Framtidsgården

Tips på miljösmarta blommor till buketten

Känner du som jag ett visst motstånd till att köpa färdiga blombuketter?

Jag älskar blommor och jag njuter av att ha dem omkring mig, även inomhus. Speciellt nu, om hösten, när mörker och kyla pockar på.

Mitt tips till dig är att se ut i naturen, i trädgården och se vad som blommar.

Vissa örter blommar än, i oktober. Och jag minns att jag fortfarande skördade ringblommor i november förra året!

Rönnbär och Nyponkvistar är fantastiskt vackra att dekorera med.

Här nedan har jag gjort en bukett med Krasse, Salvia, Asiatisk gräslök och Blåklint. I bakgrunden Åbrodd i ett gammalt Höganäs kärl. Och nedan, några kvistar Oregano som nu pryder vardagsrumsfönstret.

Vackert för alla sinnen!

krassebukett

 

oregano


Så delar du dina kryddväxter

Låt en kryddväxt bli två eller tre.

Hösten är en bra tid att dela kryddväxter. Det är fuktigt i jorden och plantan hinner etablera sig innan vintern kommer.

Enkla kryddor att dela är citronmeliss, oregano, timjan och mynta.

På bilden har vi nyligen etablerat ett nytt kryddland med nya plantor som vi delat.

dela örter 1

Gör så här. Klipp ned plantan som ska delas. Tag en vass spade och dela plantan ovanifrån på mitten, och runt om den delen av plantan som du vill gräva upp. Se till att den delen av plantan som lämnas kvar i jorden har tillräckligt  med jord om sig. Gräv ett nytt hål för kryddväxten som flyttas, plantera och täck med jord. Se till att vattna båda plantorna. Båda plantorna kan behöva täckas inför vintern, om de inte hinner etablera sig ordentligt, med väv eller täckbark.

dela örter


Hur kan barnen få upp odlingsintresset?

Älskar du att gräva i trädgårdslandet? Men inte dina barn?

Här kommer några enkla tips på hur du kan få dina barn att få upp ögonen för odling. 

Hösten är en perfekt tid att så vårlökar. Detta kan bli ett kul projekt för dig och dina barn. 

ekologiska lökar 3

Mitt första tips är att involvera dem redan i inköpsstadiet. Låt de välja några egna fröer/eller lökar som de tycker ser fina eller goda ut.

Berätta för dem om vilka blommor som är bra för bin och humlor. Till exempel är krokus en av de viktigaste blommorna i den tidiga våren för humlor och bin.

Ett annat tips är att göra en överraskning. Det vill säga, barnen tyckte det var jättekul att inte berätta för pappa var de planterat lökarna och att de kommer komma upp som en överraskning i vår.

Ett tredje tips är att de får bestämma. Vad gäller vårlökar så är de vackra var de än kommer upp. Alltså fick mina barn bestämma var de skulle planteras. I gräsmattan och i rabatten.

Ge barnen en egen odlingsspade. Låt de gräva, och låt de bli smutsiga, och ha kul tillsammans!

Jag köpte ekologiska vårlökar från Naturmind som finns att beställa från Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik i Lund.

ekologiska lökar 2

ekologiska lökar

ekologiska lökar 4

ekologiska lökar 1

 

 

 

 

 


Har du en Mynta som håller på att ta över?

Det är känt att Myntan har en benägenhet att sprida sig. 

Min Mynta håller på att ta överhanden i kryddlandet. Men nu är det dags att flytta den.

Jag gillar Mynta. Den är rent utsagt fantastisk! Jag gör te på den. Jag använder den i matlagning. Den är uppiggande och fräsch, exotisk. Men i odlingsbäddarna, vill jag inte ha den precis överallt. Rötterna sprider sig fort och de går djupt ner i jorden.

Så vad gör man? Vissa gräver ner skydd i marken som inte rötterna ska kunna ta sig förbi eller under. Andra planterar dem i krukor. Men jag vill att mina ska vara fria. Jag vill att de ska sprida sig. Jag skulle kunna tänka mig en hel äng med bara Mynta. Tänk doften! Så vad gör ja, jo jag flyttar dem nu till ett ställe i trädgården, som varit lite vildvuxen. Till ett ställe på lagom avstånd från de andra odlingsbäddarna. Men som ändå är tillgängligt för mig att gå till och plocka mina Myntateblad. Där ska de får sprida sig, och ta över. För hellre Mynta än gräs. Det kommer dessutom insekter att gilla!

mynta 1

mynta


Så här gör du ett insektshotell

Att bygga ett insektshotell blir ett kul projekt för alla.

Låt fantasin flöda och skapa små rum till solitärbin, tvestjärtar, getingar och andra insekter.

