Framtidsgården

Julklappstips – Tänk på det här när du köper klappar till barnen

Naturskyddsföreningens julklappstips - Tänk på det här när du köper klappar till barnen

1. Träleksaker är oftast ett bra val. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagnande färg ska man dock vara försiktig med. Färgen kan innehålla bly som barnet kan få i sig med flagorna.

2. Se upp med plast. Undvik mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Mjukgjord plast kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Ska du köpa en plastleksak, välj en som tillverkats inom EU.

3. Var besvärlig i butiken. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanenmärkta leksaker. Det kryllar inte av dem i butikerna, men du är med och ökar efterfrågan.

Julklappstips - Vi måste motverka användandet av kemikalier som påverkar vår hälsa. Ge en gåva till Naturskyddsföreningens RÄDDA MANNEN - kemikalier hotar mannens fertilitet! När du gett en gåva kan du skriva ut ett gåvobevis som du kan ge bort i julklapp.


Tips på miljösmartare julshopping!

Här kommer mina bästa tips till miljösmartare julklappar.

- Köp begagnat. På Blocket eller Tradera säljs det mesta. Mycket i bra kvalitet och som nytt! Leksaker och inredningsdetaljer. Jag hittade en fantastisk träspis till Leopold i julklapp.

- Byt prylköpandet till tjänster. Köp en tjänst istället för en produkt. Massage, yogalektion, middag...

- Ge bort ett medlemskap tex i Naturskyddsföreningen eller Svenska Turistföreningen.

- Tillverka något själv. Baka bröd eller gör marmelad. Hemmagjort är godast. Så varför inte ge bort en hel middag - dig själv som kock.

- Skänk pengar till en välgörenhetsorganisation.

- Ge bort tid. Att få tid i dagens samhälle är detsamma som att få kärlek och omtanke. Hur många av oss hungrar inte efter mer tid. Tid för sig själv, tid att vara med nära och kära. Tid för stillhet. Erbjud dig själv som barnvakt eller städare, och hjälp på så vis till att skapa tid.

När du köper nytt tänk på att köpa produkter som är ekologiska och miljömärkta. Eller i återvunna material. Satsa på kvalitet istället för kvantitet, och hållbara material som ull och trä istället för plast. Planera dina inköp i tid och undvik sista minuten-stressen. Tänk efter vad personen i fråga verkligen vill ha eller behöver, och våga bryta prylfokuset.

Tid = Kärlek.

 


Låt 2012 bli sämsta året för julhandel

Hur få julklappar ska du handla i år?

Varje år rapporterar media att julhandeln slagit rekord och ökat från förra julen.

Den här julen önskar jag att folk skulle köpa mindre julklappar och efterlyser mindre ny konsumtion.

Tänk efter innan du handlar den där prylen. Finns ekoalternativ, second-hand?

Låt oss slå nytt rekord i år - låt julhandeln minska!


Klimatsmarta julklappstips

Köp klimatsmarta julklappar i år!

Här kommer några tips på julklappar som inte belastar vår kära planet så mycket.

Köp något som man ändå skulle konsumera; ekomat, ekoschampoo (För dig som bor i Stockholm är Eat Ekobutiken på Tegnergatan fantastisk)

Köp något som stödjer en småproducent; lokal honung, hantverk

Köp en upplevelse; teaterbiljetter, islandshästridning

Köp ett medlemskap i Naturskyddsföreningen, Svenska Turistföreningen

Stöd en organisation, planetra träd eller 'köp en get'; Vi-skogen,WWF, Naturskyddsföreningen eller Action Aid

Köp second-hand eller på loppis, kolla Röda Korsets för tex fina gamla dukar, barnkläder, kuddfodral, pulka, cyklar

Tillverka något själv; bröd, glögg

Tänk efter innan du köper nytt för det finns så mycket fint att hitta i andra hand. Kolla först blocket, tradera eller annan auktionssida. Njut av det härliga vintervädret istället för att julstressa runt i olika affärer.