Framtidsgården

Så delar du dina kryddväxter

Låt en kryddväxt bli två eller tre.

Hösten är en bra tid att dela kryddväxter. Det är fuktigt i jorden och plantan hinner etablera sig innan vintern kommer.

Enkla kryddor att dela är citronmeliss, oregano, timjan och mynta.

På bilden har vi nyligen etablerat ett nytt kryddland med nya plantor som vi delat.

dela örter 1

Gör så här. Klipp ned plantan som ska delas. Tag en vass spade och dela plantan ovanifrån på mitten, och runt om den delen av plantan som du vill gräva upp. Se till att den delen av plantan som lämnas kvar i jorden har tillräckligt  med jord om sig. Gräv ett nytt hål för kryddväxten som flyttas, plantera och täck med jord. Se till att vattna båda plantorna. Båda plantorna kan behöva täckas inför vintern, om de inte hinner etablera sig ordentligt, med väv eller täckbark.

dela örter


Så här gör du ett insektshotell

Att bygga ett insektshotell blir ett kul projekt för alla.

Låt fantasin flöda och skapa små rum till solitärbin, tvestjärtar, getingar och andra insekter.

Insektshotell

Ett gammalt fönster fick utgöra själva ramen till hotellet. Ett annat tips är att använda en pallkrage eller bygg ihop en ram med brädor. Bygg sedan in olika väggar och rum, och lägg på ett tak.

Låt fantasin flöda och skapa små kryp in till solitärbin, tvestjärtar, getingar och andra insekter. I insektshotellet ska de kunna hitta platser att lägga ägg eller söka skydd.

Öppna diken, död ved och odlingsrösen, som är naturliga boplatser för dessa insekter, är färre idag än någonsin. Många insekter är helt enkelt hemlösa i vårt landskap med stora åkrar, och ung skog.

Vi fyllde insektshotellet med ull, halm, kottar, pinnar, mossa, bark och vedträn, som vi borrat hål i. Högst upp gjorde vi två klockor av två mindre krukor som vi häftade upp i ett snöre och fyllde med halm.

Solitära bin bygger sina bon i långa gångar som de fyller med pollen i cellerna. I dessa läggs sedan äggen. Du gör ett enkelt hem för Solitärbin genom att är borra djupa hål i trästycken och stockar. Hålen bör vara runt 8 mm i diameter och 10 cm djupare eller mer.

Barnen var mycket engagerade i insektshotellbygget.

Insektshotell 2

Insektshotell 3

WWOOFarna Steffi och Marc hjälpte till att bygga insektshotellet.

Insektshotell 1


Träflisor blir till gångar mellan odlingsbäddarna

Träflisor mellan odlingarna håller ogräset borta, är mjukt att gå på och vackert! 

I våras tog vi ned några träd, av dessa blev det träflisor som vi sålt vidare. Men lite sparade vi och använder nu som underlag i gångar mellan odlingsbäddarna.  Våra WWOOFare Steffi och Marc från Tyskland hjälper oss här att först lägga ut tidningspapper mellan odlingsbäddarna, för att sedan strö ut träflisorna.

trädgårdsgång

trädgårdsgång1

trädgårdgång2

 


Ullen sorteras och används som marktäckare

När fåren klippts sorteras ullen och används som marktäckare.

Här sorterar WWOOFarna Steffi och Mark från Tyskland den nyklippta ullen. Halm och smutsig ull sorteras bort. Resten av ullen sparas för att senare tvättas. Dem smutsiga ullen kommer också till användning, ute i trädgården. Den går utmärkt att använda som marktäckare. ullen sorteras

Här har jag lagt ull runt ett av Mullbärsträden. Jag tycker att det blir vackert, och trädet ser riktigt ombäddat ut! ull som marktäckare


Skogsträdgården, den ätbara skogen, planteras

På engelska heter det 'food forest' och på svenska skogsträdgård. Det handlar om en 'skog' fylld med enbart ätbara plantor på alla nivåer. På en yta mitt över vägen från huset, i söderläge, i riktning mot åker och sjö - ja där skulle vi ha våran 'food forest', det bestämde vi mer eller mindre med en gång när vi tog över gården för snart två år sedan. gris2 Det visade sig senare att det var en dump plats för sten, men även diverse skräp. När vi fick våra två grisar för ett år sedan så fick denna plast bli deras första arbete att ta i tu med. Våra små traktorer bökade snabbt upp marken och vände på jorden. Och i den fann vi mängder med skräp - gamla skor, plastbitar - allt! Vi har rensat och plockat i flera omgångar. Grisarna flyttades. grisar Men så skulle vi gräva ett dike i en av åkrarna och fick en massa jordmassor över. Aha - perfekt för att fylla upp till skogsträdgården! Så vi formade terasser med hjälp av en grävare, och flera ton lerjord kördes till platsen. skogsträdgården2 Så äntligen började planteringsarbetet. Våra plantor som vi handlat redan i början av April hade fått vänta länge på att komma i jorden. Grävmaskinen gick sönder, och det dröjde innan den kom tillbaka lagad igen för att avsluta arbetet. Nu växer alla möjliga ätbara buskar där och några kvävefixerare som stödjer systemet. Jag återkommer med en lista! Marken runt plantorna är täckt med gräsklipp tills vidare. Nästa år ska vi etablera en marktäckare som också den ska vara ätbar till exempel med olika örter och jordgubbar. skogsträdgården skogsträdgården5 skogsträdgården3


Grönsakslanden tar form med girl power!

Det är girl power på gården, med våra WWOOFare Sina och Annie som idag har börjat gräva grönsaksland. De har använt sig av metoden double-digging, som ni kan läsa om nedan. På bilden kan ni även se våra två Linderödsgrisars resultat. De har fått bearbeta jorden där odlingslanden ska vara. Efter ca tre veckor är marken alldeles karl där de varit. Grisarna är utmärka som markberedare och traktorer. Med varmare dagar är det dags att börja plantera de första grönsakerna, så som sallad och rädisa, kanske redan imorgon.

gris

 

grönsaksodling grönsaksodling1 grönsaksodling2

"Double-digging involves removing the topsoil the depth of a spade, setting the soil aside and then loosening the subsoil another spade’s depth. Finally, the topsoil is returned with added amendments, such as compost, manure or fertilizers".