Framtidsgården

Toxin Toxout – Mindre gifter i kroppen med ekomat

Undvik gifterna med detta boktips

Toxin Toxout är en ny bok av Bruce Lourie och Rick Smith som handlar om hur vi får bort giftiga ämnen ur kroppen och i husen vi bor i. Enligt författarna finns det 80 000 syntetiska kemikalier i bruk i världen.

Rick Smith som intervjuats av Ekologiskt Lantbruk (Ekologiska Lantbrukarnas medlemstidning), säger att företrädarna för ekologiskt lantbruk dokumenterat effekten av den ekologiska maten dåligt. De genomförde en studie med nio barn i Toronto som bytte från konventionell till ekologisk mat. I studien sjönk halten av organofosfat i deras urin till en fjärdedel av ursprungsnivån. Organofosfat är den aktiva beståndsdelen i många bekämpningsmedel mot insekter, och sjönk alltså med 75% i barnens urin.

Rick Smith vill med detta enkla test illustrera att det går att sänka nivån av skadliga ämnen i kroppen och att ekologisk mat är ett av sätten.


5 år gammal Pågens kanelbulle smakar som ny! På föredrag med tillsatsexperten Tommy Svensson

Skrämmande fakta från tillsatsexperten Tommy Svensson. E-nummer att hålla koll på!

I helgen var jag på årsmöte med föreningen Ekologiska Lantbrukarna i Sörmland. De hade bjudit in tillsats-experten Tommy Svensson som föreläste i ämnet. Jag fick lära mig en hel del skrämmande nyheter som till exempel att KRAV tillåter en rad olika tillsatser. Mycket olämpligen tillåter de Karragenan, ett mycket vanligt förtjockningsmedel i vår mat. När karragenan används som livsmedelstillsats, har den E-nummer E 407 eller E 407a. Karragenan har  i djurförsök visat sig både vara cancerframkallande och dessutom kunna störa mag- och tarmkanalen.

En annan tillsats som Tommy starkt avrådde från, som även KRAV tillåter, är Soja Lecitin, Emulgeringsmedel E 322. Det används i allt från kakor och bröd, choklad till lättmargariner och färdig mat.  Tommy menar att det är en av de farligaste tillsatser vi har! Han menar på att den slår ut tarmbakterier, och finns mycket olämpligen i laktosfria produkter.

Tommys dotter hade blivit fri från hennes astma när hon slutade äta produkter med Natrium Glutamat i, E621. Det är en smakförstärkare i produkter som tex buljong, pulversoppor, chips och citronpeppar. Han menar på att denna tillsats är en huvudanledning till migrän.

Tommy berättar att han tror sockerförgiftning ligger bakom de flesta fall av ADHD. Och att det kommer ske en enorm höjning av cancer i Sverige. Där socker och andra kemikalier är den största orsaken. Han tror att så många som var tredje svensk kommer drabbas av cancer.

På bilden nedan visar Tommy upp en bulle från Pågens kanel gifflar. Den är 5 år gammal! Alltså utgångsdatumet är utgånget för länge sedan. Påsen har i alla väder, under fem års tid, legat öppen i Tommys bil! Bullen ser som ny ut! Och smakar man på den smakar den tydligen detsamma.

tommy svensson

Även fast jag inte själv har ätit en Pågens, balsamerad, kanel giffel på många års tid, så har jag nog tagit för givet att vissa ekologiska produkter, som jag köper, är renare än de är. Vi handlar endast ekologiskt och miljömärkt, och från och med nu kommer jag självklart alltid att läsa innehållsförteckningen på de varor jag är intresserad av.

Skäms på KRAV som inte ställer högre krav på sig själva. Märkningen borde vara en garanti för en ren produkt.

 

 

 


Nya kunskaper om vår åker

Det är mycket nytt att sätta sig in i för oss som nyblivna jordbrukare. Idag hade vi besök från Hushållningssällskapet, som ger råd om växtföljder för åkern. Nu börjar vi bli klarare över vad som ska ske på våra åkrar. Eftersom vi framöver i största mån vill undvika att ploga och använda maskiner på jorden som skadar mikrolivet så kommer vi experimentera med system som gör att maskininsatserna blir färre. Detta år, som är det första av våra karens år innan vi blir KRAV-certifierade, kommer vi så havre och klöver samt annat gräs, som näringsberikar jorden. Havren växer snabbare än gräset och klövern, och skyddar därmed klövern mot ogräs som kan ta över. Dessa två är alltså en bra kombination. Vi har genom en markkartering (jordprover) fått reda på att jorden på åkrarna innehåller mycket kväve och att vi behöver tillsätta fosfor för att göra den mer hälsosam och näringsrik. Snart kan vi göra vår egen havregrynsgröt!


Sveriges mest nytänkande jordbruk?

Besök på ett  jordbruk i framtidsanda

I helgen var vi och hälsade på Ylva och Kjell Sjelin på Hånsta Gård utanför Uppsala. De bedriver  säkerligen ett av Sveriges mest spännande och nytänkade jordbruk. KRAV-märkt, självklart, och på många sätt även ännu bättre än KRAV-märkt. Till exempel så odlar de sin egen mat till hönsen, solrosfrön, istället för att köpa in det vanliga 'ekologiska' fodret. Det ekologiska fodret är ofta är baserat på fiskmjöl från fiskar som fångats på en annan del av jorden, så dess miljöavtryck kan ju diskuteras.

På Hånsta Gård finns förutom höns även får, kor och grisar. Det är ingen liten gård direkt, med sina runt 150 ha, och trots det får alla djuren gå ute året runt. Paret Sjelin har nämligen specialiserat sig på att skapa flyttbara hus till alla djuren. På så vis slipper de både leråker och parasiter, och de får fantastiskt glada och fina djur som dessutom bereder jorden när de betar och flyttas runt på gårdens marker året ut.

På Hånsta hjälper grisarna till i skogsbruket. På somrarna får grisarna böka runt på avverkade skogsområden och skapar på så vis en naturlig föryngring.

Besöket på Hånsta var mycket inspirerande och gav oss både spännande idéer och nya kunskaper att ta i bruk på vår egen gård. Vi köpte även med oss av deras fina produkter rågmjöl, havregryn och ägg.

Bild 1. Finfina varor

Bild 2. Flyttbart fårhus med glada Gotlandsfår

Bild 3 och 4.  Glada grisar i stor flyttbar hage samt flyttbara svinstior


På väg att bli KRAV-Gård

Visste du att det tar 2 år innan en jordbrukare kan bli KRAV-certifierad och kalla sina grödor för ekologiska?

Nu är vi på väg att bli en KRAV-certifierad gård. Idag har vi haft besök av HS Certifiering, en del av Hushållningssällskapet, som granskar och certifierar KRAV-gårdar. Det är många regler att förhålla sig till och vi fick en stor pärm med allt vad det innebär att vara KRAV- certifierade. Det känns fantastiskt, att som vi ser det, 'rädda' en bit mark på det här viset. Nedräkningen kan börja och karenstiden är två år. Under tiden kommer vi förbereda jorden på åkrarna med att så betesvall (örter och grässorter) och kvävefixerande gröngödslingsväxter som förhöjer näringsvärdet i jorden. Efter hösten 2014 kan vår skörd kallas KRAV-certifierad, och vi inleder en sexåring odlingsföljd som bland annat kommer innehålla dinkel och nakenhavre.

Snart kommer nog snön. Vi ses till våren åkern...