Framtidsgården

Grisarnas hage blir ‘food forest’

Grisarna älskar att böka och vi uppskattar deras arbete! 

Grisarna har fått flytta till sin vinterhage, och börjar bearbeta ett nytt parti mark. De är ju våra små mini-traktorer som markbereder för oss. Nedan ser ni hagen de gått i hela sommaren och hur den utvecklats. I vår kommer vi plantera fullt med ätbara växter där. I permakultur talar man om 'food forest'. Från marktäckare, till buskar och träd, allt ska vara ätbart, eller stödja systemet. Vi planterar helt enkelt en 'ätbar skog'.

Bilden nedan är från i våras då en av våra wwoofare förbereder grishagen. Se vad igenväxt den är, och se resultatet.

grishage

 

 

grishaage2

 

grisar


Permakulturdesigner

Igår fick jag besked från min lärare Goeff Lawton i Australien att jag klarat kursen. Det betyder att jag nu kan kalla mig certifierad permakultur designer. Jättekul! Jag ser fram mot att dela med mig mer här på bloggen om permakultur.

 


Superkompost på 18 dagar!

Recept på 18 dagars superkompost

Det här receptet är från vår Permakulturlärare Goeff Lawton i Australien. Vi testade hans recept och gjorde två komposter i somras. Den ena blev lite liten, men den andra blev bättre, och ja det blev mer eller mindre jord på 18 dagar! Absolut en superkompost att arbeta med, och vi kommer göra så många vi kan nästa sommar.

superkompost

Tag:

1/3 gödsel till exempel ko, höns, får, gris, häst

1/3 kolrikt material till exempel sågspån (wood shavings), gammal halm, löv

1/3 grönmassa till exempel gräsklipp, nässlor, kirskål, grönsaksrester

Mer variation är bättre, så blanda gärna flera från de olika delarna.

Du behöver också vatten och gärna något som aktiverar komposten till exempel nässelvatten, vallört, eller urin.

Komposten ska vara minst 1 kubik stor när den är klar.

 

Dag 1.

Lägg i lager på lager. Om du använder en 'aktivator' (nässelvatten, urin, vallört) lägger du endast det längs ned i botten. Vattna på toppen av komposten när den är klar. Överst på komposten lägger du grenar och täcker sedan med presenning.

HC01

 

Dag 4.

superkompost2

Lyft bort presenningen och grenarna. Nu ska komposten vändas. Med en skyffel, gör en ny hög vid sidan av komposten så att de översta lagren hamnar innerst. Gör även ett fuktighetstest! Komposten ska varken vara för torr eller för blöt. Tag en del av komposten i handen och kläm åt så hårt du kan. Du skall endast kunna få fram en droppe, då är fuktigheten som bäst.

HC02

Dag 6 och 8.

Nu ska komposten vara som varmast. Gör ett temperaturtest. Använd gärna termometer. 55 - 65 grader är optimalt. Vänd komposten igen. Som ovan.

HC03

HC04

Dag 10 - 18.

Fortsätt att vända komposten varannan dag till dag 18.

HC06

En mer detaljerad förklaring finns på Deep Green Permaculture som jag också lånade de grafiska bilderna från.

 


“Plocka gärna av frukten”

Vi njuter (och jobbar på) i det gröna! Vi har nu sallad och körsbär i överflöd...

Inom permakultur använder man ibland termen "abundance" - alltså överflöd. I permakultur vill man skapa system som ger avkastning i överflöd, för att kunna dela med sig till omgivningen. Har du ett fruktträd? Då kanske det börjar ge mer frukt än du kan ta hand om. Fråga nära och kära om de vill ha. Eller ställ ut en skylt som förbipasserande kan se, med texten "Plocka gärna av frukten".

skörd1


Permakultur på BBC

Här kommer ett till intressant videotips! 

A Farm For the Future:

http://permaculturenews.org/2009/03/26/a-farm-for-the-future/

Texten nedan kommer från permaculturenews.org.

"Seeing Permaculture promoted on the BBC is yet another positive sign of the times. In this 50 minute presentation, wildlife film-maker Rebecca Hosking returns to her farming roots – hoping to take over the reins of her family farm in Devon, UK – and duly considers exactly what kind of farm she wants to develop. Significantly, Rebecca looks at where the world is heading in regards to food production, and, in particular, thinks about the serious implications of peaking oil supplies on our fossil-fuel dependent agriculture.

After talking to energy experts, Rebecca seeks out a few UK-based Permaculturists in a bid to learn how some are managing their land without fossil fuel inputs, and on the way discovers the key lesson in Permaculture – that nature is just waiting to work for us, and very productively, if we’d only exercise a few observational skills.

I’m reminded of the following very astute quote:

Here’s good advice for practice: go into partnership with nature; she does more than half the work and asks none of the fee. – Martin H. Fischer (1879-1962)

Rebecca also comes to realise that if we’re to feed our growing population, and at the same time meet the challenges of peak oil, climate change, soil erosion, water use, etc., we need to reverse the trend of the last fifty years – we need to see a great many more people returning to the land to grow a diverse range of food on small land holdings. As Rebecca says, in an ideal world governments would see the need to move this work forward – but if not, we need to push on regardless."


Vad ska du hitta på i sommar? Mitt sommartips heter Summer Of Soil

Här kommer mitt sommartips - Gå en kurs på Summer Of Soil!

» THE TIME HAS COME TO WORK TOGETHER LIKE NEVER BEFORE TO SAVE OUR SOILS «

7 JUL - 9 AUG 2013 — Järna, Sweden

http://www.summerofsoil.se/

Summer of Soil is a 5-week, multi-disciplinary accelerator program designed to awaken and inspire a collaborative movement to rebuild and maintain living soils.

Cooking, Organic & Biodynamic Agriculture, Forest & Urban Gardening, Permaculture, Biochar, Aquaponics & Beekeeping

WHY SOIL?

Over 90% of our food comes from our soil. 25% of this soil has already been degraded to the level where it can no longer support food production. Globally, we are losing 10 million hectares of fertile soil each year. That is 30 soccer fields per minute. The majority of this degradation (75%) is due to agriculture, the way in which we currently farm the land.

The FAO, European Union and others recognize the importance of soil and warn of the negative influence of unsustainable agriculture and soil management on the health of our soils and food security.

Soil needs our help! Will you join us to do this?