Framtidsgården

Sveriges mest nytänkande jordbruk?

Besök på ett  jordbruk i framtidsanda

I helgen var vi och hälsade på Ylva och Kjell Sjelin på Hånsta Gård utanför Uppsala. De bedriver  säkerligen ett av Sveriges mest spännande och nytänkade jordbruk. KRAV-märkt, självklart, och på många sätt även ännu bättre än KRAV-märkt. Till exempel så odlar de sin egen mat till hönsen, solrosfrön, istället för att köpa in det vanliga 'ekologiska' fodret. Det ekologiska fodret är ofta är baserat på fiskmjöl från fiskar som fångats på en annan del av jorden, så dess miljöavtryck kan ju diskuteras.

På Hånsta Gård finns förutom höns även får, kor och grisar. Det är ingen liten gård direkt, med sina runt 150 ha, och trots det får alla djuren gå ute året runt. Paret Sjelin har nämligen specialiserat sig på att skapa flyttbara hus till alla djuren. På så vis slipper de både leråker och parasiter, och de får fantastiskt glada och fina djur som dessutom bereder jorden när de betar och flyttas runt på gårdens marker året ut.

På Hånsta hjälper grisarna till i skogsbruket. På somrarna får grisarna böka runt på avverkade skogsområden och skapar på så vis en naturlig föryngring.

Besöket på Hånsta var mycket inspirerande och gav oss både spännande idéer och nya kunskaper att ta i bruk på vår egen gård. Vi köpte även med oss av deras fina produkter rågmjöl, havregryn och ägg.

Bild 1. Finfina varor

Bild 2. Flyttbart fårhus med glada Gotlandsfår

Bild 3 och 4.  Glada grisar i stor flyttbar hage samt flyttbara svinstior