Annons
Annons

Från och med idag lever vi över våra tillgångar

Redan i dag, måndag den 29 juli, har mänskligheten gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser. Det innebär att ”Overshoot Day” för hela vår planet infaller rekordtidigt i år. Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande, och i Sverige som om vi hade cirka fyra planeter.

Redaktionen

29 juli, 2019
Från och med idag lever vi över våra tillgångar
Dela inlägget

Redan i dag, måndag den 29 juli, har mänskligheten gjort av med naturens årsbudget av förnybara resurser. Det innebär att ”Overshoot Day” för hela vår planet infaller rekordtidigt i år. Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande, och i Sverige som om vi hade cirka fyra planeter.

– Sommarens värme i Europa och förra årets extremväder i Sverige är oroande förebud om klimatkrisen. Politiker och näringsliv måste agera starkare för att halvera koldioxidutsläppen inom ett decennium. Att Overshoot Day inträffar redan 29 juli, det innebär att vi redan gjort slut på planetens förnybara resurser för året. Det visar att vi måste agera nu! säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF.

Lever över våra tillgångar
Overshoot Day inträffar tre dagar tidigare än 2018. Under resten av årets fem månader lever vi över våra tillgångar. Så många som 86 procent av världens invånare bor idag i länder med ett för högt ekologiskt fotavtryck, enligt nätverket Global Footprint Network som samarbetar med WWF.

En gradvis förflyttning
Överkonsumtionen leder till avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar. Eftersom vår resursanvändning ökat har Overshoot Day gradvis flyttats från december till juli sedan 1970-talets början. Overshoot Day för EUs alla 28 medlemsländer inträffade i år redan 10 maj – och i Sverige den 3 april.

LÄS OCKSÅ: Fem saker du kan göra för att gynna biologisk mångfald

Behöver få ned flygandet
– I Sverige har vi minskat våra inhemska utsläpp. Men vår konsumtion av exempelvis kött och flygresor i proportion till vår storlek ger ett stort fotavtryck. För att minska de konsumtionsbaserade utsläppen krävs livsstilsförändringar. För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras. Exempelvis är minskat flygande på individnivå ett viktigt steg för att få ned utsläppen, men dessa ansträngningar får ingen effekt om vi samtidigt satsar på utbyggnad av flygplatser istället för järnvägen, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare på WWF, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: “Människan har utrotat 83 procent av alla vilda djur”

Minskat matsvinn och köttkonsumtion
Åtgärder som kan minska fotavtrycket och flytta Overshoot Day i rätt riktning är att ställa om till mer kompakta och integrerade städer med hållbara, effektiva och förnybara energi-, transport- och resurssystem. Det är också viktigt att kraftigt minska matsvinnet och köttkonsumtionen. Enligt Global Footprint Networks beräkningar står livsmedelsförsörjningen för cirka 25 procent av vårt globala fotavtryck och koldioxidutsläppen för cirka 60 procent.

LÄS OCKSÅ: Stefan Sundström: ”Vi kan inte bara frälsa oss själva”

Halvera koldioxidutsläppen vart tionde år
– För att på global nivå hålla klimatförändringarna väl under två grader och med sikte på 1,5 grader och nå nettonollutsläpp 2050 måste vi halvera koldioxidutsläppen vart tionde år. Det gör att vi måste ställa om våra energisystem och transporter. Vi måste också kraftigt minska matens klimatpåverkan och satsa på en mer hållbar konsumtion, säger Lovisa Hagberg, senior policyrådgivare på WWF.

Detta kan du göra
• Åk mer kollektivt.
• Dra ner på resor med flyg och bill.
• Ät mindre men bättre kött.
• Handla mer hållbart.
• Se över hemmets elkonsumtion.
• Spara och investera klimatsmart.
• Gör din röst hörd exempelvis via en miljöorganisation och tryck på politikerna.

Av redaktionen

Källa: WWF

 

 

Annons
Fakta

Fakta

Organisationen Global Footprint Network, med kontor i USA, Belgien och Schweiz, har myntat begreppet ”Overshoot Day” för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. På bankspråk innebär det att vi börjar leva på kapitalet och inte på räntan.

Overshoot Day beräknar vårt ekologiska fotavtryck, det vill säga den yta, eller ekosystem, som behövs för att producera naturresurserna och ta hand om avfallet som vår konsumtion ger upphov till. Fram till 1970-talet levde jordens befolkning globalt sett inom ramarna för vår planets resurser, men efter det bröts kurvan.

Annons
Annons