Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Anders Kronborg

“Jag älskar mörkret men välkomnar ljuset tillbaka”

Emma Kronborg

Yrke: Diplomerad hudvårdsterapeut och pedagog med inriktning på botanik och läkeväxter. Föreläsare och grundare av Rackarungens naturliga hudvårdsserie.
Emma Kronborg medverkar även i boken "Häxans hus handbok för ett giftfritt liv" av Hella Nathorst-Böös.
Emma på sociala medier: Facebook och Instagram rackarungens_
Läs mer om Emma på hemsidan Rackarungens.se.

Emma Kronborg skriver om vintersolståndet – årets kortaste dag – och julfirandets historia. Sin kärlek till de mörka vintermånaderna som inbjuder till stillhet och reflektion och glädjen över ljusets återkomst.

I ungefär 150 år har vi i Sverige kunnat använda oss av elektriskt ljus. Elektriciteten gav oss möjlighet att själva styra över ljuset och vi behövde inte längre anpassa våra sysslor efter det naturliga ljuset från sol och måne, som tidigare spelat en stor roll i våra förmödrar och förfäders vardag. Människan har en medfödd rädsla för mörker eftersom det ofta var förenat med stor fara att vistas ute efter mörkrets inbrott. Själv har jag alltid haft en dragning till mörkret och njuter verkligen av november- och decembertider. Under denna period kan jag vara i stillhet utan dåligt samvete. Mörkret är så tillåtande, det är OK att gå i ide, att inte ha så många projekt, att inte vara så social, att sova mer, att reflektera mer. 

 

Sex månader efter sommarsolståndet infaller vintersolståndet, även kallat midvinter eller yule. Det är årets kortaste dag räknat efter antal ljustimmar och inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. För oss på norra delen av jordklotet inträffar vintersolståndet någon gång mellan 21-23 december och efter detta datum vänder det och vi går mot ljusare tider.

LÄS OCKSÅ: Karin Isberg: “Bry dig mindre om julen”

Yule är fornengelska och begreppet används ofta inom nyhedniska kretsar för att markera att det är frågan om ett förkristet firande. Den kristna julen har troligen sitt ursprung i vintersolståndet som även kallades jul eller yule, och som var det stora firandet av solguden. Den romerska festen vid vintersolståndet omvandlades så småningom till den kristna julen, där Jesus kom att representera solen och pånyttfödelse. Germanerna fortsatte att använda begreppet jul för den nya högtiden men själva firandet flyttades till den 24-25 december, i enlighet med den romersk-katolska kyrkans tradition. 

Ibland kallas vintersolståndet också för midvinterblot. Ett blot är en offerrit i fornnordisk religion och ett sätt att uttrycka samhörighet med naturen, gudarna, förmödrarna och förfäderna. Detta görs genom att skänka dem gåvor i form av mat och dryck. Det dracks ansenliga mängder offeröl under ett midvinterblot och det är därifrån traditionen med julöl härstammar, som därmed blir en av de äldsta jultraditioner som vi känner till.

LÄS OCKSÅ: Tia Jumbe: “Ge med hjärtat istället för plånboken”

Flera gamla hedniska högtider har adapterats och anpassats till det kristna firandet, men det finns även exempel på hur nyhedniska traditioner inspirerats av kristendomen. Seden med solvänt eller solväntan har lånats från advent och denna nedräkning börjar sex torsdagar innan vintersolståndet. Genom att i en sexarmad ljusstake, en så kallad väntljusstake, tända ett ljus varje torsdag räknas veckorna ner fram till vintersolståndet och solens återkomst. För många som inte tillhör något religiöst samfund och inte firar advent som nedräkning till Jesu födelse, kan traditionen med solvänt fylla ett slags tomrum.

LÄS OCKSÅ: Experten: “Låt inte julen bli en skuldfälla”

Vintersolståndet är en betydelsefull högtid för mig och tornedalshalvan av min familj, en högtid som vi firat i över 20 års tid med solbulle, tomtebloss och yuleöl. För även om jag älskar mörkret så vill jag med glädje välkomna ljuset tillbaka, och det är det som vintersolståndet handlar om. Att uppmärksamma högtiderna kring det som kallas årshjulet är ett fint sätt att fira samspelet med naturens cykler och vara i kontakt med vårt ursprung. 

 

I år infaller vintersolståndet här på norra halvklotet klockan 05:19, söndag den 22 december. Låt klocktid bli underordnad din och naturens tid så ses vi på andra sidan mörkret.

Av Emma Kronborg, diplomerad hudvårdsterapeut och pedagog med inriktning på botanik och läkeväxter

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Emma Kronborg

Yrke: Diplomerad hudvårdsterapeut och pedagog med inriktning på botanik och läkeväxter. Föreläsare och grundare av Rackarungens naturliga hudvårdsserie.
Emma Kronborg medverkar även i boken "Häxans hus handbok för ett giftfritt liv" av Hella Nathorst-Böös.
Emma på sociala medier: Facebook och Instagram rackarungens_
Läs mer om Emma på hemsidan Rackarungens.se.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

 

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".