Framtidsgården

Hedemorakycklingarna till salu

Nu har våra fina Hedemorakycklingar som är genbanksregistrerade och som kläcktes i slutet av Maj blivit så här stora. Så nu är de redo att lämna boet.

Hedemorakyclingar


Våra Hedemorakycklingar

Så här stora har kycklingarna hunnit bli på två månader. Här får de smaka på livet utanför hönsgården för första gången. Men vi bestämde därefter  att de inte är riktigt mogna för det än. Katterna utgör för stora hot, och kycklingarna visade omognad genom att inte hålla sig till resten av flocken. Det kan lätt bli dystert för en liten kyckling på vift!

kycklingarna2

kycklingarna3

 


Kycklinguppdatering och grisavksed

kycklingarna

Vi har välkomnat 13 stycken fina Hedemora-kycklingar till gården, som kläcktes ur sina ägg för cirka 3 veckor sedan, och nu redan blivit så här stora.

Vi har även tagit farväl av våra två härliga Linderödssuggor som såldes till en gård utanför Norrköping för någon vecka sedan. De har bökat upp både trädgårdsland, potatisodling och skogsträdgården åt oss, och gjort ett fantastiskt arbete. Arbetet här på gården tog slut för dem, och vi tyckte det var dags för dem att få gå vidare och hjälpa till någon annanstans.

De ska dessutom få bli mammor. Så om vi behöver gris igen här på gården framöver vet vi definitivt vilkas avkommor det blir! Tack Olga och Olivia för ert fina arbete och goa miner på Framtidsgården!

happy pig


Kyckling-upplivning!

Här är en liten stackare som ramlade ur boet och som blev alldeles nedkyld fösta dagen av sitt liv. När jag upptäckte den lilla kycklingen i hönshuset låg den mer eller mindre livlös. Efter lite värme, vatten och mat framför brasan piggnade den till, och är nu efter några timmar på språng igen.

Nu har vi 13 livliga små rackare som springer omkring i hönsgården!

kyckling-upplivning!


Självförsörjande på ägg

Nu är vi äntligen självförsörjande på ägg!

Våra 5 hönor av rasen Hedemorahöna värper ungefär 5 ägg om dagen.

Med några fler hönor kan vi även ha så det räcker till släkt och vänner. Det är så enkelt med höns. Alla som äter ägg skulle ha ett gäng egna höns på bakgården eller i villaträdgården. Det är faktiskt tillåtet i villaområden.

Glad Påsk!!

ägg


Pytte-ägg

ägg

Vår minsta lilla höna, som föddes i somras, har börjat värpa små ägg. Här jämfört med ett vanligt eko-köpeägg.


Planterar vitlök i December

Passade idag på att stoppa i några sättvitlökar i jorden.

Med 6 grader och solsken känns det knappast som dagen före lucia. Vitlökarna inhandlades på Skillebyholms Gårdsbutik i Järna.

vitlök

Några andra som gärna kom ut och luftade sig var hönorna och grisarna. (Huset fick sig också en vädring, notera det öppna fönstret på hönsbilden).

hönorna

grisarna

 

 

 


Idag föddes kycklingarna

Efter 22 dagar kom de ut ur sina skal. Här är våra fina kycklingar som vi träffade för första gången i morse. De är sju stycken totalt, och de tre mammorna sköter sig utmärkt. Det som först var en ruvningslysten höna blev tre mot slutet, och hönorna delade upp de 11 äggen emellan sig. De ha alla legat tillsammans och trängts i favoritnästet. Har aldrig hört om ett liknande scenario förut, men det verkar ha funkat och alla håller sams än så länge.

kycklingar kycklingar1 kycklingar2