Insektshotell

Ett gammalt fönster fick utgöra själva ramen till hotellet. Ett annat tips är att använda en pallkrage eller bygg ihop en ram med brädor. Bygg sedan in olika väggar och rum, och lägg på ett tak.

Låt fantasin flöda och skapa små kryp in till solitärbin, tvestjärtar, getingar och andra insekter. I insektshotellet ska de kunna hitta platser att lägga ägg eller söka skydd.

Öppna diken, död ved och odlingsrösen, som är naturliga boplatser för dessa insekter, är färre idag än någonsin. Många insekter är helt enkelt hemlösa i vårt landskap med stora åkrar, och ung skog.

Vi fyllde insektshotellet med ull, halm, kottar, pinnar, mossa, bark och vedträn, som vi borrat hål i. Högst upp gjorde vi två klockor av två mindre krukor som vi häftade upp i ett snöre och fyllde med halm.

Solitära bin bygger sina bon i långa gångar som de fyller med pollen i cellerna. I dessa läggs sedan äggen. Du gör ett enkelt hem för Solitärbin genom att är borra djupa hål i trästycken och stockar. Hålen bör vara runt 8 mm i diameter och 10 cm djupare eller mer.

Barnen var mycket engagerade i insektshotellbygget.

Insektshotell 2

Insektshotell 3

WWOOFarna Steffi och Marc hjälpte till att bygga insektshotellet.

Insektshotell 1


Träflisor blir till gångar mellan odlingsbäddarna

Träflisor mellan odlingarna håller ogräset borta, är mjukt att gå på och vackert! 

I våras tog vi ned några träd, av dessa blev det träflisor som vi sålt vidare. Men lite sparade vi och använder nu som underlag i gångar mellan odlingsbäddarna.  Våra WWOOFare Steffi och Marc från Tyskland hjälper oss här att först lägga ut tidningspapper mellan odlingsbäddarna, för att sedan strö ut träflisorna.

trädgårdsgång

trädgårdsgång1

trädgårdgång2

 


Bygger en damm

 Igår drog damm-bygget på gården igång. 

Det är fuktigt och varmt dessa fösta dagar i Augusti, temperaturen ligger oftast närmare 30 grader. På en plats nere i fårhagen har marken länge varit sank. Vi fick reda på av de gamla ägarna att där varit en damm för länge sedan. Det är den marken som åter restaureras till damm. Dammen kommer bli cirka 200 kvm stor, och 1,8 m djup på djupaste nivå.

Med tanke på att färskvattnet på jordens yta är ungefär 3 %, är det viktig att skapa färskvattenresurser för mänskligt liv och andra levande organismer. Dammar är komplexa system där många olika organismer lever. Rötter och flytande växter blir gömställen och föda till insekter. Alger och plankton bli till mat för fiskar. Små fiskar bli mat till större. Grodor och paddor lever i vattenkanten.

Någon form av fisk kommer att planteras in i vår damm. En fisk behöver 1.20 djup för att kunna överleva under vintern då dammen är frusen.

damm 2

damm 1

damm

 


Gott i munnen, vackert för ögonen – Daglilja till maten

Dagliljan har blivit en av mina favoriter - den är söt och krispig, och visst är den vacker! Trädgården är full av ätbara blommor och vi äter blommor till i stort varje måltid. Vackert och gott för alla sinnen. Här en sallad med bovete. Rödbete, broccoli och ärtor från våra egna odlingar, vi äter även blasten.

daglilja


Ätbara blommor i vår trädgård

Här är några av de ätbara blommor som växer i vår trädgård. Vi avnjuter dem i sallader och dricker dem som te.

Har du någon gång fått en blomma på din tallrik? Visst gör det en glad!

 

Ringblomma - så enkel att odla, så god! Pryder salladen och som torkad blir den te. 

ätbara blommor

Krasse -förvånande pepprig och stark. Kryddar maten!


ätbara blommor1

Gurkört - smakar gurka!

ätbarablommor2

Romersk Kamomill njuter vi som te

ätbarablommor3

Sommarmalva - söt och vacker
ätbarablommor4


Fruktträden nyplantering – mellan vattningarna en grön smoothie

Så här ser planteringen av våra fruktträd ut. Vi gjorde så mycket i början av sommaren att jag inte riktigt hann med att uppdatera här på bloggen.

Det började med att vi planterade en 100 meter lång häck, eller ett lä-bälte. Vi skar av åkerns ena kant med planteringen av häcken och på insidan, som del av skogsträdgården, har vi planterat flera olika fruktträd- äpple, päron, plommon, körsbär och kvitten. Jorden runt trädet är täckt med gräsklipp.

fruktträd2

fruktträd

Fyller på med smoothie mellan vattningarna. Denna med sallad från trädgården och ett äpple. Tillsist mixade jag med min egen Kombuha för lite naturlig sötma. Blev jättegott!

smoothie