. Så om vi behöver gris igen här på gården framöver vet vi definitivt vilkas avkommor det blir! Tack Olga och Olivia för ert fina arbete och goa miner på Framtidsgården!

happy pig


What do you keep in your backyard?

Happy pigs!?

Nu har vi flyttat grisarna till en del av trädgården. 

De går där för att göra det grisar gillar bäst - böka, och förbereda jorden för en äng, som kommer gillas av bin och fjärilar. Nära till hands för att slänga till dem äppelskrutt och potatisskal från köket. Det är riktigt kul att ha dem så nära inpå, och att studera dem i deras dag. De lägger ungefär upp dagen som ett barn som leker och stökar runt på morgonen. Tar en siesta vid lunch. Leker vidare och kryper tätt ihop tillsammans vid solnedgången. Snälla som hundar dessutom! Kolla på bilden nedan  när en av dem sitter snällt och väntar redo för att komma till nya hagen.

gris1

gris2

gris3

gris5

gris4


Planterar vitlök i December

Passade idag på att stoppa i några sättvitlökar i jorden.

Med 6 grader och solsken känns det knappast som dagen före lucia. Vitlökarna inhandlades på Skillebyholms Gårdsbutik i Järna.

vitlök

Några andra som gärna kom ut och luftade sig var hönorna och grisarna. (Huset fick sig också en vädring, notera det öppna fönstret på hönsbilden).

hönorna

grisarna

 

 

 


Grisarnas hage blir ‘food forest’

Grisarna älskar att böka och vi uppskattar deras arbete! 

Grisarna har fått flytta till sin vinterhage, och börjar bearbeta ett nytt parti mark. De är ju våra små mini-traktorer som markbereder för oss. Nedan ser ni hagen de gått i hela sommaren och hur den utvecklats. I vår kommer vi plantera fullt med ätbara växter där. I permakultur talar man om 'food forest'. Från marktäckare, till buskar och träd, allt ska vara ätbart, eller stödja systemet. Vi planterar helt enkelt en 'ätbar skog'.

Bilden nedan är från i våras då en av våra wwoofare förbereder grishagen. Se vad igenväxt den är, och se resultatet.

grishage

 

 

grishaage2

 

grisar


Gris på rymmen

En av grisarna hittade en väg ut ur staketet och jag fann henne knaprandes på ekollon under en av de stora ekarna en bit från hagen. Jag var ensam med barnen och hade Cornelia i bärstol på ryggen. Försökte först locka med havre, men det gick tydligen inte att mäta med ekollonen. Hon hann ta ett par varv runt gården innan jag kunde fånga in henne med ett rep. I regn och rusk, med barn på ryggen, och grisen i ett rep försökte jag sedan dra in henne i hagen igen. Ja, vad väger en sådan dam nu - kanske 40 - 50 kg! Tillslut lyckades jag, med elstängslet som jag lyfter med ena handen, krångla oss alla tre in i hagen. Då kändes gårdslivet mindre charmigt.

 


Grisar på vift…

Carl skulle flytta vår harv idag, och råkade få med sig grisarnas stängsel som fastnade i harven när han körde förbi deras hage. Grisarna tyckte det var jättekul att komma ut på en liten springtur, och det var en mindre show ett tag. Men som tur är grisarna rätt lättfintade, och med lite havre kunde vi lugnt hålla dem distraherade när stängslet kom tillbaka på plats igen. Tyvärr fångades detta inte på bild.


Utan vatten på gården – tankeställare

Vår pump slutade fungera i fredags. Ingen elektriker gick att få tag på, alltså inget vatten i helgen. Jo, vi har fyllt på i stora dunkar och hämtar från mina föräldrars sommarstuga inte långt bort. Diskar ute, går på toa ute, och sparar på de få droppar vi har.

Tankeställare över hur galet mycket vatten ett hushåll egentligen konsumerar varje dag, med bad, duschar, disk- och tvättmaskiner. Jag ser fram mot att kunna rena vårt gråvatten genom ett dammsystem och låta det cirkulera i systemet.

Grisarna välter ut sitt vatten så fort vi fyllt på. Någon som vet varför? Vi har försökt skapa lerspa till dem tidigare, men det har inte varit så uppskattat.

grisisar2grisisar

 


Lillgrisarna och odlingarna växer

Det är otroligt spännande att se den starka växtkraften i naturen och hos djuren just nu.

Nedan ser du hur potatisen stuckit iväg ordentligt, och det rakt upp ur gräsmattan! Täckodlingen funkar verkligen för dem, tjohoo...Det är bara pumporna som ser lite missnöjda ut. De har liksom avstannat i växtlighet och intagit en mer gul färg. Kanske saknar de näring.

potatis

Grisarna växer så det knakar. De börjar bete sig som små hundar som kommer springandes så fort man kommer. Kliar man dem på ryggen lägger de sig ned och somnar.

gris2

gris

gris1

Det växer för fullt i trädgårdslanden. Det mesta av det vi förkultiverat har tagit sig bra. Vi håller tummarna att jordgubbarna ska mogna till Midsommar.

potatis2

Vår nya WWOOFare Aisling från England börjar inta lantstilen...hon och en kille från USA, John, hjälper oss med diverse på gården.

gris4


Sötnosarnas ankomst – våra Linderödssvin

Möt Linderödssvinen Olga och Olivia

Nu har vi fått tillökning här på gården igen. För ett par dagar sedan välkomnade vi Olga och Olivia våra tre månader gamla Linderödssvin till gården. De älskar att böka, äta och bli kliade bakom öronen.

bild-14

Denna lantras är oförädlad, vilket innebär att har kvar stor variation. Den är inte lika snabbväxande som de grisar som utnyttjas i dagens storproduktion. Färgen varierar, men är alltid svartfläckig med gråvit eller brunröd grundfärg.

Linderödssvinet är med i Jordbruksverkets handlingsplan för hotade svenska husdjursraser med svenskt bevarandeansvar. Rasen bevaras inom en levande genbank som upprätthålls av Föreningen Landtsvinet.

bild-15