Framtidsgården

Klar odlat för i år? Täck marken med halm.

Har du skördat potatisen och kvar finns den bara marken? Då vet du nog att ogräset kommer  att ta över potatislandet, grönsakslandet snart. Marken ligger alltså inte bar särskilt länge, dvs om naturen får välja.

täckodling2

Men vill du undvika att ogräset sprider sig så täck marken istället. Vi imiterar naturen. Eftersom inte någonstans i naturen ligger marken bar, utan är alltid täckt, till exempel med löv i skogen.

Det här är vårt potatisland som nu är täckt med kartongpapper och sedan halm. I vår kan vi göra ett litet hål genom halmen och kartongen, och sticka ned förkultiverade plantor, som sedan tar sig fint utan ogräs.

täckodling


Potatisland – The Permaculture way

Potatisodling, sådd och nya WWOOFare

De närmaste händelserna här på gården.

Våra nya WWOOFare, Hong och  Xinran från Kina, stannar en vecka.

Här nedan hjälper de till med sådden i de nyfixade trädgårdslanden. Men vad är tidningspappren i bakgrunden? Jo, det är vår blivande potatisodling.

Så här enkelt kan du skapa en potatisodling

Lägg tidningspapper i rader med 10 cm mellan varje rad. Vi lade ut tidningspappret ovanpå gräsmattan. I raderna mellan tidningspappren gräver du dina hål för potatisarna. Ca 30 cm mellan varje potatis. Täck sedan allt med halm och vattna. Lätt som en plätt. Tidningspappret och halmen håller ogräs borta.

planterapotatisodlhalm


 


Permakultur i miniformat med täckodling

Så här enkelt kan du förbereda för täckodling

Vi har två minirabatter på var sin sida av trappan upp till huset. Här har det växt någon slags marktäckare, men vi vill hellre ha något ätbart. Kanske olika örter som vi kan plantera till våren.

Eftersom dagarna än är milda bestämmer vi oss för att förbereda rabatten för täckodlingen i vår.
1. Så här såg rabatten ut innan vi började

2. Leopold hjälper till och vi täcker hela rabatten med tidningspapper

3. Sedan täcker vi tidningspappren med ett ordentligt lager blöta löv

4. Nu är det klart.
Till våren när det börjar bli varmare kan vi göra små hål genom tidningspappret och sticka ned de plantor vi vill ha där istället. Marktäckaren som var där tidigare kommer att försvinna eftersom den inte får ljus, och de örter vi vill ha kan växa och ta över rabatten.